Sari direct la conținut

Petrolul coboara sub pragul de 30 de dolari si evolueaza la minimele ultimilor 12 ani

HotNews.ro
Sonda petrol, Foto: Flickr
Sonda petrol, Foto: Flickr

Cotatia petrolului a cazut vineri pe bursele europene sub pragul de 30 de dolari pe baril, pe o piata pe care anuntul revenirii titeiului iranian sporeste temerile legate de supra-abundenta ofertei, scrie AFP.

In jurul orei 11,05 GMT, barilul Brent din Marea Nordului pentru livrarile in martie, a cazut la 29,66 dolari pe Intercontinental Exchange (ICE) din Londra, in scadere cu 1,22 dolari in raport cu inchiderea de joi.

In schimburile electronice pe New York Mercantile Exchange (Nymex), barilul „light sweet crude” (WTI) pentru livrarile in februarie pierdea 1,60 dolari, la 29,60 dolari.

Cotatiile Brent si WTI, care isi revenisera usor joi, au repornit in scadere vineri pe pietele asiatice, inainte de a se instala sub 30 dolari pe baril, minimul ultimilor 12 ani.

Pe bursa londoneza, petrolul a scazut chiar la 29,45 dolari, minim inregistrat in 10 februarie 2004, in timp ce omologul sau new-yorkez a atins la un moment dat 29,39 dolari, minimul din 25 noiembrie 2003.

„Sectorul energiei a cunoscut cea mai proasta saptamana din iunie 2011, in conditiile in care revenirea iminenta a barililor iranieni si vremea blanda din SUA au antrenat o cadere puternica a titeiului si a gazelor naturale”, a comentat Ole Hansen, analist la Saxo Bank.

Febrilitatea pietei petroliere a sporit in ultimele zile in conditiile in care intrarea in vigoare a acordului privind dosarul nuclear iranian, care va fi insotita de ridicarea sanctiunilor internationale care afecteaza Iranul din 2012, este asteptata de la o zi la alta.

„Chestiunea ramane sa stim care este viteza cu care Iranul isi poate majora productia dar ceea ce este sigur este ca excedentul de petrol stocat in Iran va cauta debusee imediat ce sunt ridicate sanctiunile”, a aratat Hansen.

Potrivit analistului, revenirea Iranului pe piete va genera o presiune suplimentara pe termen scurt, in special daca se are in vedere succesul limitat al tentativei de a stabili un plafon la 30 de dolari pe baril.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro