Sari direct la conținut

Petrol: Între ecologie și energie, guvernul SUA merge pe frânghie

HotNews.ro
Conducta de petrol, Foto: David Edwards, Dreamstime.com
Conducta de petrol, Foto: David Edwards, Dreamstime.com

Între ecologie și energie, guvernul SUA merge pe frânghie, întrucât îndeamnă industria petrolului din Statele Unite să producă mai mult, după embargoul SUA asupra importului de țiței rusesc, continuând în același timp tranziția către o energie mai curată, potrivit AFP.

„Poți să te plimbi în timp ce mesteci gumă în același timp!”, a declarat marți, ministrul american al Energiei, Jennifer Granholm, industriașilor reuniți la conferința anuală CERAWeek din Houston (Texas), care a cerut stimularea explorării și producției fără a abandona obiectivele de mediu.

Metafora nu a plăcut lobby-ului petrolier, care critică de luni de zile politica energetică și de mediu a administrației Biden, cu mult înainte de invazia Rusiei în Ucraina, care a provocat o nouă creștere a prețurilor.

„Administrația Biden continuă să dea vina pe toată lumea, în afară de ea însăși, pentru creșterea prețurilor la gaze”, a contestat Phil Flynn, analist al pieței de petrol pentru Price Futures Group.

„Au dat vina pe problemele lanțului de aprovizionare și acum, convenabil, îl țin responsabil pe Putin”, a adăugat expertul.

„Ceea ce nu spun este anularea conductei Keystone și moratoriile de foraj pe terenuri federale”, protestează el, subliniind poziția dificilă a guvernului.

Cu toate acestea, potrivit Centrului pentru Diversitate Biologică, administrația Biden a aprobat 3.557 de permise de petrol și gaze pe terenuri federale în 2021, „depășind cu mult numărul de permise acordate de administrația Trump în primul său an de mandat, care a fost de 2.658”.

Prețurile benzinei la pompă au fost catapultate la cote nemaivăzute de la criza financiară din 2008, un galon de benzină (3,8 litri) urcând cu mult peste 4 dolari în medie, sau cu un dolar mai mult decât înainte de invazia Ucrainei, un prag psihologic care nemulțumește șoferii americani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro