Sari direct la conținut

Politic Show: Emil Boc: Nemultumitii sunt cei care foloseau abuziv drepturile de autor; Seitan isi baga coada. Boc nu o vede. Vladescu ii cauta pe creatorii evazionisti; Amprentele la control! Boc si Blaga, mai rai decat Ceausescu in domeniul incalcarii vietii private

HotNews.ro

Emil Boc: Nemultumitii sunt cei care foloseau abuziv drepturile de autor. Persoanele nemultumite de noua modalitate de impozitare a drepturilor de autor sunt cele care se foloseau abuziv de astfel de drepturi, a declarat, astazi, premierul Emil Boc. Premierul a declarat: „Normal ca aceia care pana acum nu plateau aceste lucruri, fiind pusi in situatia sa plateasca contributii, evident ca sunt nemultumiti. Dupa cum sunt nemultumiti foarte multi cei care, profitand de situatia legii cu privire la drepturile de autor, in loc ca de aceasta lege sa beneficieze numai aceia care erau cu adevarat creatori si erau, in sensul legii, beneficiari ai prevederilor respective, ea s-a aplicat abuziv si foarte mult, de la soferi, mecanici si alte categori sociale”, scrie evz.ro.

Seitan isi baga coada. Boc nu o vede. Vladescu ii cauta pe creatorii evazionisti. Mii de romani platiti pe drepturi de autor s-au calcat pe picioare in toata tara la ghiseele de la casele de pensii, la cele de sanatate si la agentiile pentru ocuparea fortei de munca pentru a depune declaratiile individuale privind venitul incasat in luna iulie. Chiar daca legea prevede ca 25 august este ultima zi de depunere a dosarelor, dupa care autoritatile pot aplica amenzi de pana la 5.000 lei, ministrul Mihai Seitan le mai da o derogare romanilor: „Puteti plati probabil si saptamana viitoare”. Ulterior, ministrul a revenit cu o precizare, spunand ca cei care depasesc termenul pentru depunerea declaratiilor pentru drepturi de autor si plata contributiilor la asigurarile sociale aferente nu vor plati penalitati, acest lucru urmand sa fie prevazut intr-o circulara „pentru ca sa se aseze timp de o luna sistemul”. Pentru premierul Boc, cozile nu exista: „Atata vreme cat situatia nu exista, este doar o afirmatie… Oamenii stau la cozi, dar nu pentru situatia pe care mi-o invocati”. Nici ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, nu vede cozi la ghisee, dar banuieste presa de evaziune fiscala: „E de vazut daca modalitatea in care sunteti platita este o forma de evaziune fiscala”. La somaj, majoritatea romanilor au avut de platit sapte lei, precizeaza Gandul.

Trei ministri se bat pe cele doua legi ale pensiilor. Guvernul nu s-a pus de acord asupra reformei sistemului public de pensii. Reforma pensiilor care trebuie gata prin acordul cu FMI pana la 15 septembrie cuprinde pana acum doua legi si cel putin doua categorii privilegiate. Comisia de munca a Camerei Deputatilor a reanalizat ieri proiectul legii pensiilor, cel care potrivit acordului cu FMI ar fi trebuit finalizat in decembrie 2009, dar al carui termen a fost prelungit in urma negocierilor succesive pana la 15 septembrie 2010.Prevederile din marea lege de reforma a pensiilor se intersecteaza cu cele ale Legii privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor” asupra careia Guvernul Boc si-a asumat raspunderea in iunie pentru ca dorea sa reduca pensiile obisnuite cu 15% si in acelasi timp sa desfiinteze pensiile speciale. Curtea Constitutionala a respins taierea cu 15% si a spus ca toate categoriile privilegiate trebuie sa treaca in sistemul general de pensii, cu exceptia magistratilor. Cum si proiectul marii legi a pensiilor, care trecuse de Senat si de Comisia de Munca de la Camera, se refera la recalcularea pensiilor speciale, si el trebuie pus in acord cu decizia CCR. Numai ca in loc sa fie o formalitate, redeschiderea discutiei echivaleaza cu un nou sir de controverse, ne informeaza Romania Libera.

Amprentele la control! Boc si Blaga, mai rai decat Ceausescu in domeniul incalcarii vietii private. Proiectul de ordonanta de urgenta prin care se stipuleaza introducerea noilor carti de identitate cu elemente biometrice a trecut, de cateva zile, de faza dezbaterii publice. Desi reactiile societatii civile au fost negative, ordonanta mai are doar un pas pana la publicare. Practic, prin introducerea acestui tip de noi carti de identitate, Romania se transforma intr-o imensa casa Big Brother, in care cetatenii pot fi urmariti, fara sa stie, zi si noapte, aproape oriunde s-ar afla. Printre altele, noile carti de identitate electronice vor contine, pe langa datele de identificare clasice (nume, adresa, data nasterii, CNP), fotografia in format electronic a titularului si amprentele a doua degete. Amprentarea tuturor cetatenilor Romaniei, incepand de la varsta de 14 ani, incalca dreptul la viata privata si prezumtia de nevinovatie, garantate de Constitutie, de Conventia Europeana a Drepturilor Omului, Carta ONU pentru Protectia Copilului, Convetia UE pentru Protectia Persoanelor cu privire la Prelucrarea Automata a Datelor si mai multe conventii privind drepturile persoanei, in care Romania este parte, dar asta nu pare sa-i deranjeze pe Emil Boc si pe Vasile Blaga, initiatorii acestui proiect, potrivit ziarului Puterea.

Legea ANI a schimbat majoritatea din Parlament. In ciuda pierderii majoritatii de la Senat, premierul Boc a reusit sa treaca prin Parlament Legea ANI, in forma agreata de Bruxelles. PNL a votat alaturi de Guvern, in timp ce parlamentarii PDL fac presiuni asupra lui Emil Boc pentru remanieri. Intrebat daca exista posibilitatea ca Legea ANI sa fie din nou declarata neconstitutionala, premierul a spus: ¬n-am vazut nicio sesizare la CCR din partea nici unui grup cu privire la acest proiect, deci cred ca suntem pe drumul bun”. Victoria in privinta legii ANI este una extrem de dificila pentru premierul Boc. Ea a fost posibila numai pentru ca liberalii s-au hotarat sa ingroape pentru un moment securea razboiului si au votat in favoarea legii. ¬Vom vota legea chiar daca este neconstitutionala”, a declarat de la tribuna liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti. (Trebuie mentionat ca PNL a votat ANI in speranta ca democrat-liberalii le vor intoarce favorul la ordonanta privind revenirea la un TVA de 19%, lucru care insa nu s-a intamplat. Astfel daca si Camera Deputatilor unde Guvernul are inca majoritate clara voteaza la fel, TVA-ul ramane de 24%), informeaza Romania Libera.

Sa le mai platim taxe acestor guvernanti nesimtiti? Sunt convins ca participantii la o greva fiscala isi vor gasi avocati pro bono, iar magistratii le vor da castig de cauza. Niciodata n-am intalnit, din 1990 pana acum, o umilinta si o bataie de joc la scara atat de mare. Pentru a plati noile taxe, oamenii sunt purtati pe la patru institutii diferite: administratie financiara, casa de sanatate, casa de pensii si agentia de somaj. Peste tot, cozi imense. Nu exista posibilitatea depunerii online a documentelor. Teoretic, pot fi trimise prin posta, dar datele solicitate sunt atat de aberante incat iti trebuie ajutorul unui expert contabil, relateaza editorialistul Mircea Marian in evz.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro