Sari direct la conținut

Poliția Română confirmă incidentul dintre agenții săi și un refugiat ucrainean, care s-a lăsat cu acuzații de tortură, dar spune că acesta a fost de fapt agresorul și că dosarul a fost clasat

HotNews.ro
Mașină de poliție, Foto: Inquam Photos - Virgil Simionescu
Mașină de poliție, Foto: Inquam Photos - Virgil Simionescu

Poliţia Română a transmis marţi, într-un comunicat de presă, că un incident între poliţiştii români şi un refugiat ucrainean cazat într-un centru din Capitală a avut loc în octombrie 2023, eveniment în urma căruia agenții au fost acuzați chiar de tortură, dar precizează că dosarul penal deschis în urma evenimentului a fost clasat și că ucraineanul a fost, de fapt, agresorul.

Conform comunicatului, ancheta internă nu a relevat nereguli în intervenţia poliţiştilor, iar cetățeanul ucrainean care a reclamat abuzul este cercetat pentru două fapte de ultraj.

„Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public, cu privire la «implicarea unor polițiști români, într-un caz de tortură asupra unui ucrainean», Centrul de Informare și Relații Publice al Poliției Române este abilitat să comunice următoarele: La data de 30 octombrie 2023, în jurul orei 3,20, în urma unui apel la SNUAU 112, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Secţia 6 Poliţie s-au deplasat la o adresă din Sectorul 2, la un centru pentru refugiaţi, unde s-a reclamat o altercaţie între doi bărbaţi, cazaţi în acea unitate. Poliţiştii ajunşi la faţa locului, în urma verificărilor efectuate, au identificat persoana vătămată care prezenta mai multe leziuni în zona feţei, căreia un echipaj SMURD i-a acordat îngrijiri medicale. Victima a refuzat atât transportul la spital, cât şi formularea unei plângeri scrise, cu privire la cele întâmplate”, a anunțat Poliţia Română.

Ulterior, în momentul în care persoana vătămată a fost condusă în camera de cazare, unul dintre polițiștii prezenți a fost lovit în zona feței de către bărbatul semnalat de săvârșirea agresiunii, motiv pentru care s-a procedat la imobilizarea acestuia, mai afirmă reprezentanții IGPR.

„După imobilizare, acesta a fost condus la sediul secţiei, manifestând în continuare un comportament agresiv fizic şi verbal, unde ar fi lovit un alt poliţist în zona inghinală şi l-ar fi scuipat”, precizează Poliția Română.

„Actele premergătoare întocmite de poliţişti au fost înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, în vederea continuării cercetărilor, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj. Astfel, un procuror a dispus măsura reţinerii bărbatului, ulterior fiind dispusă, de către instanţa de judecată, măsura arestării preventive, pentru 30 de zile, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de ultraj asupra poliţiştilor”, menționează IGPR.

Conform sursei citate, având în vedere aspectele reclamate în sarcina poliţiştilor de cetăţeanul ucrainean, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 a fost înregistrat un alt dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de purtare abuzivă.

Dosarul penal pe purtare abuzivă a fost declinat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, unde a fost clasat.

„De asemenea, au fost dispuse verificări interne, prin Corpul de Control al IGPR. În urma finalizării verificărilor, documentarea întreprinsă nu a scos în evidenţă nereguli la nivelul DGPMB, cu privire la incidentul semnalat”, precizează IGPR, menționând că „toate activităţile poliţiştilor sunt derulate cu respectarea cadrului legal”.

În presă au apărut informații, pe baza unui raport al Departamentului de Stat al SUA, că în octombrie 2023 a existat un caz de abuz, în care poliţiştii din Bucureşti ar fi folosit forţa excesivă după ce au intervenit împotriva unui ucrainean, cazat într-un centru destinat refugiaţilor din țara vecină.

Ulterior, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a confirmat incidentul, însă nu a dat detalii despre o posibilă încălcare a drepturilor omului din partea agenților care au intervenit.

INTERVIURILE HotNews.ro