Sari direct la conținut

Planul Urbanistic General al Municipiului Bucuresti a fost prelungit pana in decembrie 2018

HotNews.ro
Bucuresti, Foto: USER UPLOADED
Bucuresti, Foto: USER UPLOADED

Consiliul general al municipiului Bucuresti a prelungit marti perioada de valabilitate a Planului Urbanistic General al Capitalei cu inca 3 ani – pana pe 30 decembrie 2018. PUG-ul a expirat pe 21 decembrie 2010 si a fost prelungit cu cate un an, in 2010 si 2011, apoi cu 3 ani in 2012. Documentatia ar fi expirat pe 21 decembrie 2015.

In cazul in care alesii locali nu ar fi adoptat aceasta hotarare, dupa expirarea PUG-ului primariile din Bucuresti nu ar mai fi putut emite nicio autorizatie de construire, blocand astfel toate investitiile.

Planul Urbanistic General al Municipiului Bucuresti – legea care reglementeaza regulile urbanistice in Capitala – expira la data de 21 decembrie 2015. Fara un Plan Urbanistic General, nu se mai pot elibera documentatii de autorizare pe teritoriul Municipiului Bucuresti.

In anul 2012 a fost lansat concursul de solutii pentru elaborarea PUG, iar in octombrie 2013 s-a semnat un contract pentru revizuirea legii urbanistice a Bucurestiului.

Cu o valoare de 35.225.000 lei (fara TVA) si un termen de implementare de 41 de luni, contractul prevedea parcurgerea urmatoarelor etape:

1. Etapa 1: elaborarea formei sintetizate a Planului Urbanistic General in vigoare si stadiul actual al dezvoltarii urbane – 4 luni;

2. Etapa 2: elaborarea Planului Urbanistic General si a Regulamentului Local de Urbanism – 17 luni;

3. Etapa 3: intocmirea documentatiilor specifice obtinerii avizelor necesare aprobarii Planului Urbanistic General al Municipiului Bucuresti si a Regulamentului Local de Urbanism de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti si obtinerea acestor avize ¬ 4 luni;

„Pana in acest moment, desi au trecut 22 luni, suntem in continuare in faza 1 de lucru, aceea a evaluarii situatiei actuale. Cea mai mare problema a planului a fost lipsa de coordonare intre Primaria Capitalei, primariile de sector, detinatorii retelelor de utilitati si alte institutii ale statului, rezultatul fiind imposibilitatea completarii datelor (date cadastrale, pozitionare retele utilitati, date imobiliare etc) pentru elaborarea planului. Primarul general Razvan Sava a initiat demersurile pentru a debloca procedurile de revizuire a PUG”, se arata intr-un comunicat emis de Primaria Capitalei saptamana trecuta.

¬Toti decidentii institutionali trebuie sa inteleaga ca planul urbanistic nu este doar un document ca oricare altul care se adopta formal o data la 10 ani. Este un model matematic cu un grad inalt de predictibilitate, care, devenit operational, poate spune, spre exemplu, ca dezvoltarea imobiliara dintr-o zona va duce blocarea infrastructurii rutiere, ofera indicii pentru ajustarea programului de transport public, estimeaza daca retelele de utilitati sunt corect dimensionate. Un alt efect benefic al existentei unui plan urbanistic general coerent il reprezinta eliberarea rapida a mai multor documentatii, precum certificatul de urbanism, autorizatii de constuire, alte avize si autorizatii locale¬, a mai spus primarul general Razvan Sava.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro