Sari direct la conținut

Politic Show: Berceanu despre Boc: "Desi m-a dat afara din guvern e cel mai bun premier"; Videanu, despre Solomon: Daca se stia de coruptie, l-ar mai fi investit craiovenii cu atata incredere?; Avertismentul lui Marko pentru opozitie: nu mai colaboram fara legea educatiei

HotNews.ro
politic show, Foto: Colaj foto
politic show, Foto: Colaj foto

Udrea: Dam startul campaniei pentru desemnarea candidatilor PDL la alegerile din 2012 in Bucuresti. Presedintele PDL Bucuresti, Elena Udrea, a anuntat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca a dat startul campaniei interne de desemnare a candidatilor partidului pentru Primaria Capitalei si primariile de sector, aratand ca este prea devreme pentru a spune daca ea va intra in cursa. „Am luat decizia de a da startul campaniei PDL pentru desemnarea candidatilor pentru alegerile la Primaria generala si primariile de sector din 2012. Din acest moment, orice coleg care crede ca poate sa faca ceva pentru bucuresteni si sa intre in aceasta competitie si sa candideze pentru fotoliul de primar general poate sa se inscrie si decizia finala apartie bucurestenilor, pentru ca toti cei in competitie vor fi masurati in increderea bucurestenilor”, a afirmat Udrea, informeaza Gandul.

Serviciile vor avea bugete mai mici in 2011, cu exceptia SPP. Serviciul Roman de Informatii (SRI), Seriviciul de Informatii Externe (SIE) si Seriviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) vor avea anul viitor bugete mai mici fata de 2010, potrivit proiectului legii bugetului de stat, publicat de Ministerul Finantelor Publice. Doar Serviciul pentru Paza si Protectie (SPP) se va bucura in 2011 de un buget mai mare cu aproape 3%, de 123,08 milioane de lei. SRI are prevazut pentru 2011 un buget de 907,76 milioane de lei, cu 22,5% mai mic decat in 2010. De la bugetul de stat vor fi acordate SRI-ului fonduri de 895,64 milioane de lei, cu 266 milioane de lei mai putin fata de alocarile din acest an. Pentru 2011, SRI are estimate venituri proprii de 12,12 milioane de lei, cu aproape 26% mai mult decat in 2010. In cazul SIE, proiectului bugetului prevede anul viitor fonduri totale de 175,66 milioane de lei, cu 6,63% mai mici decat in acest an. Cea mai mare parte din bugetul SRI va merge pe cheltuielile de personal – 96,32 milioane de lei, in crestere cu 11,6% decat in 2010, transmite EVZ.

Dragnea si Ponta, cate zece milioane pe luna la partid. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a marturisit ca baga in pusculita PSD mai mult decat un membru simplu pentru ca asa prevede noua disciplina financiara interna. Regula stabileste ca membrii mai avuti ai partidului sa contribuie cu sume mai mari decat cele prevazute pentru social-democratii de rand sau pentru simpatizanti. „Aplicam regula si la noi. Asta inseamna impozitare diferentiata. Cei care au mai mult dau mai mult”, a explicat Dragnea, informeaza Adevarul.

Berceanu despre Boc: „Desi m-a dat afara din guvern e cel mai bun premier”. Radu Berceanu il compara pe Emil Boc cu premierul britanic Winston Churchill. Liderul PDL Dolj mai spune despre Boc ca este cel mai bun premier chiar daca a fost singurul care l-a dat afara din guvern. „Spun acum, in premiera, un lucru: desi domnul Emil Boc este singurul prim-ministru care m-a dat afara din guvernul sau, este cel mai bun prim-ministru pe care l-am avut. Si spun asta dintr-o multitudine de criterii: pentru ca am avut prim-ministri care erau foarte buni intr-o zona ingusta, dar din alte criterii nu erau buni si deci nu ii poti clasa prea sus. Am mai avut prim-ministri care nu aveau o situatie atat de dificila in tara, care nu aveau o coalitie atat de complicata, care nu aveau opozitie etc. Deci, eu, personal, il pun pe domnul Emil Boc pe primul loc daca ar fi sa pun prim-ministrii intr-o ordine”, a spus fostul ministru al Transporturilor citat de EVZ.

