Sari direct la conținut

PLANUL B. Scenariul în care PSD și PNL ar putea forma un tandem președinte-premier la prezidențiale. „Este bine că lumea discută despre Ciolacu și Ciucă”

HotNews.ro
PLANUL B. Scenariul în care PSD și PNL ar putea forma un tandem președinte-premier la prezidențiale. „Este bine că lumea discută despre Ciolacu și Ciucă”
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu/Profimedia

Liberalii și social-democrații exclud varianta unui candidat comun pentru alegerile prezidențiale, dar există și o variantă de rezervă discutată de conducerea restrânsă a PNL, care ar putea conduce la un tandem cu PSD. Noua înțelegere s-ar putea parafa între turul I și turul al II-lea de la prezidențiale.

Ultima întâlnire a Coaliției s-a încheiat marți cu un blocaj din cauza opțiunilor diferite pentru data prezidențialelor. PSD insistă să fie respectată înțelegerea din luna martie, potrivit căreia alegerile pentru prima funcție în stat  ar fi trebuit să aibă loc în luna septembrie.

Liderii PNL se opun și susțin că acordul din martie a picat, iar alegerile ar trebui să aibă loc în luna noiembrie.

„Graba din acest moment, care nu are niciun fel de justificare, nu poate să arunce în aer stabilitatea țării”, a declarat prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, după întâlnirea Coaliției, care s-a desfășurat, miercuri, la Palatul Victoria.

El a recunoscut că liberalii și social-democrații au negociat în luna martie liste comune pentru alegerile parlamentare, dar și un candidat comun la prezidențiale. 

Liberalul susține că ambele variante au picat în acest moment, după deciziile luate în forurile statutare de PNL și PSD.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a criticat decizia PNL de a nu mai respecta înțelegerea din luna martie privind programul alegerilor prezidențiale.

Ce se întâmplă dacă Nicolae Ciucă nu intră în turul al doilea la prezidențiale

Afirmațiile oficiale sunt dublate însă, în spatele ușilor închise, și de existența unui „plan B ”.

„Nicolae Ciucă o să fie candidatul PNL pentru prezidențiale, iar PSD o să aibă, cel mai probabil, propriul candidat la prezidențiale. Negocierile nu sunt însă încheiate. Dacă Nicolae Ciucă nu intră în turul al doilea la prezidențiale, există o variantă B: PNL ar putea susține candidatul PSD pentru prezidențiale dacă primește funcția de premier. Practic, între turul I și turul al II-lea de la prezidențiale poate să fie anunțat acest tandem. În acel moment, când cele două partide se vor sprijini în turul al doilea, se pot negocia și liste comune pentru parlamentare. Este posibil acest scenariu”, au declarat surse din conducerea PNL pentru Hotnews.ro.

Scenariul este valabil doar dacă PSD sau PNL nu au candidat în turul al doilea. 

Liberalii mizează pe un bazin electoral de 2.5 milioane de voturi, care i-ar putea asigura lui Nicolae Ciucă accesul în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Potrivit mai multor surse din Modrogan, scorul președintelui PNL este, în acest moment, sub cel obținut partid. De aceea, prezența lui Nicolae Ciucă în turul al doilea depinde o mobilizare foarte bună a partidului.

Dacă președintele PNL intră în turul al doilea, liberalii susțin că sunt șanse mici pentru încheierea unui acord cu PSD în plină campanie prezidențială.

„În acest scenariu, totul se va negocia după alegerile prezidențiale. Viitorul Guvern credem că va fi tot PNL – PSD, este greu de crezut că aritmetica parlamentară va da o altă soluție”, au precizat sursele citate.

Unii liberali din conducerea PNL afirmă că sunt dispuși să-l susțină pe Mircea Geoană pentru Palatul Cotroceni, dacă Nicolae Ciucă nu intră în turul al doilea, iar cu PSD nu se ajunge la vreo înțelegere favorabilă.

PSD și PNL elimină concurența pentru prezidențiale

PSD și PNL mizează pe faptul că disputa din Coaliție le ajută să-și crească scorul electoral prin fidelizarea propriului public și prezentarea celor doi candidați, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, drept singurii capabili să câștige competiția pentru Palatul Cotroceni, au explicat surse din Coaliție pentru Hotnews.ro.

„Disputa cu PNL ne ajută, Nicolae Ciucă nu are un profil diferit de al lui Marcel Ciolacu. Este bine că lumea discută despre Ciolacu și Ciucă”, a declarat o sursă de la vârful PSD pentru Hotnews.ro.

Cele două partide din Coaliția de guvernare au negociat de aproape un an listele comune pentru alegerile europarlamentare, prezidențiale și parlamentare. Social-democrații au propus varianta unui tandem președinte – premier, în care Marcel Ciolacu să fie susținut de Coaliția de guvernare pentru Palatul Cotroceni.

Ideea a fost respinsă de PNL.

„Este greu pentru PSD să accepte să cedeze funcția de președinte. Am văzut și în timpul lui Klaus Iohannis, care nu ne-a pus chiar atât de multe probleme, că funcția de președinte este importantă și poate răsturna majorități în Parlament. Nu putem repeta experimentele în care președintele nu își respectă înțelegerile”, au afirmat sursele citate.

Social-democrații au demarat o politică a „ușilor deschise”, prin care încearcă să mențină un dialog permanent cu UDMR pentru susținerea guvernamentală. De asemenea, la nivelul social-democraților se discută un scenariu care să includă PUSL, partidul fondat de Dan Voiculescu.

Partidul lui Voiculescu să devină un fel de UNPR

„PUSL ar putea intra în Parlament în decembrie, iar în partid să intre parlamentari AUR de anul viitor. Sunt mai mulți parlamentari AUR care provin din fostul Partid Conservator, se pot întoarce acasă. Depinde de ce va face PUSL la parlamentare, dar poate să fie noul UNPR pentru formarea majorității. De asemenea, UDMR poate colabora cu PUSL, dar nu poate guverna alături de AUR. Sunt doar variante de lucru, dar PSD nu poate rămâne izolat și să depindă de PNL”, a dezvăluit un lider social-democrat.

Alegerile prezidențiale se pot organiza, cel târziu, în luna noiembrie. Alegerile parlamentare sunt programate în decembrie 2024. Președintele Klaus Iohannis a lăsat de înțeles că PSD și PNL decid, de comun acord, data alegerilor și că nu intenționează să se implice în rezolvarea disputei.

Surse social-democrate au precizat pentru Hotnews.ro că ministrul Predoiu nu va fi remaniat dacă nu va fi de acord ca data alegerilor prezidențiale să fie în luna septembrie.

„Este posibil un compromis, o soluție de mijloc, în luna octombrie și toată discuția se va termina. Este bine să fie menținut un interes din partea publicului pentru alegerile prezidențiale, candidați, și în jurul Coaliției. Oamenii nu vor ruperea Coaliției, ceea ce va pune presiune pe PNL. Cine rupe Coaliția, poate pierde electoral”, a fost poziția unui lider PSD pentru Hotnews.ro. 

INTERVIURILE HotNews.ro