Pierderile energetice din Romania reprezinta o treime din consumul de resurse primare
In Romania, pierderile energetice sunt, in medie, de 30-35% din consumul de resurse primare, potrivit unui studiu privind securitatea energetica a Romaniei, elaborat de Institutul European din Romania. Cele mai mari pierderi, circa 50%, le inregistreaza cladirile, iar 40% transporturile. Consumul ineficient de energie este demonstrat si de faptul ca Romania inregistreaza o intensitate energetica primara si finala extrem de ridicata, de aproape 4 ori mai mare decat media UE.
Practic, pentru producerea a 1.000 de euro Produs Intern Brut, se consuma de patru ori mai multe resurse energetice decat in UE. Aceste pierderi de energie sunt facute in conditiile in care resursele sunt extrem de limitate. In conditiile consumului actual, petrolul si gazele naturale vor disparea in urmatorii 14-15 ani, iar carbunele in 40-50 de ani.
Carbunele ramane principalul combustibil disponibil pentru producerea de energie electrica in termocentrale, cu o contributie de 50%, restul fiind acoperit din energia hidro, nucleara si resursele regenerabile. Dar in conditiile epuizarii resurselor de carbune, Romania va trebui sa apeleze la importuri.
„In termeni generali, Romania este o tara bogata in resurse sarace, scumpe si cu o perioada scurta de asigurare”, se arata in studiu.
Au fost reabilitate termic doar 100 de blocuri din 65.000
O prioritate in strategia nationala ar trebui sa fie reducerea pierderilor, considera Aureliu Leca, specialist in domeniul energetic. Acesta critica faptul ca la elaborarea strategiilor, autoritatile se orienteaza catre partea de productie fara a lua in considerare si consumul. Leca a dat exemplul statelor UE unde s-au facut reabilitari termice care au dus la reducerea consumului cu 60-65%. In Romania, au fost reabilitate termic doar 100 de blocuri din 65.000.
In aceste conditii, „prioritatile strategiei energetice a Romaniei trebuie sa devina limitarea schimbarilor climatice, a costurilor si a altor efecte negative ale acestora asupra societatii si a mediului, prin utilizarea unor energii curate, in principal regenerabile si prin promovarea eficientei energetice”, se arata in stdiu.
In ceea ce priveste energia regenerabila, cu execeptia energiei hidro si a biomasei, obiectivele stabilite prin Strategia Nationala de Valorificare a Resurselor Regenerabile pentru valorificarea unor surse precum energia solara, eoliana si geotermala sunt supraevaluate, a afirmat Silviu Negut, coordonatorul studiului. De altfel, cu exceptia biocarburantilor, in Romania nu exista stimulente specifice pentru dezvoltarea altor surse regenerabile.
Dar pentru fabricarea de biocarburanti, cultivarea rapitei sau sfeclei de zahar va reprezenta, in scurt timp, o afacere buna pentru agricultori. Romania dispune de un potential de materii prime pentru realizarea de biocarburanti, in masura sa acopere pana la 8% din necesarul european.
Dar si utilizarea surselor regenerabile de energie starneste controverse. De exemplu, folosirea biomasei care ar putea duce la diminuarea terenurilor agricole pentru hrana. De asemenea, energia nucleara este respinsa in jumatate din tarile UE.