Videanu, despre Solomon: Daca se stia de coruptie, l-ar mai fi investit craiovenii cu atata incredere? Prim-vicepresedintele PDL Adriean Videanu a declarat, duminica, la Craiova, ca se indoieste si este greu de crezut ca primarul Antonie Solomon sa fi primit „atata incredere” ca la alegerile locale din 2008 daca s-ar fi stiut despre faptele de coruptie, transmite Mediafax. Liderul democrat-liberal a spus, intr-o conferinta de presa, ca este greu de crezut ca primarul Antonie Solomon sa fi fost investit cu „atata incredere” daca alegatorii ar fi cunoscut ca este acuzat de fapte de coruptie. „Aceasta suspiciune de coruptie vine in totala contradictie cu majoritatea craiovenilor. Mai este insa un lucru. La noi, lucrurile de coruptie se clevetesc. Credeti ca, daca se stia de acest lucru, de coruptie, l-ar mai fi investit craiovenii cu atata incredere pe domnul Solomon, mie mi-e greu sa cred acest lucru. Mi-e greu sa cred ca atunci cand esti constient de un anumit lucru rau mai vii sa-l si validezi”, a declarat Videanu. Intrebat cum comenteaza opiniile critice din interiorul formatiunii privind realegerea lui Antonie Solomon in fruntea organizatiei municipale a PDL Craiova, Videanu a spus: „Prezumtia constitutionala de nevinovatie trebuie sa functioneze pentru orice cetatean din aceasta tara. Instanta cred ca ar trebui cat mai repede cu putinta sa se pronunte intr-un fel sau altul. Pana la o pronuntare definitiva si irevocabila prezumtia trebuie sa functioneze”, scrie Romania libera.

Crin Antonescu, Ion Iliescu si Marko Bela vor sa schimbe votul uninominal. Crin Antonescu vrea „uninominal pur”, in doua tururi. Ion Iliescu vrea modelul german – uninominal combinat cu liste, iar Marko Bela – uninominal dintr-un singur tur. Pro Democratia a organizat, saptamana trecuta, o dezbatere pe tema votului uninominal. In cadrul acesteia, au fost prezentate rezultatele unui sondaj CCSB, care dovedesc fie ca alegatorul roman este complet neinteresat de senatorul/deputatul care il reprezinta in Parlamentul Romaniei, fie ca sistemul este atat de complicat si ineficient, incat electorul pierde urma alesului, care ar trebui sa-l reprezinte. Indiferent de situatie, atat marea masa a electoratului, cat si liderii partidelor politice vor schimbarea actualului sistem – vot uninominal cu reprezentare proportionala. Potrivit sondajului CCSB, prezentat de Pro Democratia, 78% dintre respondenti nu stiu numele deputatului care le reprezinta colegiul in Parlament, 89% nefiind la curent cu numele senatorului trimis de colegiul lor in legislativ. De asemenea, cei intervievati nu cunosc, in proportie de 63%, respectiv 76%, partidul din care provine deputatul sau senatorul care ii reprezinta. Intre 71% si 78% dintre alegatori nu s-au intalnit niciodata cu deputatul sau senatorul care ii reprezinta in Parlament. In consecinta, 70% din electorat doresc schimbarea sistemului de vot. Dintre sustinatorii schimbarii, 38% spun ca sistemul cel mai indicat este votul pe liste, 30% – sistemul de vot mixt, iar 20% – sistemul uninominal, anuntaGandul.

Avertismentul lui Marko pentru opozitie: nu mai colaboram fara legea educatiei. Cu doua zile inainte ca in Parlament sa fie transata problema legii educatiei si dupa ce a amenintat PDL cu iesirea de la guvernare, UDMR isi joaca ultima carte: avertizeaza inclusiv opozitia cu renuntarea la orice colaborare, daca actul normativ nu va fi adoptat in forma propusa de Executiv. Liderul UDMR Marko Bela forteaza astfel mana pozitiei si avertizeaza ca formatiunea sa ar putea sa nu mai colaboreze pe viitor cu PSD sau PNL daca cele doua partide nu renunta la razboiul din Parlament, acceptand adoptarea legii in forma pe care Emil Boc si-a angajat raspunderea. „In lunile trecute au incercat sa ne dovedeasca faptul ca noi, de fapt, am putea colabora cu ei. Noi am mai colaborat, am fost si cu PNL, am fost si cu PSD. Unii chiar au creat impresia ca asteapta cu ardoare o astfel de decizie a UDMR. Iar in aceste zile, s-au speriat de o astfel de eventualitate si vor sa ne tina cu orice pret in cadrul actualei coalitii (…) Pin aceste decizii, ne indeparteaza si nu ne apropie, cred ca este clar acest lucru”, a spus Marko Bela, referindu-se la criticile pe care liderii PSD si PNL le-au adus legii educatiei si pozitionarea acestora fata de studiul geografiei si istoriei in limba maghiara, precizeaza EVZ.

Liviu Dragnea vrea alianta cu PNL la tribunal. Numarul doi in PSD a declarat ca isi doreste o alianta cu liberalii, iar primavara lui 2011 este termenul pana la care cele doua partide ar trebui sa se gandeasca „la drumul comun”. Secretarul general al PSD a explicat ca Opozitia trebuie sa fie unita pentru a da jos Guvernul Boc. Cheia succesului ar fi, dupa Dragnea, o colaborare in plan local si parlamentar, care sa presupuna intalniri saptamanale intre cele doua partide si sprijin reciproc si care sa fie consfintita printr-un protocol. Pasul urmator ar putea fi alianta la tribunal, potrivit Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro