Sari direct la conținut

Plăți de miliarde amenință guvernul german, în procese cu furnizorii de măști anti-COVID

HotNews.ro
Masca de protectie, Foto: Dreamstime.com
Masca de protectie, Foto: Dreamstime.com

Ministerul Sănătății german a suferit o înfrângere la Tribunalul Regional Superior din Köln, în procesul privind plata măștilor de protecție împotriva COVID. Furnizorilor li s-a dat dreptate, valoarea litigiului fiind acum de 2,3 miliarde de euro.

La sfârșitul lunii martie 2020, ministrul Sănătății Jens Spahn (CDU) a început o procedură de ofertare și a garantat tuturor antreprenorilor că se vor plăti 4,50 euro, pentru fiecare mască FFP2. Ministerul a fost atunci atât de copleșit de oferte, încât perioada de ofertare a fost scurtată la câteva zile.

Dar peste 700 de furnizori anunțaseră deja că vor livra măști guvernului federal. Cu toate acestea, condiția guvernului federal la acea vreme era ca măștile să fie livrate până la 30 aprilie 2020 – dacă ar ajunge cu doar o zi mai târziu, întreaga afacere ar fi invalidată și livrările nu urmau a mai fi plătite.

Clauza invalidă

Tribunalul Regional Superior din Köln (OLG) a declarat această clauză invalidă, printr-o hotărâre din 21 iunie 2024. Clauza ar fi „dezavantajat în mod disproporționat” furnizorii, explică judecătorul Daniel Lübcke, purtătorul de cuvânt al instanței, la solicitarea presei germane. În consecință, dacă furnizorii nu au livrat la timp sau calitatea măștilor era inadecvată, ministerul ar fi trebuit să le acorde o perioadă de grație.

În niciuna dintre situații Ministerul Sănătății nu a făcut acest lucru. În schimb, s-a retras din contract în zeci de cazuri, nu a plătit facturile pentru măștile COVID, a refuzat să accepte livrări întârziate sau, în câteva cazuri, chiar a cerut rambursarea plăților, din cauza proastei calități.

Faptul că OLG consideră clauza ministerului din contractele deschise ca fiind atinsă de nulitate, ar putea avea un impact major asupra celorlalte proceduri, precizează judecătorul Lübcke. Alte secții ale OLG, cu procese în desfășurare, sunt libere să ia propriile lor decizii. Dar dacă vor ajunge la o viziune diferită, probabil că se va ajunge la Curtea Federală de Justiție.

Despăgubiri de miliarde

Decizia instanței amenință guvernul federal cu situația de a plăti și mai multe despăgubiri. În octombrie anul trecut, Ministerul Sănătății german estimase suma în litigiu între furnizorii de măști și Bundestag la 988 de milioane de euro. Potrivit informațiilor televiziunilor germane NDR, WDR și ale Süddeutsche Zeitung, suma este acum de 2,3 miliarde de euro.

Hanno Kautz, purtătorul de cuvânt al ministrului Sănătății, Karl Lauterbach, a confirmat acceastă sumă, la solicitarea mass-mediei citate. Dar suma ar putea fi semnificativ mai mare, deoarece este completată cu dobânzi începând din 2020, precum și cu cheltuieli de judecată.

„Conform estimărilor noastre, costurile totale sunt în jur de 3,5 miliarde de euro”, a spus antreprenorul Joachim Lutz din Offenburg, care a dat în judecată ministerul, ca furnizor de măști.

Poziția Ministerului și alte procese

Ministerul Sănătății se declară dezamăgit în urma deciziei, deoarece Tribunalul Regional e de părere că „nu a existat o ultimă dată de livrare, fixă, ​​pentru furnizori” și că „în cazul livrărilor cu defecte, furnizorului respectiv ar fi trebuit să i se ofere posibilitatea de a oferi o livrare ulterioară”.

Ministerul „insistă în mod explicit pe opinia sa juridică diferită” și acum vrea să „examineze posibilele căi de atac”. Această încercare nu va fi ușoară, pentru că OLG nu a admis recurs.

Luna viitoare, instanța de la Köln va mai decide și asupra unui alt caz. E vorba despre furnizorul ILTS, care a dat în judecată guvernul federal pentru neplata unor măști COVID în valoare de 85 de milioane euro.

Avocatul companiei, Till Veltmann, spune că, în acest caz, Curtea Regională Superioară a adoptat aceeași poziție ca și în hotărârea de mai sus. Și anume, că furnizorilor ar fi trebuit să li se acorde șansa unei livrări ulterioare, iar clauza contractului pe perioadă determinată nu ar fi valabilă. Cu dobânzi, ILTS cere acum 118 milioane euro de la guvernul federal.

Achiziții „fără număr”

Achiziția de măști COVID de către Ministerul Sănătății sub fosta conducere a lui Jens Spahn este considerată în mare parte haotică și excesivă. Biroul Federal de Audit a criticat „supra-procurarea masivă”, într-un nou raport, din martie 2024.

Deși ar fi fost nevoie doar de 275 de milioane de măști Corona, în faza critică a pandemiei, Ministerul lui Spahn a achiziționat un total de 5,7 miliarde de măști de protecție, prin diverse canale de achiziție și a cheltuit 5,9 miliarde de euro pentru acestea, arată sursa citată.

Până la începutul acestui an, mai mult de jumătate dintre aceste măști au fost distruse pentru că nu erau necesare, relatează Biroul Federal de Audit, precizând ca, în general, achizițiile ministerului s-au dovedit a fi „ineficiente și neeconomice”. Însă unele companii și-au luat banii.

Favoritismele lui Spahn

„Peste o jumătate de milion de măști FFP2 a vândut Burda GmbH, Ministerului federal german al Sănătății”, condus în 2021 de Jens Spahn. Acest lucru reieșea din documentele trimise de minister către Bundestag, ajunse în posesia publicației Spiegel.

Contractele de achiziții indicau un conflict de interese deoarece Daniel Funke, soțul ministrului Sănătății, Jens Spahn (CDU), lucra la acel moment ca lobby-ist și manager de birou al reprezentanței Burda de la Berlin. Burda GmbH livrase și i se plătiseră 570.000 de măști FFP2 de la ministerul lui Spahn.

CITEȘTE ȘI:

INTERVIURILE HotNews.ro