Sari direct la conținut

Pilotul rus care a dezertat cu elicopter cu tot în Ucraina va primi o recompensă de 500.000 de dolari

HotNews.ro
Elicopter Mi-8, Foto: Donat Sorokin / TASS / Profimedia Images
Elicopter Mi-8, Foto: Donat Sorokin / TASS / Profimedia Images

Un pilot rus de elicopter a dezertat în Ucraina și va primi echivalentul a 500.000 de dolari drept recompensă, potrivit unui raport.

Ziarul online ucrainean Ukrainska Pravda a citat comentariile purtătorului de cuvânt al serviciilor de informații militare, Andrii Iusov, care a declarat că pilotul, Maksim Kuzminov, va primi recompensa în moneda ucraineană grivna.

„Acei ruși care nu vor să devină criminali de război, vă rog să vă predați, treceți de partea Ucrainei”, ar fi spus acesta.

Într-o postare separată pe Telegram, departamentul de informații al Ucrainei a declarat că pilotul în vârstă de 28 de ani face acum apel la alți ruși să-i urmeze exemplul.

Kuzminov a povestit într-o conferință de presă la Kiev despre operațiunea riscantă care a implicat pilotarea elicopterului Mi-8 din Rusia în Ucraina.

În comentariile raportate de departamentul de informații, pilotul a spus că a zburat la o „altitudine extrem de joasă, în modul de liniște radio”.

„Nimeni nu a știut ce s-a întâmplat cu mine. Aparent, nimeni nu a înțeles ce s-a întâmplat timp de trei-patru zile. Am zburat cu succes și am aterizat”, a povestit el.

„Am contactat serviciile de informații ucrainene, le-am explicat situația mea, după care ei mi-au oferit această posibilitate: ‘Vino, îți garantăm siguranța, îți garantăm noi documente, îți garantăm o compensație financiară’”.

Pilotul rus afirmă că a pus la punct ulterior celelalte detalii împreună cu agenții de informații ucraineni, inclusiv un traseu de zbor.

Cu privire la dezertarea raportată de presa ucraineană pe 23 august, Kuzminov a afirmat că „mi-am dat seama că sunt în apropierea graniței. Mi-am transmis poziția și am zis: ‘Haide să încercăm, nu sunt departe’”.

Pilotul a declarat că Ucraina va „câștiga cu siguranță acest război”, deoarece poporul său este „unit”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro