Politic Show: Antonescu se vrea un presedinte jucator; Dreapta se sparge in bucati, intonand imnul unitatii; De ce nu torpileaza PSD DNA si SRI de dragul PNL-Voiculescu; Viata de parlamentar. Vezi cat au muncit alesii in 2013
Antonescu se vrea un presedinte jucator. Daca la inceputul dezbaterii privind revizuirea Constitutiei Crin Antonescu se arata dispus sa sustina limitarea in Constitutie a atributiilor presedintelui, acum seful PNL, care aspira sa ocupe fotoliul de la Cotroceni, nu mai este la fel de convins ca seful statului trebuie sa indeplineasca un rol simbolic. Potrivit unor surse liberale, Antonescu a decis pana la urma ca, din postura de presedinte, nu vrea sa fie sarit din procedura numirii procurorului-sef al DNA si a sefului Parchetului General. In plus, durata mandatului sefului statului ar putea ramane de 5 ani si nu va reveni la 4 ani, asa cum se vehicula la inceputul anului. Liberalii vor sa securizeze fotoliul de presedinte si impotriva unei eventuale suspendari, propunand ca, daca referendumul de demitere al presedintelui nu va fi validat, atunci Parlamentul, ca initiator al demersului, sa se dizolve, scrieEVZ.
Dreapta se sparge in bucati, intonand imnul unitatii. Formarea Partidului Popular, preconizata de adversarii lui Vasile Blaga din PDL, vine pe fondul inmultirii partidelor si ONG-urilor de dreapta Invinsi clar la alegerile parlamentare din decembrie 2012, liderii partidelor de dreapta vorbesc sistematic despre unitate, dar actiunile concrete merg in directia separarii. Din Alianta Romania Dreapta (ARD), sigla sub care au participat la alegerile parlamentare, au rezultat patru grupari politice. Este vorba de doua partide -Adevar si fundatia Miscarea Populara. Mai mult, disidentii din PDL, nemultumiti de modul in care Vasile Blaga conduce partidul, vorbesc despre infiintarea unei noi formatiuni – Partidul Popular. Informatia a fost confirmata oficial de Gabriel Berca, unul dintre sustinatorii Elenei Udrea. Berca a demisionat, recent, din PDL si afirma ca Partidul Popular o sa apara „foarte repede”, anuntaAdevarul.
De ce nu torpileaza PSD DNA si SRI de dragul PNL-Voiculescu. Reprezentantii PNL, in frunte cu S.R. Stanescu, au demisionat din comisia senatoriala formata din initiativa acestuia pentru a ancheta presupusele incalcari ale drepturilor omului in cazul dosarului de coruptie al carui obiect il face sotia judecatorului CEDO Corneliu Barsan. Liberalii si-au motivat demisiile prin „musamalizarea” cazului de catre colegii lor din PSD. In realitate, au incercat sa forteze un verdict politic prin care sa fie „condamnate” DNA si SRI. Formarea Comisiei Barsan, la inceputul lunii aprilie, a fost contestata cu putere din zona Justitiei, de presa, societatea civila si din Parlament de Mihai Razvan Ungureanu, pentru ca simpla idee de a chema la audieri procurori DNA, judecatori ai Inaltei Curti si agenti SRI sau aceea de a „solicita documente relevante intr-un caz aflat pe rol – cel al judecatoarei Gabriela Barsan, acuzata de coruptie – reprezenta o incalcare grava a puterilor in stat si o interferenta fara precedent a Legislativului in sfera Puterii Judecatoresti. Cu toate acestea, la insistentele lui S.R. Stanescu si sub protectia presedintelui „Senatului, comisia s-a format cu 103 voturi „pentru” si numai 15 „impotriva”, informeazaRomania Libera.
Viata de parlamentar. Vezi cat au muncit alesii in 2013. Din cele cinci luni scurse din anul curent, parlamentarii au muncit doar trei. Mai mult, in cele trei luni de munca efectiva, alesii neamului au trecut pe la Casa Poporului doar trei zile pe saptamana. Cu toate ca sustin ca muncesc doua zile pe saptamana in teritoriu, multi parlamentari nici nu si-au deschis cabinete parlamentare, sustine Romania TV. Parlamentarii au avut numerose zile libere. Alesii au depus juramantul in 20 decembrie 2012, senatorii si deputatii au inceput sesiunea pe 4 februarie 2013. Prima zi libera a venit o data cu Pastele Catolic, parlamentarii fiind liberi pe 1 aprilie. Legislativul a fost in vacanta si intre 29 aprilie si 7 mai, dar si pe 15 mai, cand au avut liber cu ocazia Rusaliilor catolice, scrieEVZ.
Kelemen spune ca UDMR nu sustine reducerea cvorumului la referendum. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca Uniunea nu sustine scaderea pragului la referendum de la 50 % la 30 %. Ba, mai mult, liderul UDMR spune ca la referendum ar trebuie sa ramana pragul de prezenta de 50%. „Scaderea pragului la referendum de la 50 % la 30 % nu o vedem prea bine si nu o sustinem. Credem ca, pentru Constitutie, la referendum trebuie sa ramana pragul de 50 la suta”, a spus Kelemen. Comisia juridica din Senat a aprobat, marti, propunerea legislativa care reduce cvorumul la referendumuri la 30% din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente, fiind inregistrate doua voturi „impotriva”. Propunerea legislativa urmeaza sa fie supusa votului plenului Senatului, urmand ca decizia finala sa fie luata de Camera Deputatilor, anuntaAdevarul.
Florea: MRU a avut sansa uriasa sa vina la PDL. Acum, saracul, oboseste sa vina, sa faca, sa dreaga. Prim-vicepresedintele PDL Dorin Florea a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca a aflat intamplator despre vizita pe care fostul premier Mihai Razvan Ungureanu o va face peste doua zile la Targu Mures, la sediul Fortei Civice, aratand ca acum acesta „oboseste sa vina, sa convinga, sa faca, sa dreaga”, desi a avut „sansa uriasa” sa intre in PDL. „Domnul Ungureanu a avut o sansa uriasa, uriasa. Daca a simtit vreodata de dreapta, trebuia sa se inscrie in PDL. Asta era singurul lucru. Nu vezi ca umbla sa-si faca partid? Daca luptam impotriva demagogiei si ipocriziei, hai sa o spunem si pe asta din tabara noastra. Pai nu te supradimensiona. Eu tin foarte mult la el si am avut o relatie corecta, dar vezi ca n-ai partid? Vezi ca n-ai structuri? Ce te-a oprit sa vii in PDL? Pe cine a oprit PDL sa vina sa munceasca si sa lupte pentru principiile dreptei? Cine ii opreste? Pe domnul Preda, pe domnul Voinescu i-am vazut foarte vocali. Cine l-a oprit sa vina sa spuna: detin suprematia si detin standardul evaluarii in nu stiu care domeniu, in PDL. Lasati-ma ca rup lanturile. Cine l-a oprit? L-a oprit cineva? Dar e mai simplu sa stai pe margine si sa dai tot in calul care trage”, a spus Florea, informeazaRomania Libera.