Sari direct la conținut

Politic Show: Bilant. Ponta, de neclintit dupa trei ani de guvernare; Cum a ajuns partidul lui Voiculescu in pragul destramarii; Legea finantarii partidelor. Parlamentarii accepta conditiile lui Iohannis

HotNews.ro
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto

Bilant. Ponta, de neclintit dupa trei ani de guvernare. In ciuda ruperii USL, a esecului la prezidentiale si a incercarilor nereusite ale PNL sa dea jos Guvernul, Victor Ponta are sanse mari sa ramana premier pana in 2016. Victor Ponta este, de aproape trei ani, in fruntea Executivului. Pe 7 mai 2012 el a devenit oficial cel mai tanar premier din istoria Romaniei. Pe atunci, Victor Ponta si principalul sau aliat, liberalul Crin Antonescu, spuneau ca USL „reprezinta singura sansa de salvare a Romaniei”. Cu un program de guvernare care promitea, printre altele, locuri de munca, revizuirea Constitutiei sau pensii si salarii mai mari, relatia dintre Ponta si Antonescu nu a rezistat nici macar doi ani, scrieEVZ.

Cum a ajuns partidul lui Voiculescu in pragul destramarii. Mai multi lideri ai Partidului Conservator, apropiati lui Dan Voiculescu, se opun fuziunii cu formatiunea condusa de Calin Popescu Tariceanu si, implicit, conducerii asigurate de Daniel Constantin. In plan secund, UNPR-ul lui Gabriel Oprea a inceput racolarile din tabara lui Tariceanu. Liderul senatorilor PC, Dumitru Pelican, europarlamentarul Maria Grapini si vicepresedintele partidului, Serban Radulescu, s-au manifestat virulent fata de presedintele formatiunii, Daniel Constantin, care a anuntat drept decisa fuziunea cu Partidul Liberal Reformator condus de Calin Popescu Tariceanu. Cei trei sustin pozitia liderului de onoare al PC, Dan Voiculescu, si pledeaza pentru renuntarea la fuziune, ba chiar pentru decapitarea fortata a lui Constantin. Pelican a insistat recent, la Antena 3, ca ar trebui organizat un Congres la care sa se ia in discutie mandatul acestuia in fruntea formatiunii. „Traiectoria politica a PC, de cand Daniel Constantin este presedinte, e descendenta. La Congres se poate discuta si schimbarea actualei conduceri”, a spus Pelican, anuntaAdevarul.

Orban: Nu e prima data cand Ponta isi foloseste pozitia de premier pentru a-si ataca competitorii. Deputatul PNL Ludovic Orban a declarat, marti, pentru Mediafax, despre sesizarea DNA de catre Corpul de control al premierului pe marginea Contractului Transalpina, din perioada in care era ministru, ca nu e prima oara cand Victor Ponta isi foloseste pozitia pentru a-si ataca competitorii politici. ￯Nu e prima oara cand Victor Ponta isi foloseste pozitia de prim-ministru pentru a-si ataca competitorii politici si cand isi foloseste pozitia guvernamentala in avantaj personal”, a precizat Orban, despre acuzatiile care i se aduc de catre Corpul de Control al premierului Ponta, pentru perioada 2008, cand era ministru al Transporturilor. Deputatul PNL a aratat ca, din ceea ce a aparut public din raportul Corpului de Control al premierului, „este profund surprins ca s-a luat decizia de a se sesiza Directia Nationala Anticoruptie”, informeazaGandul.

Legea finantarii partidelor. Parlamentarii accepta conditiile lui Iohannis. Comisia de Cod Electoral se intruneste astazi pentru a dezbate cererea de reexaminare a Legii finantarii partidelor politice, solicitata vineri de presedintele Klaus Iohannis. Seful statului nu este de acord ca partidele sa se poata imprumuta de la persoane fizice sau agenti economici, pentru a-si finanta campaniile electorale. Chiar daca unii membri aiComisiei- precum Marton Arpad (UDMR) sau Alin Tise (PNL) -, au afirmat ca nu au consultat cererea de reexaminare si ca nu cunosc obiectiile lui Iohannis, presedintele acestui for, Mihai Voicu, a dat asigurari ca, pana pe 15 mai, legea va fi retrimisa la promulgare. „Vom admite cererea de reexaminare, sunt sigur ca nici colegii de la PSD nu se vor opune. Sunt cateva puncte, 7-8, asupra carora presedintele Iohannis ne-a atras atentia”, a spus Voicu, pentruEVZ.

Operatiunea „Salvati-l pe Dan Sova”, episodul 2. Care este noul plan ticluit de PSD ca sa-l scape pe Dan Sova de DNA. PSD apeleaza la tot felul de tertipuri pentru a nu pune in aplicare decizia magistratilor CCR, care a obligat Senatul sa adopte o hotarare prin care sa consfinteasca votul salvator dat in cazul Dan Sova. Dupa ce Curtea Constitutionala a obligat Senatul sa converteasca intr-o hotarare votul care l-a salvat pe Dan Sova de catuse, liderii PSD s-au grabit sa anunte ca vor pune imediat in aplicare decizia Curtii. Insa, potrivit unor surse politice, conducerea social-democrata le-a transmis a doua zi membrilor PSD sa nu mai vorbeasca despre cazul Dan Sova pana cand decizia CCR nu va fi publicata in Monitorul Oficial. „In acest timp, cam de 30 de zile, pana cand se publica decizia CCR, juristii PSD trebuie sa caute o solutie prin care sa impace si capra, si varza. Adica sa arate ca PSD nu se opune deciziei CCR, dar, mai ales, Dan Sova sa fie sigur ca votul in cazul sau nu se va repeta”, au spus pentru „Adevarul” surse politice. O declaratie care arata din nou cat de important este Dan Sova in partid. Astfel, in PSD se orchestreaza in acest moment un plan prin care sa se traga de timp cat mai mult, pentru ca la final, Senatul (unde PSD are majoritatea) sa adopte o hotarare de respingere a arestarii preventive pe numele lui Dan Sova, bazata pe votul deja dat in 25 martie, anuntaAdevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro