Politic Show: Cine sunt parlamentarii campioni la afaceri cu statul; Cristian Preda: "Baza partidului sunt eu. La varf, PDL a stins lumina"; Mircea Geoana: "Scaderea salariilor va ajunge la 40%"
Cine sunt parlamentarii campioni la afaceri cu statul. Cand vine vorba de contracte cu statul, apartenenta politica nu mai conteaza. Declaratiile de interese ale multor parlamentari din toate partidele, si de la putere, si din opozitie, arata ca acestia fac afaceri banoase cu statul. La Senat, campion este liderul conservator Dan Voiculescu, potrivit unui raport prezentat de romaniacurata.ro. Prin diferite firme si fundatii controlate de el sau de familia sa, senatorul are contracte cu statul care totalizeaza milioane de euro. Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei a primit de la Fondul European Social al Ministerului Muncii un contract finantat din fonduri europene in valoare de peste patru milioane de lei (din care 3.972.916 sunt finantare nerambursabila). Grivco SA, companie controlata de fiicele lui Voiculescu, are contracte primite prin negociere directa cu Termoelectrica (3,3 milioane de lei), Electrica Muntenia Nord SA (6 milioane de lei) si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru imbunatatiri Funciare Baneasa (250.000 lei pe an). Si lista continua: mai multe firme controlate de familia Voiculescu au astfel de contracte, informeaza Romania libera.
Mircea Geoana: „Scaderea salariilor va ajunge la 40%”. Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a vorbit, la Realitatea TV, despre actuala conducere a tarii, despre aderarea la spatiul Schengen, dar si despre criza economica. „Este un corp mai amplu in Europa care vrea sa vada multe chestiuni care tin de noi. Din punct de vedere al Romaniei, aceasta palma este un fapt foarte grav. Daca nu intram in spatiul Schengen, vor exista consecinte economice”, si-a inceput Geoana discursul. Fostul lider al PSD a vorbit, in continuare, despre reputatia Romaniei, care este in scadere pe plan international. „Reputatia Romaniei este in continua scadere pe plan international. Poate doar cu americanii stam mai bine”, a afirmat acesta, citat de Adevarul.
Premierul Emil Boc spune ca va raspunde luni scrisorii lui Mircea Geoana. Premierul Emil Boc spune ca a primit scrisoarea presedintelui Senatului, Mircea Geoana, si ii va raspunde luni, din punctul sau de vedere conflictul sesizat de CC fiind solutionat, astfel ca aceasta institutie nu poate obliga Guvernul sa renunte la procedura asumarii raspunderii pe Legea educatiei. Boc a declarat, sambata, la Gilau, ca CC are dreptate cand spune ca a existat un conflict juridic intre Parlament si Guvern, dar au intervenit doua elemente care au solutionat acest conflict. „Am primit scrisoarea de la Mircea Geoana si o sa ii raspund luni dimineata. Din punctul nostru de vedere, lucrurile stau in felul urmator: CC are dreptate cand spune ca a existat un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Guvern. Data sesizarii CC de catre Mircea Geoana este 19 octombrie. De la acel moment si pana acum au mai intervenit doua lucruri noi care au solutionat conflictul juridic sesizat de Curte”, a spus Boc, citat de Gandul.
Cristian Preda: „Baza partidului sunt eu. La varf, PDL a stins lumina”. Oaia neagra – a PDL. Pur si simplu, n-a vrut sa invete ca sinceritatea nu e tocmai o virtute in politica romaneasca. A deprins alt principiu si merge cu el pana in panzele albe: politica inseamna dialogul unor oameni liberi. Urmeaza o radiografie a PDL in care se vad toate coastele rupte ale guvernarii. Viitorul depinde insa de cine trateaza contuziile: Antonie Solomon si Gheorghe Falca sau Cristian Preda si Monica Macovei. Despre baroni nationali, cetateni-sclavi si un PDL in care mai jos nu se poate, alaturi de europarlamentarul Cristian Preda. „Daca un partid se inchide intr-o camera, la un moment dat se stinge lumina. Problema e sa reusesti sa mai si iesi in societate din biroul de partid in care iei decizii. Personal, n-am intrat in PDL pentru mari ambitii, dar cred ca simt foarte bine ce inseamna aspiratiile oamenilor si care sunt asteptarile oamenilor demni, care refuza servitutea voluntara si dominatia birocratilor de partid” declara Cristian Preda, citat de EVZ
Boc si Geoana se cearta pe asumare. In loc sa descurce itele procedurale care tin de conflictul Parlament-Guvern pe Legea educatiei, Curtea Constitutionala a pasat intreaga responsabilitate alesilor. Asteptata cu sufletul la gura de Guvern, motivarea Curtii Constitutionale este atat de neclara incat permite si opozitiei, si puterii interpretari diferite. Pe de-o parte, premierul Emil Boc sustine ca procedura angajarii raspunderii pe Legea educatiei continua. De partea cealalta, presedintele Senatului, Mircea Geoana, va cere astazi conducerii Parlamentului sa declare fara obiect demersul Executivului. Conflictul dintre puterile statului, invocat de Mircea Geoana in sesizarea catre Curte, nu s-a rezolvat nici dupa publicarea motivarii, intrucat CCR spune ca aceasta cerere ii depaseste competenta. Ramane astfel la latitudinea Parlamentului daca suspenda sau nu procedura de angajare. Aici, puterea are avantajul majoritatii pe care o detine in plen, acolo unde se va lua decizia finala. Insa si opozitia are parghii prin care poate impiedica initiativa Executivului, anume motiunea de cenzura. Daca Guvernul nu pica, PSD si PNL mai pot stopa intrarea in vigoare a legii, printr-o noua sesizare la Curte, de data asta in privinta constitutionalitatii textului, mentioneaza Romania libera.
Victor Ponta ia distanta de Crin Antonescu. Liderul PSD nu se arunca la suspendarea lui Basescu planuita de seful PNL „doar ca sa mergem la televizor sa ne iubeasca vreun proprietar de televiziune”. Graba lui Crin Antonescu de a pune pe tapet suspendarea lui Traian Basescu daca promulga legea educatiei in forma asumata de guvern nu-l entuziasmeaza deloc pe Victor Ponta. Mai mult, liderul PSD sugereaza ca seful PNL arunca pe piata astfel de scenarii, fara sustinere, doar pentru a fi pe placul mogulilor. Noua repriza de contre in opozitie a fost deschisa de Crin Antonescu, care a amenintat cu suspendarea presedintelui daca acesta va promulga legea educatiei in forma asumata de guvern, procedura picata la Curtea Constitutionala, anunta EVZ.