Piata imobiliara, intre faliment si renastere
Ziarul Financiar a scris ieri despre cel mai mare faliment care a avut loc pana in acest moment pe piata imobiliara – proiectul mini-orasului de langa Buftea, proiect care presupunea construirea a 6000 de locuinte in valoare totala de 1.9 miliarde euro, a cazut.
Cum dezvoltatorul se afla acum in lichidare, terenul de 125 de hectare pe care acesta in detine, a fost scos la licitatie. La ce pret? La 9 euro pe metru patrat, cu 78% mai mic decat cei 42 de euro la cat a fost evaluat in iulie 2008.
Ce consecinte va avea o asemenea vanzare? Va reaseza preturile terenurilor din zona respectiva la noua valoare, care va deveni referinta. In acest caz, referinta este cu 80% mai mica decat in urma cu 18 luni!!
In jurul Bucurestiului si al marilor orase, exista mii sau zeci de mii de hectare de teren cumparate in anii trecuti, fie pentru a specula cresterea preturilor, fie pentru a construi ceva pe ele, iar in momentul in care vor avea loc astfel de executari silite, noile preturi vor deveni si ele referinta.
Cine va beneficia de noua situatie? Investitorii care abia asteapta sa cumpere in 2010 terenuri la preturile din 2003-2004, terenuri pe care in anii urmatori, vor aparea noile complexuri rezidentiale, la costuri rezonabile de data aceasta.
Unul dintre motivele pentru care costul apartamentelor noi si al caselor nu scade pe masura asteptarilor, este acela ca acestea au fost construite in ultimii 2-3 ani, atunci cand atat preturile la terenuri, cat si cele ale materialelor de constructii au fost la nivel maxim.
Cu alte cuvinte, cum sa vand la 600 de euro pe metru patrat, cand pe mine m-a costat 800 sau 1000?
Falimentul despre care vorbeam mai sus nu reprezinta decat varful icebergului, urmand probabil ca in 2010, sa vedem multi dezvoltatori imobiliari trecand prin momente dificile, iar executarile silite vor stabili noi referinte de pret, atat in ceea ce priveste terenurile, cat si imobilele.
Iar acel moment va reprezenta un nou inceput pentru piata imobiliara romaneasca.
Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.