Peste 60 de țări susțin acordul privind triplarea energiei regenerabile până în 2030 / China și India încă negociază
Peste 60 de țări susțin un acord inițiat de Uniunea Europeană, Statele Unite și Emiratele Arabe Unite privind triplarea energiei regenerabile și renunțarea la cărbune până la finalul acestui deceniu, potrivit unor surse Reuters. UE, SUA și Emiratele Arabe Unite caută sprijin pentru acest acord înainte de cea de a 28-a Conferință a Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP28), care va avea loc între 30 noiembrie și 12 decembrie la Dubai.
Unele mari economii emergente precum Nigeria, Africa de Sud și Vietnam, țări dezvoltate precum Australia, Japonia și Canada și altele precum Peru, Chile, Zambia și Barbados, au afirmat că se vor alătura angajamentului, au declarat oficiali pentru Reuters.
Un proiect al acordului, consultat de Reuters, prevede și dublarea ratei anuale de îmbunătățire a eficienței energetice la nivel mondial, la 4%, până în 2030.
Creșterea surselor regenerabile trebuie să fie însoțită de o „reducere treptată a energiei pe bază de cărbune”, inclusiv încetarea finanțării unor noi centrale electrice pe cărbune.
China și India încă sunt în negocieri
Negocierile cu China și India, mari poluatoare, în vederea semnării acordului sunt „destul de avansate”, deși niciuna dintre aceste țări nu s-a arătat încă dispusă să se alăture demersului.
Potrivit Reuters, oamenii de știință spun că ambele acțiuni, atât creșterea rapidă a energiei curate, cât și reducerea rapidă a combustibililor fosili în sectorul energetic sunt esențiale pentru prevenirea schimbărilor climatice severe.