Sari direct la conținut

PNL Diaspora, ode pentru Rareș Bogdan, în scandalul cu Bogdan Aurescu: „Atac deplasat asupra unui lider important” al PNL / „Trei precizări, spre ştiinţa domnului Bogdan Aurescu”

HotNews.ro
Rareș Bogdan, Foto: Agerpres
Rareș Bogdan, Foto: Agerpres

Reprezentanții PNL Diaspora reacționează în scandalul dintre Bogdan Aurescu și Rareș Bogdan, condamnând afirmaţiile „cel puţin bizare, lipsite de orice fundament logic” ale ministrului de Externe la adresa lui Rareş Bogdan. PNL Diaspora, condusă chiar de Rareș Bogdan, a transmis mai multe mesaje elogioase la adresa acestuia, pe care îl prezintă drept „unul dintre cei mai vehemenţi susţinători ai democraţiei şi statului de drept” şi „un apărător fără odihnă al luptătorilor anticomunişti”.

Într-un comunicat de presă transmis luni seară, care este de fapt o odă la adresa lui Rareș Bogdan, PNL Diaspora „condamnă cu fermitate afirmaţiile cel puţin bizare, lipsite de orice fundament logic, pe care ministrul Afacerilor Externe le-a făcut raportat la recentele poziţii publice ale europarlamentarului Rareş Bogdan, prim-vicepreşedinte al PNL şi preşedinte al PNL Diaspora”.

  • „Rareş Bogdan este cunoscut în spaţiul public ca fiind unul dintre cei mai vehemenţi susţinători ai democraţiei şi statului de drept şi a militat atât ca jurnalist, cât şi ca om politic, împotriva orientărilor comunistoide, de inspiraţie estică.
  • Totodată, a fost şi este un apărător fără odihnă a luptătorilor anticomunişti şi a celor care nu şi-au vândut conştiinţele Armatei Roşii”, susține PNL Diaspora.

Reprezentanţii PNL Diaspora se declară „consternaţi că un ministru în funcţie, ce se bucură de susţinerea Partidului Naţional Liberal, îl atacă în mod iraţional pe unul dintre liderii partidului, prin asocierea acestuia cu un instrument de propagandă rusă”:

  • „Din acest motiv, considerăm că atacul ministrului Afacerilor Externe este o profundă jignire atât la adresa demnitarului, cât şi la nivelul întregului Partid Naţional Liberal, şi în mod special la adresa filialei PNL Diaspora.
  • Cerem conducerii partidului să convoace cât mai curând Biroul Politic Naţional, pentru a analiza situaţia creată şi pentru a cere explicaţii domnului Bogdan Aurescu, care ocupă o poziţie de ministru asumată de PNL”.

„Precizări spre ştiinţa domnului Bogdan Aurescu”

Comunicatul PNL Diaspora include și „trei precizări, spre ştiinţa domnului Bogdan Aurescu”:

  • ”1 – Luni dimineaţă, la vămile Nădlac 1 şi 2 şi Borş 1 şi Borş 2 erau cozi de 5, 6 kilometri, iar vara trecută, recordul ruşinii a ajuns la 25 de kilometri. Şi asta deoarece România nu se află cu drepturi depline în Spaţiul Schengen.
  • 2 – În timpul pandemiei, dar şi după încheierea acesteia, am trimis sute de sesizări din partea cetăţenilor din diaspora pe adresa MAE, în care am reclamat proastele servicii consulare. Iar sesizările curg în continuare. Schimbarea şi eliberarea unui paşaport nou în UK poate dura până la 5/6 luni. Consulatele de la Frankfurt, Birmingham, Glasgow, Nantes sunt întârziate cu anii, deşi înfiinţarea lor este aprobată prin Hotărâri de Guvern. Diaspora este umilită, batjocorită în continuare de MAE. Să amintim şi de cazul şefei ICR Londra?
  • 3 – Partidul Naţional Liberal este cel mai mare partid de centru-dreapta, cel mai pro-european şi pro-occidental din România, membru al Partidului Popular European, cea mai mare familie de partide politice la nivel european. Considerăm că cei 182.000 de membri ai PNL merită mai mult respect din partea domnului Bogdan Aurescu!”.

„O palmă pe obrazul PNL”

PNL Diaspora a reacționat și printr-un mesaj pe Facebook în care vorbește despre „reacția excesivă și nepotrivit” pe care ministrul de externe Bogdan Aurescu a avut-o la adresa primvicepresedintelui PNL, Rareș Bogdan”.

După ce se declară din nou „șocați” că „un ministru susținut de PNL poate ataca atât de puternic unul dintre liderii naționali ai partidului care îl susține”, reprezentanții PNL Diaspora vorbesc despre „un atac murdar” și „o palmă” pe obrazul PNL.

  • „(…) Această jignire trebuie retrasa imediat sau sancționată exemplar.
  • Retragerea sprijinului politic al PNL pentru Bogdan Aurescu ar fi concluzia fireasca pentru atacul deplasat al acestuia asupra unui lider important al partidului”, adaugă organizația condusă chiar de Rareș Bogdan.

„Cred că l-aş chema să îl întreb ce are de gând”

Scandalul a pornit după ce europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a declarat, duminică, referindu-se la ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, că nu el sau PNL a decis ca acesta să ocupe funcţia de şef al diplomaţiei din România, ci statul. Bogdan a adăugat că, de-a lungul timpului, România a avut miniştri de externe excepţionali. Europarlamentarul liberal a afirmat, de asemenea, că ar schimba mai mulţi miniştri.

Întrebat dacă l-ar mai ţine în funcţie pe Bogdan Aurescu, dacă ar fi şeful lui direct, europarlamentarul a răspuns negativ.

  • „Eu? Nu. Aş mai concedia încă câţiva miniştri. Mulţi… şi de la PSD. Nu vreau scandal, nici cu Aurescu, nici cu alţii. Cred că l-aş chema (pe Aurescu- n.r.) să îl întreb ce are de gând. Pe Petre Daea, care mi-e simpatic, l-aş ruga să fie un fel de şef la târguri, oboare. Mi-e simpatic, ca un bunicuţ, dar nu rezolvă problema”, a mai declarat Rareş Bogdan.

Replica lui Bogdan Aurescu

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a reacționat spunând că nu îl interesează părerile lui Rareş Bogdan, europarlamentar şi prim-vicepreşedinte PNL, care a afirmat că nu l-ar mai menţine în funcţie alături de alţi câţiva miniştri, inclusiv de la PSD.

  • „Practic, astfel de atacuri de la asemenea personaje sunt de fapt o confirmare că fac bine ce fac – e exact ca atunci când sunt atacat de Sputnik”, a argumentat Aurescu.
  • „Nu mă interesează părerile lui Rareş Bogdan – vă aduc aminte cum, în plin război al Rusiei contra Ucrainei, cerea să blocăm la graniţă cerealele ucrainene.
  • Practic, astfel de atacuri de la asemenea personaje sunt de fapt o confirmare că fac bine ce fac – e exact ca atunci când sunt atacat de Sputnik.
  • Probabil are destul de multe neîmpliniri şi frustrări personale”, a declarat Bogdan Aurescu pentru digi24.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro