Politic Show: "Bravo lui, a avut oua!" Motivul pentru care Radu Mazare il lauda pe Antonescu; Parlamentar PP-DD caut partid serios! Reducere pana-n decembrie; Deputatul PSD Victor Cristea reevalueaza "Pozitia copilului": Poate si eu am injurat un copil
Ofensiva diplomatica. Ponta, 17 vizite in strainatate in 9 luni de mandat. Premierul a efectuat numeroase vizite in strainatate, in ultimele luni, si in incercarea de a redobandi credibilitatea externa, pierduta in urma crizei politice generate de suspendarea lui Traian Basescu, de anul trecut. In doar noua luni de la instalarea in functie, dupa alegerile din decembrie 2012, premierul Victor Ponta a fost deosebit de activ in ceea ce priveste vizitele in strainatate, 17 la numar. El a incercat, astfel, sa recastige increderea liderilor europeni, serios afectata de criza suspendarii presedintelui Traian Basescu, din vara anului 2012. Cea mai recenta vizita a premierului Ponta s-a desfasurat, duminica si luni, in Finlanda si Lituania. In privinta aderarii spatiul Schengen, premierul nu a obtinut sprijin de la unul din adversarii „traditionali” ai aderarii Romaniei, scrie EVZ.
„Bravo lui, a avut oua!” Motivul pentru care Radu Mazare il lauda pe Antonescu. Primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, a apreciat, marti seara, variantele propuse de Crin Antonescu pentru rezolvarea problemelor alesilor locali aflati in situatii de incompatibilitate sau conflict de interese, afirmand ca liderul PNL a „avut oua”. „Bravo lui! A avut oua de data asta”, a declarat Radu Mazare dupa ce a auzit solutiile lui Antonescu, care ar putea ajuta alesii locali sa scape de problemele avute cu ANI. Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca o solutie pentru alesii locali aflati in conflict de interese si incompatibilitate o reprezinta amnistie in ceea ce priveste conflictul de interese si un recurs in interesul legii din partea ministerului Justitiei pentru cei aflati in incompatibilitate, scrie Gandul.
Parlamentar PP-DD caut partid serios! Reducere pana-n decembrie. Pana la sfarsitul anului grupurile parlamentare ale PP-DD vor fi inghitite de PSD si PNL. Grupurile parlamentare ale PP-DD se vor autodesfiinta pana la sfarsitul acestui an, ne-au declarat mai multe surse din mediul politic. In acest moment, aproape toti deputatii si senatorii acestei formatiuni negociaza cu fiecare partid parlamentar. La Senat, parlamentarii PP-DD au vrut initial sa se cartelizeze si sa negocieze trecerea lor in pachet la o alt partid, dar intelegerea nu a fost respectata. Ieri, deputatul Maria Grecea s-a transferat la PSD. Saptamana trecuta, senatorul Ion Cristache si deputatul Ion Melinte au trecut la UNPR, iar deputatul Radu Popa la PSD. Popa va fi si consilier al premierului Victor Ponta, scrie EVZ.
A renuntat USL la revizuirea Constitutiei? Liderii USL nu intentioneaza sa ceara Curtii Constitutionale devansarea termenului de judecare a sesizarii presedintelui Traian Basescu pe Legea referendumului. „Este intr-adevar o problema de calendar”, a admis ieri copresedintele USL Crin Antonescu, intrebat daca mai este posibil ca referendumul pentru revizuirea Constitutiei sa fie organizat o data cu primul tur al alegerilor prezidentiale, in conditiile in care judecatorii CCR se vor pronunta cel mai devreme pe 23 octombrie asupra modificarilor aduse Legii referendumului. Totusi, potrivit lui Antonescu, USL nu are de gand sa ceara devansarea termenului de judecare a sesizarii prezidentiale, scrie Romania libera.
Ilie Sarbu, avertisment pentru Antonescu: „E foarte complicat pentru PNL sa mearga singur cu un candidat la presedintie si sa castige. Nu si pentru PSD”. Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sarbu, sustine ca mesajul PNL potrivit caruia Crin Antonescu poate ajunge presedintele Romaniei daca liberalii obtin 25% la europarlamentare, indiferent daca ar exista un alt candidat din partea USL, este unul optimist. Sarbu a declarat ca niciun partid nu poate da de unul singur un candidat cu sanse reale la prezidentiale, cu exceptia PSD. Ilie Sarbu a mai vorbit in interviul acordat Gandul despre pozitia presedintelui fata de proiectul Rosia Montana, despre protestele din Piata Universitatii, dar si despre sansele de reusita ale proiectului minier de la Rosia Montana.
