Politic Show: Catalin Predoiu, "fantoma" din conducerea si guvernul PDL; Senatorii, datornici la banci si apropiati; Cum si-au rezolvat parlamentarii problema locativa dupa ce li s-au taiat fondurile; Parlamentarii muti ai Romaniei
Catalin Predoiu, „fantoma” din conducerea si guvernul PDL. A ajuns prim-vicepresedinte desi nu avea calitatea de membru de partid. S-a intamplat sambata, in cadrul Consiliului National, cand democrat-liberalii l-au primit direct in conducerea partidului pe fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiu. In graba de a prezenta noua achizitie – si de a eclipsa astfel suspendarea lui Cristian Preda din PDL – pedelistii n-au mai tinut cont de pasii prevazuti de Statut. Potrivit documentului, calitatea de membru se dobandeste pe baza unei adeziuni formulate in scris de catre candidat. Apoi trebuie sa se scurga zece zile, timp in care noul inscris poate fi contestat. Dupa expirarea termenului, conducerea organizatiei locale decide prin vot daca il accepta. Oricum, acesta nu poate fi considerat membru de partid pana cand nu este inscris in Registrul National al Membrilor PDL, scrieEVZ.
Senatorii, datornici la banci si apropiati. Mai multi parlamentari din conducerea Senatului au datorii de sute de milioane la banci si apropiati, potrivit declaratiei de avere de pe site-ul Camerei in care activeaza. Unul dintre senatorii inscrisi pe lista datornicilor este liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, care s-a imprumutat 154.000 euro de la George Adrian Popescu si 140.000 euro de la Constanta Popescu, ambele datorii fiind scadente in anul 2015. Tot anul 2015 este si termenul la care senatorul PDL trebuie sa achite un credit la banca de 240.000 euro. Spre deosebire de Cristian Radulescu, vicepresedintele Senatului, Florin Constantinescu (PSD), are credite la mai multe banci si s-a imprumutat, de asemenea, la persoane fizice. Constantinescu a luat bani in valoare de 200.000 lei de la Matei Stoica si 100.000 de lei de la omul de afaceri Toader Burtila, cuscrul sau, care l-a imprumutat pe senator si in 2010, cu suma de 200.000 de lei. Parlamentarul trebuie sa returneze sumele imprumutate anul acesta, anuntaAdevarul.
USL scartaie la Dambovita. PNL voteaza alaturi de PDL si PPDD. Presedintele organizatiei PSD Dambovita, Adrian Tutuianu, a anuntat, astazi, intr-o conferinta de presa, ca a cerut medierea de la nivel central in legatura cu functionarea USL la nivelul judetului, anunta Agepres. Problemele au aparut, dupa ce, ieri seara, in sedinta Consiliului Local Targoviste, consilierii PNL au votat impreuna cu cei ai PDL si PPDD schimbarea consiliului de administratie si a reprezentantului consiliului local in Compania de Apa Targoviste-Dambovita. Consilierii locali ai PSD de la Targoviste sustin ca hotararile luate in cazul Companiei de Apa sunt nelegale si au spus ca vor sesiza Prefectura Dambovita in acest sens. ”Am constatat la Consiliul Local Targoviste realizarea unei aliante politice care dinamiteaza practic USL in judet. Adica PNL, sub conducerea inteleapta a domnului (…) Volintiru, a inteles sa faca alianta cu PDL si PPDD”, a declarat presedintele PSD Dambovita, Adrian Tutuianu, informeazaEVZ.
Parlamentarii muti ai Romaniei. Roberta Anastase, fost presedinte al Camerei Deputatilor, a vorbit in actuala legislatura in plen doar la trei sedinte, Nini Sapunaru a vorbit in doua sedinte, iar Oana Niculescu Mizil, Ludovic Orban si Theodor Paleologu au luat cuvantul in plen doar cand au depus juramantul. Potrivit site-ului Camerei Deputatilor, Roberta Anastase (PDL), fost presedinte al Camerei Deputatilor, a vorbit, in aceasta legislatura, de la tribuna Camerei doar in trei sedinte de plen, prima data, in decembrie 2012, cand a depus juramantul fata de tara si popor. Anastase a mai luat cuvantul in plenul Camerei pe 29 ianuarie 2013, la dezbaterea unei ordonante privind sistemul unitar de pensii publice si pe 4 martie, la prezentarea motiunii simple a PDL intitulata „Guvernul Ponta – fabrica de someri”, scrieRomania Libera.
Emil Boc: Pentru a acoperi lipsa locurilor de munca, Guvernul ia banii primariilor. Primarul municipiului Cluj Napoca se plange ca o ordonanta de urgenta ii va priva bugetul primariei de peste un milion de euro. In urma unei ordonante de guvern, Guvernul Ponta da bugetului municipiului Cluj-Napoca pe 2014 un tun de 1 milion de euro si un tun de 1,3 milioane de lei pentru ultimele sase luni ale anului 2013, nationalizand niste sume de bani din taxele de timbru judiciar. „Sunt bani luati cu japca din buzunarele clujenilor si dusi la Bucuresti fara sa ni se ia vreo atributie suplimentara pe care sa n-o mai platim, incalcand si sfidand autonomia locala, banii comunitatilor locale, intr-un climat de totala dictatura a Guvernului, fara consultarea primariilor si fara a le lua vreo povara fiscala”, a declarat Emil Boc, anuntaEVZ.
Cum si-au rezolvat parlamentarii problema locativa dupa ce li s-au taiat fondurile. Vochitoiu: „Nu plec de la hotel, n-am timp sa caut. Daca ma suna Diaconescu si ma trimite undeva?” De maine, senatorii si deputatii au la dispozitie mai putini bani de chirie, mai exact 4.000 de lei lunar, de doua ori mai putin decat pana acum. Injumatatirea vine odata cu intrarea in vigoare a prevederilor noului statut al parlamentarilor si ii pune pe acestia in postura de a-si renegocia contractele cu hotelurile la care au fost cazati pana acum, sa caute alt hotel sau chiar un apartament cu chirie. Unii dintre parlamentari nu sunt inca la curent cu schimbarea, chiar daca noua lege a fost votata in urma cu cateva zile, altii au cautat solutii deja. In prima categorie intra deputaul PPDD Daniel Oadjea, care insista ca mai are 45 de zile pana sa plece din hotel, informeazaGandul.