Pietele sibiene fac bani frumosi
De la jumatatea anului, sumele cheltuite de sibieni in cele patru piete din oras au umplut nu numai buzunarele comerciantilor, ci si pe cele ale Serviciului Public de Administrare Piete. Daca pina in luna iunie incasarile nu depaseau 1.900.000 de lei, acum, acestea se invirt, in prezent, in jurul sumei de 3.500.000 de lei, aproape dublu fata de banii incasati in iunie.
Un calcul simplu arata ca, in aproximativ doua luni de zile, incasarile au crescut cu peste un milion si jumatate de lei.
Desi viceprimarul Eugen Mitea sustine ca pietele din Sibiu sint un cistig pentru Primarie, banii care provin din inchirierea tarabelor sau, mai nou, a intregului spatiu ramin in casieria Serviciului Public de Administrare a Pietelor (SPAP), de unde, citeodata, sint si reinvestiti. In special in reparatii sau modernizari.
Cu toate aceste incasari de vreme rece, Serviciul Public din Primarie nu a reusit sa inregistreze un excedent bugetar, desi, in 2006, acesta a existat si a fost in valoare de 243.347 lei.
Cibinul aduce banii
Din cele cinci piete agroalimentare, Sibiul a ramas cu patru. Piata Teatru este dedicata exclusiv florareselor, iar in locul tarabelor au fost amenajate locuri de parcare. De departe, Piata Cibin ocupa primul loc in incasari, cu peste 1.700.000 de lei incasati de SPAP. Urmeaza Piata Obor, cu 1.104.000 de lei, Rahovei cu 446.000 de lei si Vasile Aaron, cu putin peste 130.000 de lei.
Cele mai mici incasari au fost de pe urma pietei de flori de linga teatru, aproximativ 21.000 de lei. Potrivit autoritatilor locale, Piata din Strand este lasata pe dinafara, in grija spaniolilor care au inchiriat-o pe o perioada de zece ani. Insa este inclusa in evidentele Serviciului Public de Administrare a Pietelor, deoarece chiria ajunge in casieria serviciului.
Tarife
Costurile platite de cei care vor sa-si vinda marfa in piete nu difera prea mult de la o zona la alta. O masa in Piata Cibin costa 10 lei pe zi, la fel ca in Rahova sau in Vasile Aaron. Cei care inchiriaza standuri de legume si fructe sint nevoiti sa plateasca dublu, adica 20 de lei pe zi, indiferent de zona in care se afla piata.
Lucru care, de altfel, ii nemultumeste pe unii comercianti, mai ales pe cei din Vasile Aaron sau Rahovei, care sustin ca Piata de la Cibin e cea mai cautata. Pentru un stand de flori, comerciantii scot din buzunare 15 lei pe zi. Tarifele au fost stabilite in 2006, printr-o hotarire a Consiliului Local.
Piata europeana
Proiectul realizarii unei piete mobile in centru istoric ramine in picioare. „Pe lista de investitii a Serviciului Public Administratia Pietelor este prevazuta amenajarea unei piete mobile, care se va realiza pina la sfarsitul anului in curs, in masura in care exista fondurile necesare”, este pozitia primariei.
„Avem in vedere o piata mobila, cu o rulota mare, in care sa fie comercializate legume si fructe. Proiectul exista deja, de ceva vreme, dar se pare ca nu a fost timp sau interes pentru a-l pune in aplicare”, a marturisit, recent, viceprimarul Eugen Mitea.