Mircea Geoana: „Degeaba da instructiuni partidul nostru daca Antonescu nu convinge publicul PSD”. Fostul presedinte al PSD, Mircea Geoana, a vorbit marti seara, in cadrul unei emisiuni televizate, despre ultimele evenimente de pe scena politica din Romania, subiectul cel mai important fiind legat de relatia partenerilor de guvernare, dar mai ales despre comportamentul presedintelui PNL, Crin Antonescu. Fostul lider social-democrat a precizat ca actualul presedinte al PNL ar trebui in perioada urmatoare sa nu mai fie concentrat pe ceea ce declara diferiti membri ai de frunte ai PSD, ci sa caute sa raspunda cerintelor celor care se reprezinta nucleul dur al social-democratilor, membrii de partid, scrie Adevarul.
Deputatul care a criticat filmul „Pozitia copilului”: Am gresit, poate trebuia sa prezint lucrurile intr-o alta maniera. Deputatul PSD Victor Cristea a spus intr-o interventie telefonica in emisiunea „Jurnalul de seara” ca declaratia de astazi nu a urmarit sa impuna cenzura unor oameni de arta. El a sustinut ca doar a vrut sa isi exprime opinia proprie, adaugand ca trebuia sa prezinte pozitia sa intr-o alta maniera. In acest context, deputatul si-a cerut scuze tuturor celor care au contribuit la productia filmului „Pozitia copilului”, scrie Digi24. Deputatul PSD Victor Cristea reevalueaza „Pozitia copilului”, dupa ce l-a considerat trivial si obscen: „Poate si eu am injurat un copil”. „Nu am injurat la servici, nu am injurat in parlament, copil poate am injurat, poate prin curte acolo in felul meu, dar nu e o dominanta, ca orice om. La mine, tatal meu nu l-am auzit injurand. Atata tot, era suparat prin curte, „mamele lor de treburi””, a declarat Cristea, pentru Gandul.
Ce scuze au gasit alesii din Comisia speciala pentru a evita Rosia Montana: „Ce-i acolo se poate vedea si la televizor”. Doi dintre parlamentarii liberali din Comisia pentru Rosia Montana au refuzat sa mearga in zona pe motiv ca o astfel de deplasare nu are relevanta, intrucat cunosc foarte bine problemele din zona. Deputatul PNL, Dian Popescu, si senatorul PNL, Sorinel Gigel Stirbu, se numara printre cei sase senatori care au refuzat deplasarea la Rosia Montana.Ceilalti membri ai Comisiei care au preferat sa ramana in Bucuresti sunt Ioan Darzu (deputat PSD de Alba), Oana Manolescu (Minoritati), Gabriela Firea (PSD) si Ioan Moldovan (PC), scrie Adevarul.
Parlamentarii au uitat sa ceara certificate pentru acces la secrete. Decizia Parlamentului de a alcatui o comisie speciala pentru Rosia Montana si de a evita procedura normala a generat, deja, primele probleme. Parlamentarii din comisie s-au trezit ca nu au certificate ORNISS, necesare pentru accesul la informatii secrete. Serviciile secrete au refuzat, initial, sa vina in Parlament, pentru audieri la Comisia speciala pentru Rosia Montana. SRI si SIE au transmis parlamentarilor ca ei pot fi audiati doar de comisiile speciale de control asupra serviciilor. Ulterior, seful Comisiei speciale, Darius Valcov (PSD) a anuntat demararea demersurilor pentru obtinerea certificatelor ORNISS, obligatorii pentru accesul la secrete, scrie Romania libera.
Nevroza cvorumului la referendum. Curtea Constitutionala va examina pentru a doua oara legea referendumului in ziua de 23 octombrie. Presedintele a retrimis legea referendumului la Curtea Constitutionala, cerand inca o data sa se constate ca un cvorum de participare de 30% nu ofera suficiente garantii democratice. In opinia presedintelui, ar fi necesara pe mai departe prezenta la urne a cel putin jumatate din alegatorii inscrisi pe listele electorale. Am discutat subiectul de zeci de ori. Forurile internationale investite cu cea mai mare autoritate s-au pronuntat la randul lor, aratand ca cvorumul de participare viciaza profund consultarea populara, scrie Deutsche Welle.