Sari direct la conținut

Plafonare automată a preţurilor la energie, de la 1 ianuarie. Care sunt excepţiile

HotNews.ro
Factura de energie electrica, Foto: Tommaso79 / Dreamstime.com
Factura de energie electrica, Foto: Tommaso79 / Dreamstime.com

Plafonarea preţurilor la energie pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025 va fi aplicată automat pentru clienţii casnici, în funcţie de consumul lunar înregistrat, fără a fi nevoie să facă vreun demers. Fac execpeție câteva categorii, care trebuie să depună cereri şi declaraţii pentru a beneficia de aceste măsuri.

Guvernul a adoptat miercuri o Ordonanța de Urgență prin care a eliminat obligaţia clienţilor casnici care au mai multe locuri de consum de a depune declaraţii privind locul de consum la care beneficiază de preţ plafonat la energie, după ce măsura a generat un val de nemulțumire.

După eliminarea declarației, prețul va fi plafonat pentru toate locurile de consum, inclusiv pentru cei care stau în chirie, dacă se încadrează în plafonul de 300 de kWh. Totuși, trebuie să depună declarații pentru a beneficia de plafonare:

  • utilizatorii de dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor
  • persoanele care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învăţământ
  • membrii unei familii monoparentale, cu cel puţin un copil în întreţinere cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învăţământ.

Preţul final al energiei electrice, plafonat, este de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025 de către următoarele categorii:

  • clienţii casnici al căror consum lunar este cuprins între 0 şi 100 kWh inclusiv;
  • clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere (preţul final facturat plafonat se aplică de la data de 1 a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menţionate);
  • clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere (preţul final facturat plafonat se aplică de la data de 1 a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menţionate); clienţii casnici familii monoparentale, care au în întreţinere cel puţin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere (preţul final facturat plafonat se aplică de la data de 1 a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menţionate).

De asemenea, preţul final va fi de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025 de către clienţii casnici al căror consum lunar la locul de consum este cuprins între 100,01 şi 255 kWh.

Consumul de energie electrică cuprins între 255 şi 300 kWh/lună se facturează la preţul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, iar în cazul în care consumul depăşeşte 300 kWh/lună întreg consumul se facturează la preţul de maximum 1,3 lei/kWh.

Cum se aplică plafonarea pentru persoanele juridice

Totodată, preţul va fi de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar realizat la locul de consum, diferenţa de consum lunar de energie electrică urmând a fi facturată la preţul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, în baza declaraţiei pe propria răspundere a reprezentantului legal pentru următoarele categorii de consumatori:

  • întreprinderile mici şi mijlocii, operatorii/operatorii regionali ce prestează/furnizează serviciile de utilităţi publice, Societatea de Transport cu Metroul Bucureşti Metrorex, precum şi aeroporturile care sunt în subordinea/coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii;
  • operatorii economici din domeniul industriei alimentare, precum şi cei din domeniul agriculturii şi pescuitului; autorităţile şi instituţiile publice locale, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe centrale, companiile şi societăţile comerciale de interes judeţean, municipal sau local, regiile autonome şi toate entităţile publice şi private care prestează un serviciu public; institutele naţionale de cercetare-dezvoltare.
  • Un preţ de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, se va aplica şi pentru consumul integral al spitalelor publice şi private, al unităţilor de învăţământ publice şi private, precum şi al creşelor, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale.
  • Maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar, va fi preţul care se va aplica şi pentru instituţiile publice, altele decât cele menţionate anterior, precum şi pentru cele aparţinând cultelor recunoscute oficial în România. Diferenţa de consum lunar de energie electrică se facturează la preţul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus. (Sursa: Agerpres. Foto: dreamstime.com)
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro