Sari direct la conținut

Până la ce vârstă credem în Moș Crăciun și cât de mult îi afectează pe copii aflarea adevărului

HotNews.ro
Un ren alaturi de Mos Craciun, Foto: OLIVIER MORIN / AFP / Profimedia
Un ren alaturi de Mos Craciun, Foto: OLIVIER MORIN / AFP / Profimedia

Psihologii au identificat vârsta medie la care copiii încep să nu mai creadă în existența lui Moș Crăciun și ce copii sunt mai expuși riscului de a nutri sentimente negative atunci când realizează că existența acestuia nu mai este de necontestat, relatează The Guardian.

Mulți copii continuă să creadă în Moș Crăciun chiar dacă ideea ca o singură persoană să viziteze casele a miliarde de copii într-o singură noapte intră în contradicție cu abilitățile lor mai ample de raționare.

Dr. Candice Mills, psiholog la Universitatea Texas din Dallas, SUA, și o sceptică în privința existenței lui Moș Crăciun, a spus: „Copiii încep de obicei să distingă fantezia de realitate în anii preșcolari, dar credința lor în existența unui singur Moș Crăciun magic continuă adesea până în copilăria mijlocie.”

Mills a devenit interesată de această problemă când a devenit ea însăși părinte și s-a trezit „cufundată în lumea promovării lui Moș Crăciun”.

Ea spune că subiectul începuse să o tensioneze pentru că „adesea ne încurajăm copiii să gândească științific și să nu-i înșele pe alții”.

„Îmi făceam griji că aș fi putut fi considerată ca mincinoasă de către copiii mei, pentru că știam că m-am simțit supărată când am fost mințită cu privire” la Moș Crăciun”.

Pentru a înțelege mai bine această trecere de la credința că Moș Crăciun este real la scepticism și experiențele copiilor cu privire la aceasta, Mills și colegii ei au intervievat 48 de copii cu vârste cuprinse între șase și 15 ani care au încetat să mai creadă în Moș Crăciun și 44 dintre părinții lor, plus încă 383 de adulți.

Cercetarea, care nu a fost încă nu a fost revizuită de colegi, a constatat că pentru majoritatea copiilor, neîncrederea s-a strecurat treptat în jurul vârstei de opt ani – deși unii copii de trei sau patru ani erau convinși că Moș Crăciun nu este real, în timp ce alți copii au crezut în el până la 15 sau 16 ani. În multe cazuri, faptul că alții le-au zis că Moș Crăciun nu există a fost ceea care le-a zdrobit în cele din urmă credința.

„Este posibil ca ei să fi avut un oarecare scepticism bazat pe raționament logic – cum ar fi cum poate Moș Crăciun să facă cu adevărat înconjurul lumii într-o singură noapte? – dar ceea ce îi aruncă în grupul necredincioșilor este un coleg de școală care spune că nu este real”, spune Mills.

Poate zdruncina încrederea în părinți realizarea faptului că Moș Crăciun nu există?

Aproximativ o treime dintre copii și jumătate dintre adulți au raportat unele emoții negative atunci când au auzit zvonul că Moș Crăciun nu există.

Deși aceste sentimente au fost de obicei ușoare și de scurtă durată, aproximativ 10% dintre adulți au raportat o tristețe de durată mai lungă sau o încredere redusă în părinți ulterior.

Astfel de sentimente tindeau să fie asociate cu aflarea bruscă a inexistenței lui sau cu faptul că li se spune direct că Moș Crăciun nu este real, făcând această descoperire la o vârstă mai înaintată și având părinți care au susținut cu tărie existența lui Moș Crăciun, de exemplu, făcând videoclipuri cu el în sufrageria lor sau creând întregi scenete pentru a-i convinge de existența acestuia.

Cu toate acestea, au existat și mulți copii care au declarat că s-au simțit fericiți sau ușurați atunci când au renunțat să mai creadă în Moș Crăciun. „Parcă ar fi rezolvat un fel de ghicitoare”, a spus Mills.

Unii copii pot fi mai sensibili decât alții la faptul că sunt mințiți, a adăugat ea.

Unul dintre adulții pe care i-a intervievat a spus că s-a simțit foarte trădat de părinții săi pentru că l-a învățat să nu mintă, dar ei au făcut-o.

„În astfel de cazuri, părinții pot atenua lovitura conștientizând sentimentele copilului lor și vorbind despre motivul pentru care l-au inclus pe Moș Crăciun în tradițiile lor de sărbători.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro