Politic Show: Cum se "bulgaresc" politicienii dupa primele ninsori. Palada: Ar fi un circ ieftin ca Ponta sa dea la lopata; Traseismul politic, benefic pentru PSD; Mai multi consilieri de la Cotroceni ar putea demisiona pentru a se inscrie in PMP
Cum se „bulgaresc” politicienii dupa primele ninsori. Palada: Ar fi un circ ieftin ca Ponta sa dea la lopata. Ninsorile abundente din ultimele zile, care au paralizat tara, au devenit rapid subiect cu potential politic si au provocat o avalansa de reactii privitoare la modul in care autoritatile gestioneaza situatia. Luni, dupa ce premierul Victor Ponta a confirmat ca in judetele Buzau, Braila si Vrancea va fi declarata stare de alerta, liderii Opozitiei au atacat masura, pe motiv ca ar fi exagerata. „Este scandalos sa introduci stare de alerta, stiind foarte bine care a fost prognoza meteorologica. Instituirea starii de alerta inseamna castig pentru firmele angajate in deszapeziri, nu pentru cetatean. Inseamna unda verde achizitiilor fara licitatie. Inseamna afaceri derulate in favoarea baronilor locali. Situatia zonelor afectate de ninsori este utilizata ca paravan pentru un nou tun dat de o adunatura de hoti”, a declarat Ungureanu, scrieAdevarul.
Traseismul politic, benefic pentru PSD. In actuala legislatura, 36 de deputati si 16 senatori au schimbat macar o data grupul parlamentar in primul an de mandat (19 decembrie 2012 – 31 decembrie 2013). PSD este principalul beneficiar al migratiei, direct sau prin intermediul UNPR. Fata de inceputul legislaturii, grupul PSD din Camera Deputatilor numara cu 11 alesi mai mult, gratie unor transferuri masive de la Partidul Poporului Dan Diaconescu (PP-DD), potrivit unui raport al Institutului pentru Politici Publice. Pe locul doi intr-un top al beneficiarilor migratiei vine grupul PC, mai bogat acum cu cinci deputati fata de momentul decembrie 2012. De unde au venit acestia? Tot de la PP-DD, grup al carui numar s-a injumatatit practic fata de inceputul mandatului (mai sunt 24 de deputati din 48). Pierderi serioase de „trupe” a suferit si PDL: noua deputati au dat opozitia pe putere. PNL a atras si el ceva migratori (trei de la PDL si doi de la PP-DD), dar a si pierdut deputati, astfel ca, per total, se poate spune ca si-a conservat numarul de alesi de la inceputul mandatului (100), anuntaRomania Libera.
Dragnea: Comandamentul de urgenta, activ pana deblocam ultima ulita din ultimul satuc. Comandamentul de urgenta pentru interventii in caz de vreme rea va ramane activ pana va fi deblocata si ultima ulita din ultimul satuc, a anuntat, luni seara, vicepremierul Liviu Dragnea. In cazul avertizarilor emise de meterologi pentru ziua de miercuri, vicepremierul a declarat ca se vor lua „aceleasi masuri” ca in perioada vineri-luni, el precizand ca in aceasta noapte, Comandamentul de urgenta al Guvernului va analiza situatia, luand in calcul inclusiv „zona care ar urma sa fie cel mai afectata”, transmite Mediafax. Liviu Dragnea a adaugat, in acelasi context, ca decretarea starii de alerta in anumite judete permite interventia mai rapida in zonele afectate, informeazaEVZ.
Mai multi consilieri de la Cotroceni ar putea demisiona pentru a se inscrie in PMP. Consilierii prezidentiali Adrian Radulescu si Gabriel Berca ar putea sa demisioneze din functiile de la Palatul Cotroceni, pentru a se inscrie in Partidul Miscarea Populara, potrivit unor surse politice. Potrivit surselor citate, mai multi consilieri prezidentiali urmeaza sa decida, in zilele urmatoare, daca raman la Palatul Cotroceni sau se inscriu in Partidul Miscarea Populara, discutiile urmand a se transa in zilele urmatoare. Pe langa consilierii prezidentiali Adrian Radulescu (de la Departamentul Politici Economice si Sociale) si Gabriel Berca (Departamentul pentru Relatia cu Autoritatile Publice si Societatea Civila), alte nume care ar putea sa se indrepte spre Miscarea Populara sunt Daniel Moldoveanu (consilier de stat la Departamentul Securitatii Nationale) si Razvan Murgeanu (consilier de stat la Cancelaria Presedintelui), sustin aceleasi surse, conform ziaruluiGandul.
IPP: Guvernul ignora obligatia de a organiza alegeri pentru mandatele parlamentare vacantate. Noua locuri in Legislativ, trei in Senat si sase in Camera Deputatilor, s-au vacantat in primul an din legislatura 2012-2016, iar Guvernul ignora obligatia de a organiza alegeri, se arata intr-un studiu IPP dat publicitatii luni. „Este inadmisibil ca in continuare o parte din cetatenii Romaniei sa fie complet nereprezentati in Parlament dupa ce, fara vointa lor, s-au vacantat si in acest prim an de mandat 9 locuri in legislativ (3 la Senat si 6 la Camera Deputatilor), Guvernul ignorand obligatia pe care o are de a organiza alegeri”, se precizeaza in raportul Institutului pentru Politici Publice. In studiul IPP se arata ca in acest moment votantii din noua colegii nu au reprezentanti in Parlament, iar Guvernul, cel care trebuie sa organizeze alegerile, „nu face nici un pas in acest sens”, anuntaAdevarul.
Petele celor 54 de dalmatieni, spalate in „Martea Neagra”. 54 de dosare in care au fost implicati parlamentari s-au soldat cu inceperea urmaririi penale, iar 37 cu trimiterea in judecata, potrivit unei statistici a Parchetului ICCJ, pentru perioada 2004-2014. Documentul se refera la dosarele deschise parlamentarilor pe baza prevederilor din Codul Penal prin care senatorii si deputatii sunt asimilati functionarilor publici. Potrivit documentului, anul cu cele mai multe decizii defavorabile parlamentarilor a fost 2013. Anul trecut s-a declansat urmarirea penala pentru 22 de parlamentari, iar 14 au fost trimisi in judecata. Pentru comparatie, in 2004, primul an inclus in statistica s-a decis urmarirea penala intr-un singur caz, informeazaRomania Libera.