Sari direct la conținut

Politic Show: Cine sunt vinovatii pentru esecul USL la referendum; Dupa ce a sabotat recensamantul, Sova vrea sa-l foloseasca; Ultima speranta a USL: CCR, institutia pe care vrea s-o desfiinteze

HotNews.ro
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto

Cine sunt vinovatii pentru esecul USL la referendum. Dupa rezultatul plebiscitului de duminica, o serie de lideri social – liberali ar putea plati costul politic al ramanerii lui Traian Basescu in functie. Principalii responsabili: Antonescu si Ponta. Demisia lui Cristian Adomnitei din conducerea PNL, ca urmare a rezultatului referendumului de demitere a lui Traian Basescu, a readus in prim-plan intrebarea: cine sunt principalii lideri ai USL care ar trebui sa demisioneze dupa acest esec? Cap de lista este Crin Antonescu, cel care a promis, in repetate randuri, ca va iesi din politica daca Traian Basescu se intoarce la Palatul Cotroceni, dar, nu da semne ca isi va tine cuvantu, scrie EVZ.

Ce strategie pregateste PDL. Intoarcerea presedintelui suspendat Traian Basescu la Cotroceni este conditionata, printre altele, de validarea referendumului de catre Parlament. Insa, pana pe data de 1 septembrie, parlamentarii sunt in vacanta, ceea ce inseamna inca patru saptamani de asteptare pentru presedintele suspendat. Din acest motiv, PDL-istii s-au lansat astazi in declaratii prin care sustin ca, in eventualitatea in care Parlamentul nu este convocat in sesiune extraordinara, pot face ei acest demers, motivand faptul ca intrunesc o treime din deputati. „Avem dreptul si noi sa-l convocam. Se convoaca de o treime din Biroul Permanent sau din deputati”, a declarat liderul deputatilor PDL Mircea Toader. In regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, la art.2 se specifica: Convocarea Camerelor in sedinta comuna se face de presedintii acestora, de comun acord. Mai exact, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si presedintele Senatului, Petru Filip, sunt singurii in masura sa solicite convocarea celor doua Camere in sesiune extraordinara, anunta Adevarul.

Ultima speranta a USL: CCR, institutia pe care vrea s-o desfiinteze. Desi rezultatele referendumului sunt cat se poate de clare, USL nu renunta la lupta pentru demiterea lui Traian Basescu. Acum, presiunea s-a mutat pe Curtea Constitutionala, care pentru a valida referendumul ar trebui sa ia in calcul nu datele oficiale referitoare la numarul romanilor cu drept de vot, ci pe cele provizorii ale recensamantului. Acest mesaj a fost transmis aseara explicit de Crin Antonescu, care a precizat ca „8 milioane de oameni si-au exprimat vointa, restul fiind birocratie”. Practic, in acest moment liderii USL asteapta salvarea de la o institutie pe care in urma cu cateva zile o voiau desfiintata, dupa cum reiese din acordul semnat de liderii USL cu mai multe organizatii neguvernamentale, conduse de Mircea Dogaru, in timpul campaniei pentru demiterea lui Basescu, informeaza Romania Libera.

Pungasii urnelor, prinsi de calculator. Un program performant va da batai de cap baronilor USL, obisnuiti sa plimbe urna mobila si sa organizeze excursii electorale. Fraudele la vot facute de baronii USL incep sa iasa la iveala. Cele mai multe plangeri la birourile electorale sunt din judetele in care s-a votat masiv in ultimele trei ore din ziua referendumului. Este vorba de judetele Olt, Mehedinti, Teleorman, Giurgiu si Vrancea. Turistii electorali si urna mobila au fost metodele preferate pentru a umfla numarul alegatorilor. In cazul comunei Colonesti (Olt), unde prezenta la vot a fost de 184%, un cetatean a facut plangere la politie, dar a fost ignorat, iar in final s-a adresat Biroului Electoral Central (BEC). Pe liste erau inscrisi 1.508 de alegatori, dar a doua zi au votat un numar dublu de persoane, scrie EVZ.

Dupa ce a sabotat recensamantul, Sova vrea sa-l foloseasca. Senatorul PSD Dan Sova (foto) a fost varful de lance al celor care anul trecut au sabotat recensamantul, indemnandu-i pe oameni sa nu se lase numarati de Institutul National de Statistica (INS). Mai mult, Sova a refuzat sa completeze formularele de la Recensamantul populatiei si locuintelor 2011, ceea ce inseamna ca liderul USL care cere acum folosirea datelor recensamantului pentru stabilirea cvorumului este unul dintre cetatenii care nu au fost numarati in populatia Romaniei. Iata ce declara senatorul Dan Sova pentru „Adevarul”, anul trecut, in ultima zi a recensamantului, incercand sa justifice faptul ca nu s-a recenzat: „Nu ma intereseaza sa particip la o chestie care incalca cel putin trei legi”. Dan Sova nu este insa singurul politician care a boicotat recensamantul, la vremea respectiva. Declaratii asemanatoare, menite sa-i panicheze pe oameni si sa-i faca sa le inchida usa in nas operatorilor, a facut si actualul premier, Victor Ponta, precum si un fost premier, acum in puscarie, Adrian Nastase. Nici ei nu s-au recenzat, anunta Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro