Sari direct la conținut

Petrolistii ar putea fi obligati sa vanda din 2019 benzina cu un continut de biocarburant de minimum 8% in volum

HotNews.ro
Petrolistii ar putea fi obligati sa vanda din 2019 benzina cu un continut de biocarburant de minimum 8% in volum

Obligatia ca petrolistii sa introduca in benzina un continut de biocarburant de minimum 8% in volum ar putea fi amanata cu un an, astfel incat masura sa fie aplicata abia de la 1 ianuarie 2019, si nu de la inceputul anului viitor, din cauza ca autoritatile nu mai au timp sa evalueze impactul acestei masuri.

In plus, autoritatile vor sa amane cu doi ani obligativitatea impunerii reducerii de gaze cu efect de sera cu 6%, pentru 2020, arata un proiect de Hotarare publicat pe site-ul Ministerului Energiei si citat de News.ro.

„Autoritatile publice centrale cu atributii in domeniul reglementat nu au posibilitatea sa evalueze pe baza unor date relevante atat impactul impunerii reducerii de gaze cu efect de sera cu 6% pana la finalul anului 2018, cat si efectele impunerii in benzina a unui continut de biocarburant de minimum 8% in volum, precum si al proportiei echivalente de biocarburant din motorina necesare pentru indeplinirea dezideratului de 6%, care sa fie sustinut exclusiv prin introducerea de biocarburanti in combustibilii fosili”, arata nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Autorii documentului spun ca solutionarea problemei necesita un interval rezonabil de timp, solicitand prorogarea termenelor prevazute in HG nr. 928/2012 si HG nr. 935/2011, in sensul atingerii procentului de 6% in anul 2020, iar procentul de amestec de minim 8% sa fie aplicat incepand cu cel tarziu 1 ianuarie 2019.

Ministerul Economiei, Ministerul Mediului, Ministerul Energiei, Ministerul Transporturilor, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale vor derula, pe parcursul anului 2018, procesul de evaluare a impactului impunerii reducerii de gaze cu efect de sera cu 6% si a efectelor impunerii in benzina a unui continut de biocarburant de minimum 8% in volum, precum si a proportiei echivalente de biocarburant din motorina necesare pentru indeplinirea dezideratului de 6% sustinut exclusiv prin introducerea de biocarburanti in combustibilii fosili.

Prin HG nr. 928/2012 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a benzinei si motorinei si de introducere a unui mecanism de monitorizare si reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera se stabileste ca pana la data de 31 decembrie 2020 firmele care introduc pe piata carburanti au obligatia sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera generate pe durata ciclului de viata pe unitatea de energie a carburantului si energia furnizata, cu pana la 10%, in raport cu emisiile de gaze cu efect de sera generate pe durata ciclului de viata pe unitatea de energie de carburantii fosili in 2010, avand ca referinta standardul pentru carburanti aferent acelei perioade.

Aceasta reducere consta in: reducere de 6%, care initial trebuia facuta pana la 31 decembrie 2018, o valoare-tinta de reducere suplimentara de 2%, dar si o valoare-tinta de reducere suplimentara de 2%, prin folosirea de reduceri de emisii certificate (CER) achizitionate in conformitate cu mecanismul de dezvoltare curata instituit prin Protocolul de la Kyoto.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro