Piata imobiliara romaneasca, departe de regres
Matthew Haines, manager Property Shark, este un american care si-a extins afacerea la Cluj in urma cu un an. El a creat un site cu informatii despre piata imobiliara americana, care ofera tuturor persoanelor interesate de investitii pe acest segment posibilitatea de a cunoaste piata si de a compara ofertele.
Baza de date cuprinde peste 20 de milioane de proprietati din aproape 30 de orase din SUA. Compania Property Shark are doua birouri – unul in Brooklyn si altul in Cluj, infiintat in 2006.
Saptamana Clujeana a discutat cu Matthew Haines despre afacerea sa, despre piata imobiliara din SUA, trasand comparatii cu piata imobiliara autohtona.
Programatorul unui ghid imobiliar
Dupa ce timp de 20 de ani a fost programator in New York, cariera lui Matthew Haines a luat o turnura interesanta. “Biroul unde lucram se afla intr-o cladire apropiata de World Trade Center, iar momentul 11 septembrie 2001 ne-a creat probleme mari. Pentru ca pierderile au fost insemnate, am ajuns in situatia de a-mi cauta un alt serviciu.
Intre timp, eram interesat sa achizitionez o cladire cu cinci apartamente, pentru a locui intr-unul dintre acestea si a le inchiria pe celelalte patru. Cand am ramas fara serviciu, am reusit totusi sa iau un credit de la banca, am cumparat cladirea si am renovat-o, cu ajutorul fratelui meu. Asa a inceput totul”, declara proprietarul Property Shark.
El povesteste cum imediat dupa aceasta achizitie a dorit sa faca o noua investitie, intr-o alta cladire, dar ca informatiile legate de starea imobilului si pretul de vanzare nu erau usor de aflat. Atunci i-a venit ideea sa realizeze o baza de date despre cat mai multe cladiri.
Initial, gandise baza de date pentru propria sa folosinta, insa lucrurile au evoluat dupa ce prietenii sai, iar apoi alte persoane au fost interesate sa acceseze informatiile imobiliare. Intalnirea sa cu Alexandru Palade, un student clujean al Universitatii Tehnice, l-a facut sa-si doreasca mai multi angajati la fel de seriosi si talentati.
A venit la Cluj si a luat destul de repede decizia de a ramane aici si de a realiza un birou care sa se ocupe de partea de soft a proiectului, lasand biroul din America sa opereze pe marketing si vanzari. In prezent, biroul din Cluj numara 8 angajati romani.
Orasele transformate in “gogosi”
“In anii ‘80, preturile pietei imobiliare americane au inceput sa creasca foarte mult, mai ales cele din California. Dupa zece ani, acestea au ajuns la jumatate din valoarea de atunci. Nici in prezent lucrurile nu stau foarte bine. De la sfarsitul anului trecut, preturile au scazut cu 3-4%”, povesteste antreprenorul.
Haines sustine ca scaderea este mai abrupta in orasele mari – New York, Detroit, Los Angeles – si ca cel mai greu e sa vinzi proprietatile din zonele centrale. “Orasele au devenit ca gogosile americane, cu mijlocul decupat. La fel se va intampla si la Cluj – zona centrala isi va pierde interesul.
Odata cu dezvoltarea orasului in zonele periferice, cu construirea unor mall-uri in zonele de dezvoltare, de ce ar mai veni locuitorii din cartiere in zona centrala sa faca shopping? Astfel, valoarea spatiilor va scadea, la fel si cea a locuintelor, din cauza diminuarii interesului pentru ele”, apreciaza Mattew Haines.
Vrea sa investeasca la Cluj
Americanul se gandeste serios sa investeasca in piata imobiliara locala. Declara ca a inceput sa o studieze, dar ca diferentele dintre Cluj si New York sunt foarte mari si ca mai are nevoie de timp pentru a se considera un expert al pietei locale. Cu toate acestea, intentioneaza sa investeasca pentru inceput intr-un apartament.
