Politic Show: Avutie de ministru: cine sunt bogatii si saracii Guvernului Ponta; Parlamentarii vor sa-si mareasca din nou pensiile; Nehotarare si discordie intre liberali pentru candidatura la Primaria Bucuresti
Avutie de ministru: cine sunt bogatii si saracii Guvernului Ponta. Printre cei mai avuti membri ai Executivului figureaza chiar premierul Victor Ponta, urmat de premierul interimar Gabriel Oprea si de ministrul demisionar al Transporturilor, Ioan Rus. La polul opus este ministrul pentru Diaspora, Angel Tilvar, care nu are nicio locuinta si niciun teren. Ministrii Cabinetului Ponta au depus, luna trecuta, declaratiile de avere in care apar proprietatile detinute, colectiile de obiecte de arta, bijuterii sau chiar de timbre, dar si veniturile obtinute de consorti. Desi cea mai spectaculoasa declaratie de avere este chiar aceea a premierului Victor Ponta, care a mentionat, in premiera, si bunurile detinute de sotia sa, europarlamentarul Daciana Sarbu, si alti ministri sunt posesori ai unor averi impresionante. Astfel, printre cei mai bogati oameni din Cabinetul lui Victor Ponta figureaza ministrul demisionar al Transporturilor, Ioan Rus, ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, dar si premierul interimar Gabriel Oprea. La polul opus, ministrul delegat pentru Diaspora, Angel Tilvar, se numara printre cei mai „saraci”: nu are nicio locuinta si niciun teren, scrieAdevarul.
Alegeri 2016. Cu cine vrea PSD sa cucereasca Capitala. PSD se pregateste de alegerile locale din 2016. Daca liberalii au inceput deja sa realizeze sondaje interne pentru a-si desemna candidatii la primariile de sector si la Primaria Generala a Capitalei, social-democratii nu se grabesc. Surse din PSD au declarat pentru EVZ ca din luna septembrie vor incepe sa faca masuratori pentru desemnarea candidatilor. „In luna septembrie vor incepe o serie de sondaje. Vor fi mai multe si complexe pentru a stabili in primul rand care sunt problemele in fiecare sector”, au declarat surse social-democrate pentruEVZ.
Parlamentarii vor sa-si mareasca din nou pensiile. Multe din proiectele discutate in recenta sesiune parlamentara au avut menirea de a rezolva problemele senatorilor si deputatilor si nu pe cele ale alegatorilor. Strategia pare sa fie valabila si pentru viitor, parlamentarii pregatindu-si majorarea pensiilor de la stat, dupa ce si-au votat pensii speciale. Astfel, un grup de 22 de parlamentari din PSD a depus la Senat un proiect prin care propun ca vechimea de parlamentar sa fie considerata vechime in munca pentru meseria facuta anterior de catre deputat sau senator. Printre initiatori se numara nume grele ale PSD, precum Ilie Sarbu, socrul premierului Ponta, sau senatorul Serban Nicolae. Initiatorii sustin ca vechimea de parlamentar ar putea deveni vechime in munca cu conditia ca alesul sa activeze intr-o comisie cu acelasi profil precum meseria sa. „Implicit acea pensie, pensia publica, va fi putin mai mare, nu mult, dar va fi mai mare daca se ia in considerare si vechimea in Parlament”, afirma consilierul guvernamental pe legislatia muncii, Marius Nitu, informeazaRomania Libera.
Nehotarare si discordie intre liberali pentru candidatura la Primaria Bucuresti. Oficial, liberalii isi desemneaza candidatii pentru alegerile locale din 2016. Declaratiile publice din ultima vreme, insa, tradeaza multa nehotarare si discordie interna pentru candidatura la Primaria Bucuresti, condusa in prezent de Sorin Oprescu. Teodor Atanasiu declara pe 2 iulie ca este „putin probabil, dar nu imposibil” sa candideze la oricare dintre primariile Bucurestiului, inclusiv cea generala. Posibila sa candidatura se alatura unui alt nume de liberal, vehiculat de presa in articole recente, europarlamentarul Cristian Busoi. In acelasi timp, vicepresedintele PNL, Ioan Balan sugereaza ca Alina Gorghiu ar putea candida la capitala, avand in vedere tinta politica a sagetii galbene. Aceasta se alatura altor „grei” din partid, precum Ludovic Orban, scrieRealitateaBucuresti.ro.
PSD pregateste un nou atac asupra CCR. Alesii PSD interpreteaza legea in mod absurd pentru a-l revoca din functia de judecator al Curtii Constitutionale pe Stefan Minea, votat de Camera Deputatilor in urma cu cinci ani. PSD aduce ca argument si cazul Sova, insa daca s-ar aplica interpretarea social-democratilor, fostul ministru ar trebui sa fie arestat deja. Pe final de sesiune parlamentara, PSD a adus o lupta intensa pentru a-l indeparta de la Curtea Constitutionala pe Stefan Minea, judecator votat de Parlament in 2010, in timpul guvernarii PDL. La prima vedere, demersul PSD parea strict politicianist (evoca in continuare lupta impotriva regimului Basescu) si fara soti de izbanda (este imposibil sa schimbi un magistrat al CCR la mijlocul mandatului din motive neimputabile lui). Sapand mai adanc, am dat insa peste o strategie bine inchegata a liderilor PSD, dar care, paradoxal, s-a lovit de opozitia unor oameni tot din PSD, insa ceva mai tematori. Planul a fost dirijat in Parlament de liderul deputatilor PSD, Marian Neacsu, care in data de 10 iunie a trimis o scrisoare Comisiei Juridice prin care a cerut sa fie avizata propunerea de revocare din functie a judecatorului Stefan Minea. In argumentatia sa, Marian Neacsu s-a folosit in de ultima decizie CCR in cazul Dan Sova, anuntaAdevarul.