Sari direct la conținut

Pilonul II de pensii, câștig net de 18,5 miliarde lei în 15 ani: Ce plăți s-au făcut și ce bani au adus de acasă administratorii pentru a compensa pierderile din 2022

HotNews.ro
Economii pentru pensie, Foto: Dreamstime.com
Economii pentru pensie, Foto: Dreamstime.com

​2022 a reprezentat cel mai dificil an pentru Pilonul II de pensii, singurul pe minus în 15 ani de activitate, iar administratorii au trebuit să aducă bani de acasă pentru a compensa pierderile unor participanți, dar chiar și așa câștigul financiar a fost mai mare decât dacă sumele virate ar fi fost depuse în depozite bancare în lei, actualizate cu inflația ori folosite pentru a acumula euro, susține APAPR – asociația administratorilor fondurilor de pensii private.

2022 – cel mai dificil an: Ce bani au adus administratorii pentru a compensa piederile unor participanți

Asociația subliniază că 2022 a reprezentat într-adevăr cel mai dificil an pentru Pilonul II, singurul pe minus în 15 ani de activitate.

  • „Războiul din Ucraina, inflația globală record pentru ultimele decenii, criza energetică, volatilitatea extremă de pe piețe au afectat toate categoriile de plasamente financiare. Valoarea titlurilor de stat ale României, precum și valoarea principalilor indici ai Bursei de Valori de la București au suferit scăderi de circa 3% în 2022, după fluctuații semnificative în cursul anului.
  • Potrivit datelor Bloomberg, prețurile titlurilor de stat românești au pierdut aproape 12% în prima jumătate a lui 2022, cotațiile revenind treptat pe finalul anului, rezultatul anual fiind -2,7%.
  • Scăderea valorii titlurilor de stat este cauzată de majorarea inflației și a dobânzilor și este mai degrabă conjuncturală, întrucât toate titlurile de stat revin la prețul de emisiune în momentul maturizării.”, notează APAPR.

Pe de altă parte, dincolo de scăderile conjuncturale din 2022, Pilonul II a generat pe toată durata de funcționare câștiguri investiţionale importante în beneficiul celor aproape 8 milioane de români din sistem.

Doar 0,02% din totalul plăților făcute de administratori în cei 15 ani (suma exactă: 253.967 RON) au vizat compensarea unor pierderi marginale ale unor participanți, în principal în cursul anului 2022, conform datelor APAPR.

Administratorii au rezerve de 951 milioane de lei pentru a compensa alte pierderi

Potrivit Legii 411/2004, administratorii compensează din surse proprii (rezerva de capital numită provizion tehnic, constituită din comisioanele de administrare încasate în timp) orice eventuală diferență negativă dintre valoarea contului participanților și valoarea garantată (contribuții brute minus comisioanele legale de administrare) la momentul ieșirii din sistem (fie prin pensionare la termen, fie prin pensionare de invaliditate sau deces).

Cu alte cuvinte, spune APAPR, chiar și atunci când piețele financiare traversează perioade dificile, marcate de volatilitate, administratorii preiau asupra lor povara financiară și compensează eventualele scăderi.

În prezent, administratorii au constituite provizioane tehnice totale în valoare de 951 de milioane lei, mult superioare sumelor necesare efectiv pentru aceste compensări.

Pilonul II în 15 ani: Câștig net de peste 18,5 miliarde lei pentru cei aproape 8 milioane de participanți

Potrivit datelor APAPR, la finele lui 2022, activele administrate de Pilonul II au atins valoarea de 96,4 miliarde lei, record istoric pentru sistem. În aproape 15 ani de activitate, în Pilonul II au fost virate contribuții brute în valoare de 79 miliarde lei.

Diferența dintre activele nete la zi și contribuțiile brute, ajustate cu plățile deja realizate (ieșiri din sistem), o reprezintă un câștig în beneficiul exclusiv al participanților de 18,5 miliarde de lei (cca. 3,8 miliarde euro), net de toate comisioanele percepute de administratori.

