Sari direct la conținut

Politic Show:  Cum a devenit Crin Antonescu cel mai antioccidental candidat la Cotroceni: "Parlamentul nu va vota acordul Canadei cu UE daca nu sunt eliminate vizele impuse romanilor"; PSD si UDMR lasa PNL in offside si la descentralizare

HotNews.ro
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto

Constitutia lui Crin risca sa fie uitata in sertar la Parlament. Viitorul presedinte al Romaniei, oricine va fi, are mari sanse sa ramana cu prerogativele actuale, si nu cu unele simbolice, asa cum le-ar fi desenat proiectul de Constitutie elaborat de USL. Aceasta este consecinta cea mai probabila a deciziei de ieri a CCR de a amana pana pe 14 noiembrie pronuntarea pe contestatia inaintata de presedintele Traian Basescu la legea referendumului. Daca referendumul pentru Constitutie ar fi fost organizat in noiembrie 2014, odata cu prezidentialele, asa cum intentiona initial USL, noul presedinte si-ar fi intrat in paine cu noile prerogative, serios ciuntite. In plus, cuplarea cu alegerile prezidentiale ar fi asigurat suficienta prezenta la vot cat sa fie validata modificarea legii supreme, scrieEVZ.

Titus Corlatean: „Parlamentul nu va vota acordul Canadei cu UE daca nu sunt eliminate vizele impuse romanilor”. Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat pentru Mediafax ca a facut si efectueaza demersuri pentru eliminarea vizelor impuse cetatenilor romani de catre Canada, iar daca aceasta nu se va intampla, atunci nu crede ca Parlamentul va ratifica acordul de liber-schimb dintre UE si aceasta tara, informeaza agentia de stiri. „Confirm ca am facut si facem demersuri pe relatia cu Guvernul canadian pentru eliminarea vizelor pentru cetatenii romani, in contextul in care Parlamentul European a adoptat un raport extrem de important care stabileste foarte clar principiul reciprocitatii. Altfel spus, asa cum cetatenii canadieni au drept de libera circulatie in Uniunea Europeana, si in Romania este firesc sa asteptam si noi o masura similara”, a declarat Corlatean pentru Mediafax, la Washington, unde il insoteste pe premierul Victor Ponta, anuntaAdevarul.

Ilie Sarbu, dupa vizita „super” a premierului in SUA: „Sigur ca mi-ar placea sa-l vad pe Victor Ponta la Cotroceni, dar nu se pune, deocamdata, problema sa candideze”. Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu a caracterizat intr-un interviu pentru gandul vizita premierului in SUA, a explicat de ce nu s-a intalnit acesta cu presedintele american Barack Obama si a dezvaluit care sunt atuurile lui Victor Ponta, care il propulseaza pe acesta drept un candidat puternic pentru prezidentiale daca USL s-ar rupe si Crin Antonescu nu ar mai fi sustinut de PSD. Vizita premierului in SUA este caracterizata de Ilie Sarbu ca fiind „super, la un nivel maxim”, informeazaGandul.

Cum a devenit Crin Antonescu cel mai antioccidental candidat la Cotroceni. Pentru a-si spori sansele in cursa prezidentiala de anul viitor, Crin Antonescu incearca o schimbare de mesaj. Asta, desi nu a retractat pana acum nici una dintre pozitiile nocive avute la adresa partenerilor stategici ai Romaniei. „Antonescu incepe a-si cladi, incetul cu incetul, statura unui prezi-dentiabil mai conform cu asteptarile electoratului pe care il are in vedere. Si care nu se suprapune intru totul cu electoratul care a zis DA in iulie 2012. Un prezidentiabil care are taria convingerilor sale, are puterea de a merge pe drumul sau, dar care este mai asezat, mai putin vitriolant in expresii, mai concesiv cu greselile (intentionate sau nu) ale partenerilor sai. Sunt convins ca presedintele Romaniei Crin Antonescu va fi, in limitele prerogativelor sale constitutionale, un presedinte jucator; dar nu unul care sa dea la gioale si care sa faca pe durul la coltul blocului. Iar aceasta imagine incepe a fi constituita cu rabdare si inteligenta”. Portretul de mai sus nu a aparut in vreo publicatie din strainatate, atenta la schimbarile pe care le-ar putea aduce toamna electorala din 2014 in Romania, ci pe blogul deputatului PNL Radu Zlati, scrieRomania Libera.

PSD si UDMR lasa PNL in offside si la descentralizare. Potrivit surselor EVZ, UDMR va sprijini proiectul pentr ca are de profitat de pe urma transferarii in subordinea autoritatilor locale a numeroase institutii, in judetele Harghita, Covasna si Mures, unde populatia majoritara este cea maghiara. Acest lucru serveste dorintei Uniunii care in permanenta a militat in diferite forme pentru obtinerea unei cat mai mari autonomii locale a maghiarilor din Romania. Intrucat guvernul vrea sa isi asume raspunderea, sustinerea UDMR este importanta in contextul depunerii unei eventuale motiuni de cenzura. Disensiunile din USL privind descentralizarea au inceput de la PSD, care a insistat ca presedintii de CJ si CL sa primeasca mai multe institutii in subordine, intrucat are mai multi alesi locali in raport cu liberalii, a precizat un vicepresedinte PNL pentruEVZ.

Valcov, despre Rosia Montana: Propunerea agreata de liberali de a crea o noua lege s-a supus la vot si a picat. Presedintele Comisiei Rosia Montana, Darius Valcov, a declarat miercuri ca membrii acestui for special vor lucra in continuare pe proiectul de lege modificat substantial in cadrul Comisiei, iar propunerea liberalilor de a construi o lege generala care sa reglementeze exploatarea auro-argentifera a fost respinsa. „Este o propunere facuta de Korodi si agreata de liberali, s-a supus la vot si a picat. Nu avem cum sa sustinem (n.r. varianta initiata de Guvern) atata timp cat am modificat substantial. Mai raman doua articole. Daca amendamentele nu trec, vom vom reveni asupra formei venite de la Guvern si ne vom pronunta”, a spus Valcov. Membrii Comisiei s-au intalnit miercuri si au decis sa-si imparta activitatea in patru grupuri de lucru. „Vor fi patru grupuri de lucru, pe domenii: economic, patrimoniu, mediu si juridic. Fiecare grup va dezbate si va avea fiecare un raport pe domenii. Raportul va fi impartit in trei parti: sintezele audierilor, punctele de vedere a celor patru domenii si proiectul de lege. Mai avem cele doua amendamente pe care domnul Iordache le mai are de pus”, a anuntat Valcov, informeazaAdevarul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro