Ploile torentiale au transformat Campia Turzii in „Mica Venetie”
Fenomenele meteorologice violente au afectat grav trei localitati din zona Campia Turzii – Turda. Pe alocuri, pagubele au fost sporite din pricina incompetentei autoritatilor. Cateva sute de case au fost inundate din pricina viiturilor provocate de ploile abundente. O scoala si o gradinita din Campia Turzii au fost evacuate din cauza apei.
Viitura a inecat animalele crescute de unii sateni din Bogata si din Calarasi, sate din vecinatatea orasului Turda.
Localitatea cea mai grav afectata din judetul Cluj este orasul Campia Turzii. Cartierul Sarat, situat in apropierea combinatului siderurgic Mechel, a devenit o „Mica Venetie”. Strazile din cartier au devenit impracticabile pentru pietoni. Gondolele venetiene si-au gasit la Campia Turzii echivalentul in carutele trase de cai.
Ploile cazute au inundat circa 200 de case, a spus consilierul local PNTCD Avram Gal, care impreuna cu niste prieteni a organizat evacuarea cu masini a bolnavilor de pe strazile pe care nu mai puteau ajunge masinile Ambulantei.
Locuitorii cartierului sunt revoltati pentru ca primarul PSD Ioan Vasinca a anuntat Prefectura ca situatia este sub control, in timp ce casele oamenilor erau pline de apa. Situatia este agravata de canalizarea proasta din zona, precum si de faptul ca in locul in care a fost ridicat cartierul, panza freatica este foarte aproape de suprafata iar solul nu mai are cum sa absoarba apa.
Pivinitele oamenilor sunt pline de apa, la fel ca si camerele de la parterul caselor. Localnicii au afirmat ca au cerut sprijinul Primariei, insa angajatii acesteia au venit la fata locului la 12 ore de la producerea inundatiilor. Oamenii au cerut nisip si saci ca sa isi protejeze locuintele, insa au primit doar nisip. Sacii si i-au cumparat singuri.
Nu este pentru prima data cand se intampla asa ceva. Ultima inundatie s-a produs chiar de Paste.
Directorul scolii, specialist in umplutul sacilor cu nisip
La scoala si la gradinita din cartierul Sarat, cursurile au fost suspendate pentru ca salile de clasa sunt pline de apa. Directorul scolii si profesorii, dupa ce i-au trimis pe elevi acasa, au inceput sa puna nisip in saci ca sa limiteze proportiile dezastrului. Auto-ritatile au venit, au vazut si au plecat.
Lucrurile au inceput sa se miste abia dupa ce la fata locului a venit prefectul Alin Tise.
In satul Bogata, situat la trei kilometri de Turda, pompierii incearca sa scoata, cu ajutorul motopompelor, apa si namolul intrate in circa 45 de case. Si aici, unele dintre animalele satenilor au murit inecate. Oamenii si-au chemat rudele in ajutor iar acum incearca sa evacueze imensa cantitate de namol din case. In comuna Calarasi, viitura a inundat 80 de case si a distrus curtile oamenilor.
Pompierii din Turda au intervenit si in aceasta localitate. Pagubele nu au fost deocamdata evaluate.