Recunoaste ca si terenurile sunt tentante, dar ca prefera sa stie mai multe inainte sa faca o investitie in acest sens. Haines sustine ca efervescenta pietei imobiliare clujene se aseamana cu cea din SUA anilor ‘80 si crede ca o posibila prabusire a pietei imobiliare romanesti nu ar putea avea loc mai devreme de cativa ani.
Diferente impresionante
Preturile din America, desi in scadere, sunt incomparabil mai mari decat cele romanesti. O locuinta de 20 mp, cel mai mic tip de apartament, ajunge in NY, in Manhattan, la 200.000 de dolari. Preturile din Big Apple (NY) se situeaza intre 10.000 si 40.000 dolari pe metru patrat, in timp ce locuintele din Cluj sunt tranzactionate cu 700-1.700 euro pe metru patrat.
“Investitorii straini, in principal japonezii, au investit foarte mult in imobiliare, in SUA, si au avut de pierdut. Am inteles ca si in Romania exista cresteri artificiale de preturi, provocate de venirea investitorilor straini. Ma abtin sa precizez un viitor, ce-i drept pe termen lung, pentru aceste investitii.
Cred ca lunile urmatoare vor fi cu siguranta inca foarte profitabile investitiilor imobiliare din Cluj”, sustine Haines.
Acces facil la informatii imobiliare pe piata americana
Mai bine de 90% dintre utilizatorii site-ului www.propertyshark.com sunt cetateni americani. Multi dintre acestia sunt chiar agenti imobiliari, care folosesc programul ca un ghid al pietei. “Stiu ca este in New York un agent imobiliar din Romania, care a participat la unul dintre cursurile noastre destinate utilizatorilor”, explica Matthew Haines.
Programul poate fi accesat de catre oricine, insa cei mai multi utilizatori sunt evaluatori, ingineri, arhitecti, agenti imobiliari. Dupa lansarea site-ului, ideea a fost copiata de alte doua companii.
Informatiile de pe site provin din statistici oficiale, de la administratia locala, regionala, a statului, precum si de la administratia SUA. Datele sunt obtinute printr-o solicitare in baza liberului acces la informatiile publice.
Haines spune ca nu a imbogatit pana acum baza de date cu informatii din afara SUA deoarece legislatia statelor din Europa este diferita, iar accesul la aceste informatii este limitat. Totodata, afirma ca inca nu stie daca va realiza in Romania o baza de date asemanatoare, in conditiile in care aceste informatii sunt mai greu de obtinut si presupun o perioada de asteptare relativ mare.
Accesarea se face pe baza unui abonament lunar sau anual, care costa intre 5 dolari pe luna pentru ofertele dintr-un oras anume pana la un abonament lunar de 700 dolari, cu acces nelimitat la informatii. Utilizatorii noi au dreptul la 6 cautari diferite gratis.
Harta burlacilor – desprinsa parca din Sex and the City
Site-ul contine un set de harti care prezinta informatii despre toxicitatea zonei, despre regimul de inaltime, prezenta magazinelor, zonele cu risc de inundare, preturi. Plangerile si sesizarile chiriasilor inregistrate la autoritatea locala au creat o harta a locuintelor cu probleme – locuinte cu insecte, sobolani, probleme de curent electric, locuinte fara apa.
O harta destul de accesata, in special de catre femei, o reprezinta harta burlacilor (varianta feminina este mai putin accesata). Cladirile pe aceasta harta primesc culori diferite, in functie de starea civila a proprietarilor – daca sunt casatoriti sau burlaci, precum si in functie de venitul acestora.
“Pietei imobiliare romanesti ii lipseste transparenta. In SUA, informatii despre pretul ultimelor tranzactii ale unui imobil, ipoteca, renovarea, vecinatatea si problemele unei locuinte nu sunt informatii secrete si nici nu sunt greu de obtinut. In Romania, lucrurile stau total altfel.”
Mattew Haines, manager Property Shark