Politic Show: Ce risca Klaus Iohannis daca pierde procesul cu Integritatea; Masuri radicale in PNL, in urma scandalului stenogramelor audio; Sondaj CSCI: DNA se duce tot mai mult in topurile de popularitate
Ce risca Klaus Iohannis daca pierde procesul cu Integritatea. Curtea de Apel Alba Iulia va judeca astazi actiunea in contencios administrativ intentata de Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, impotriva Agentiei Nationale de Integritate. Institutia l-a acuzat in 2013, atunci cand era primar al Sibiului, de conflict de interese. Motivul: Iohannis ar fi semnat in decembrie 2010, un contract de prestari servicii incheiat intre Primaria Municipiului Sibiu si Tipografia Honterus SRL- societate detinuta de Forumul Democrat al Germanilor din Romania (FDGR). Iohannis a detinut, in 2002 – 2013, functia de presedinte al FDGR. Procesul a fost suspendat, deoarece procurorii au analizat acest dosar, dar au decis clasarea acuzatiilor. Potrivit legii, in cazul in care actiunea lui Iohannis este respinsa, Presedintele Romaniei risca suspendarea din functie pentru o perioada de trei ani. Decizia Curtii de Apel poate fi contestata la Curtea Suprema, scrieEVZ.
Masuri radicale in PNL, in urma scandalului stenogramelor audio. Membrii care ataca public colegii de partid, sanctionati cu excluderea. Liderii liberali vor sa evite pentru viitor orice scandal public legat de fuziune, mai ales dupa ce in presa au aparut stenograme audio care aratau disensiuni intre cei din vechiul PNL si cei veniti din PDL. Intr-o sedinta a Comisiei organizatorice de unificare liderii centrali ai noului PNL au luat o decizie radicala, potrivit site-ului stiripesurse.ro prin care se urmareste prevenirea oricaror alte probleme in interiorul formatiunii. „Membrii care vor ataca public colegii de partid sau persoanele care doresc sa se inscrie in PNL vor fi sanctionati cu excluderea din PNL”, scrie in documentul semnat de cei doi co-presedinti, Alina Gorghiu si Vasile Blaga, citat de stiripesurse.ro. Liderul PNL Teodor Atanasiu a fost huiduit, sambata, de liberalii prezenti in sala, la Pitesti, in cadrul reuniunii Consiliului National al formatiunii. Chiar de cand a urcat pe scena, in sala s-a starnit rumoare si au aparut primele huiduieli, insa Atanasiu nu a reactionat, anuntaAdevarul.
Cum vrea Puterea sa „ingroape” conflictul de interese. Comisia juridica a Camerei Deputatilor are pe agenda un proiect de lege prin care sunt dezincrimiate unele infractiuni din sfera conflictului de interese. Proiectul de modificare a Codului Penal, amanat, ieri, pentru doua saptamani, de catre deputatii din Comisia juridica, scoate numirile in functii din categoria conflictului de interese. De o eventuala dezincriminare a acestor fapte ar putea beneficia o serie de baroni locali, dar si parlamentarii care si-au angajat rudele la cabinetele de senatori sau deputati. Proiectul este initiat de cinci parlamentari, printre care se numara si Ciprian Nica, unul dintre oamenii de incredere ai lui Marian Oprisan, presedintele CJ Vrancea. Ceilalti semnatari sunt Victor Roman (PSD), acuzat de ANI de incompatibilitate, Marton Arpad, viceliderul grupului UDMR, Ion Marcico (Minoritati) si Aurelian Ionescu (PC), informeazaRomania Libera.
Baronii locali nu vor sa fie la mana consilierilor judeteni. Nemultumiti ca prin modificarea la Legea alegerilor locale isi pierd influenta in judete, presedintii de Consilii Judetene iau in calcul fie sa nu mai candideze in 2016, fie sa devina parlamentari. Modificarea legii pentru alegerile locale a schimbat planurile de cariera ale baronilor locali. Potrivit noilor prevederi, presedintii de Consilii Judetene nu mai sunt alesi direct, de catre cetateni, ca si primarii, ci vor fi alesi indirect, de catre consilierii judeteni. Unii dintre ei au declarat ca nu mai sunt tentati sa candideze pentru sefia CJ si ca iau in considerare sa candideze la Parlament. „Este foarte greu dupa ce ai fost ales de 150.000 de oameni sa fac asa ceva(n.red.- sa fie ales de catre consilierii judeteni). Nu exclud, dar nici nu ascund ca e foarte greu sa accept acest lucru”, a spus, pentruEVZ, Ciprian Dobre, presedintele liberal al CJ Mures.
Sondaj CSCI: DNA se duce tot mai mult in topurile de popularitate. Activitatea vizibila din ultimii ani aduce DNA tot mai mult in topurile de popularitate, peste institutiile politice si la un nivel comparabil cu Biserica, potrivit celui mai recent sondaj CSCI. La intrebarea „Ce parere aveti despre activitatea urmatoarelor institutii”, 78% din respondenti au o parere buna si foarte buna despre Armata, care se claseaza in topul popularitatii, fiind urmata, la diferenta de 15 procente, de institutia Bisericii. Imediat, aproape de Biserica, se situeaza DNA, cu 61%. mai mult de jumatate din respondenti (55%) au raspuns ca au o parere buna si foarte bunad espre Presedintie, ocupanta pozitiei a patra. La coada clasamentului se afla Guvernul si Parlamentul, aflate intr-un deficit cronic de imagine. Studiul este realizat de CSCI, coordonat de Dan Sultanescu, consilierul de imagine al premierului Victor Ponta, anuntaAdevarul.