  • „Datele de mai sus denotă soliditatea și stabilitatea Pilonului II de pensii private, precum și faptul că, dincolo de scăderile conjuncturale din 2022, Pilonul II a generat pe toată durata de funcționare câștiguri investiţionale importante în beneficiul celor aproape 8 milioane de români din sistem.”, spune APAPR.

Pilonul II de pensii private obligatorii a generat un randament mediu anual de 7,16% pe întreaga sa durată de funcționare (20 mai 2008 – 31 decembrie 2022), comparativ cu o rată medie anuală a inflației de 4,19% pe aceeași perioadă, adică o performanță real-pozitivă robustă de trei puncte procentuale, pentru fiecare dintre cei aproape 15 ani de activitate.

În toată această perioadă, fondurile de pensii din Pilonul II au făcut plăți în valoare totală de peste 1,1 miliarde lei către 88.202 de participanți și beneficiari (moștenitori).

Câștigul unui român cu salariu mediu care a contribuit lună de lună timp de 15 ani la Pilonul II

Potrivit calculelor APAPR, câștigul financiar obținut de români din Pilonul II de pensii private obligatorii este mai mult decât dublu față de actualizarea contribuțiilor brute doar cu rata inflației, pe întreaga perioadă de aproape 15 ani de funcționare a acestui sistem.

De asemenea, randamentul Pilonului II a depășit atât depozitele bancare în lei, cât și acumularea de euro.

APAPR prezintă situația unui român cu salariul mediu pe economie care a contribuit lună de lună la Pilonul II din mai 2008 până în prezent.

Datele compară acumularea în Pilonul II cu valorificarea acelorași sume în alte moduri: dacă ar fi fost depuse în depozite bancare în lei, dacă ar fi fost actualizate doar cu rata inflației, respectiv dacă ar fi fost folosite pentru a acumula euro.

  • „În cei 15 ani, suma contribuțiilor brute virate în Pilonul II ajunge la 22.406 lei, în timp ce suma acumulată (media tuturor fondurilor) se ridică la 28.305 lei. Diferența o reprezintă un câștig mediu de 5.900 lei, net de toate comisioanele, mai mult decât dublu față de actualizarea contribuțiilor brute doar cu inflația și net superior acumulării prin depozite bancare sau cumpărarea monedei euro.”, susține APAPR.

VEZI AICI ANALIZA APAPR PRIVIND PILONUL II

Nu toți românii ies pe plus când scot banii din Pilonul II: Ce s-a întâmplat anul trecut

HotNews.ro a semnalat în luna octombrie a anului trecut că aproape 5.900 de români s-au pensionat pentru limită de vârstă în primele șase luni din 2022 și au încasat banii de la Pilonul II, dar pe fondul scăderii valorii activelor din acest an, unii s-au trezit că au în conturi mai puțin decât au contribuit.

Cum legea prevede că nu poți primi mai puțin decât ai contribuit, administratorii au completat diferența, dar după plata CASS și a impozitului pe venit, zeci de români au scos mai puțin decât au virat.

Potrivit datelor ASF, 2,9% din cei aproape 5.900 de români au încasat mai puțini bani decât au virat, după plata CASS și a impozitului pe venit.

Amintim că potrivit art.135 alin. (2) din Legea 411/2004, „suma totală cuvenită pentru pensia privată nu poate fi mai mică decât valoarea contribuţiilor plătite, diminuate cu penalităţile de transfer şi comisioanele legale”.

Pentru a fi garantat că oamenii își vor primi cel puțin contribuțiile virate în sistem, legea prevede că administratorii fondurilor de pensii trebuie să menţină permanent un volum al provizioanelor tehnice corespunzător obligaţiilor financiare rezultate din prospectele schemelor de pensii private administrate.

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro