Platforma de programări pentru vaccinarea anti-COVID va fi modificată pentru prioritizarea vârstnicilor și a persoanelor vulnerabile / Modificări pentru angajatori
Vârstnicii și persoanele vulnerabile vor avea prioritate la vaccinare, potrivit hotărârii adoptate de guvern care aduce modificări strategiei de vaccinare. Astfel, ar urma să fie modificată platforma de programări pentru prioritizarea vârstnicilor și a persoanelor vulnerabile, astfel încât pe parcursul unei zile 25% dintre programări să fie destinate persoanelor din domeniile esențiale și 75% persoanelor vulnerabile, a anunțat joi Comitetul de coordonare a vaccinării.
Conform sursei citate, reprezentanții Comitetului de vaccinare au transmis către echipa Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) noile cerințe în baza cărora să fie modificată platforma de programare și să fie implementate noi funcționalități, care să prioritizeze vârstnicii și persoanele vulnerabile, astfel încât pe parcursul unei zile, 25% din programări să fie destinate persoanelor din domeniile esențiale și 75% persoanelor vulnerabile.
„Modificările solicitate vor fi puse în producție în următoarele zile, după dezvoltare și o scurtă perioadă de testare”, precizează autoritățile.
Modificările pentru angajatori
Pentru persoanele înscrise de angajator în platforma de programare la vaccinare, în baza CUI sau CIF, numărul programărilor nu va putea depăși 25% din cele disponibile zilnic, iar cei înscriși se vor autentifica individual pe baza CNP-ului, menționează Comitetul de coordonare a vaccinării. Reamintim că la acest moment angajatorii sunt cei care îi programează pe salariați, după ce le creează un cont, ceea ce a adus mari probleme mai ales instituțiilor cu sute sau mii de angajați.
După atingerea procentului de 25% de locuri ocupate, nu va mai fi posibilă programarea altor angajați în ziua respectivă, iar celelalte locuri vor putea fi ocupate de către persoanele de peste 65 de ani, persoanele cu afecțiuni cronice și cele cu dizabilități, precum și de personalul inclus în etapa I pentru care se continuă programarea și în etapa a II-a.
„Această necesitate de corelare a numărului de doze de vaccin, sosite pe lanțul de aprovizionare din Uniunea Europeană de la companiile farmaceutice spre România, cu numărul de persoane care s-au înscris în platforma informatică pentru vaccinare și, implicit, pentru rapel este o situație întâlnită și în alte țări europene, astfel încât procesul de vaccinare să fie optimizat în funcție de stocurile existente la momentul respectiv”, adaugă sursa citată.