Sari direct la conținut

Politic Show: Europarlamentarii romani vor dezbatere pe cazul Bodnariu; Primul bruiaj in relatia PNL-Ciolos. Cum mai pot modifica liberalii legea electorala. Gabriel Oprea, din nou in joc; Victor Ponta, ironii la adresa Guvernului

HotNews.ro
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto

Europarlamentarii romani vor dezbatere pe cazul Bodnariu. In Parlamentul European, reprezentantii Romaniei incearca sa impuna o dezbatere in plen, unde Comisia Europeana sa vina si sa raspunda asupra posibilitatilor pe care le are la indemana cu privire la Sistemul de protectie a copilului din Norvegia Luni seara, cazul familiei Bodnariu, ai carei copii au fost luati de statul norvegian, a ajuns sa fie discutat, pentru prima data, si in Parlamentul European. Cinci europarlamentari romani au sustinut interventii politice pe aceasta tema. Europarlamentarii nostri vor sa ceara o dezbatere in plenul Parlamentului European pe aceasta tema, dorind sa afle in ce masura Comisia Europeana poate cere clarificari autoritatilor norvegiene cu privire la procedurile serviciului Barnevernet. „Noi incercam sa facem acest lucru, sa provocam o dezbatere”, a declarat europarlamentarul PNL Marian Jean Marinescu pentruEVZ.

Primul bruiaj in relatia PNL-Ciolos. Cum mai pot modifica liberalii legea electorala. Gabriel Oprea, din nou in joc. Refuzul premierului Dacian Ciolos de a modifica legea electorala astfel incat primarii sa fie votati in doua tururi de scrutin a starnit criticile liberalilor. PNL poate modifica legea in Parlament, insa are nevoie de voturile UNPR. Premierul Dacian Ciolos a refuzat „oferta” PNL de a modifica legislatia electorala prin ordonanta de urgenta (OUG), amintind ca legea care permite alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin a fost rezultatul unui compromis intre PNL si PSD. „E o lege pe care Parlamentul a votat-o, o lege care s-a decis printr-o intelegere politica. Nu cred ca este democratic ca un guvern independent sa modifice prin ordonanta de urgenta o decizie politica”, a spus Dacian Ciolos, in urma unei conferinte organizate ieri la Parlament chiar de PNL. In replica, Alina Gorghiu, copresedintele PNL, s-a aratat dezamagita de pozitia premierului. „Ma asteptam ca un guvern tehnocrat sa doreasca asumarea unei astfel de schimbari in legislatia electorala. Asta, mai ales, avand in vedere ca in prima schita a programului de guvernare asumat de premierul Ciolos sustinea reintroducerea votului in doua tururi”, a reactionat Alina Gorghiu pe Facebook, amintind ca Dacian Ciolos si-a modificat peste noapte programul de guvernare inainte de a fi investit de Parlament, acolo unde liberalii au fost principalii sustinatori. Purtatorul de cuvant al PNL, Ionut Stroe, a adaugat: „M-as fi asteptat sa existe o parere a premierului dupa pozitionarea tuturor partidelor”, anuntaAdevarul.

Victor Ponta, ironii la adresa Guvernului. Fostul premier Victor Ponta a postat, marti, pe o retea de socializare, un mesaj ironic de felicitare pentru guvernul condus de Dacian Ciolos. Mesajul ironic a fost postat in contextul in care ministrul Finantelor, Anca Dragu, a spus ca cifrele macroeconomice ale Romaniei arata bine si multi ministri de Finante din alte tari invidiaza tara noastra pentru pozitia pe care o are. „Da! Asa e! Bravo! Felicitari Guvernului actual!”, a scris Victor Ponta pe Facebook. In ultima perioada, fostul premier Victor Ponta a devenit foarte activ pe retelele de socializare si a lansat mai multe atacuri la adresa presedintelui Klaus Iohannis si a guvernului pe care acesta l-a pus in fruntea tarii, informeazaRomania Libera.

Dan Mihalache: „Nu exista capacitati proprii ale CSAT de a umbla dupa ofiteri acoperiti”. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a constatat ca in randul judecatorilor, procurorilor sau al personalului de specialitate juridica asimilat acestora nu sunt lucratori operativi, agenti acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii. Seful cancelariei prezidentiale, Dan Mihalache, a precizat ca CSAT nu are capacitatea de a „umbla dupa ofiteri acoperiti”. „Mi se pare un pic hazardat (n.r. – faptul ca UNJR vrea sa dea in judecata CSAT) si am sentimentul ca cineva e intr-o campanie electorala in justitie prin tema asta. Exista obligatia legala in acest sens. Nu noi am introdus-o. E din 2005 sau 2006 ca CSAT sa verifice aceste lucruri. Daca ma intrebati pe mine e un pic complicat si nu vad aici foarte bine rolul CSAT. Poate intr-o zi aceasta prevedere ar trebui regandita pentru ca CSAT nu are instrumente la dispozitie pentru a verifica 23.000 de magistrati. Daca imi aduc aminte bine de la colegul meu Oprisor, cam asta era cifra. Poate sa ia acele declaratii pe proprie raspundere si sa le trimita institutiilor, iar institutiile raspund. Raspunsul institutiilor acesta a fost. Nu exista capacitati proprii ale CSAT de a umbla dupa ofiteri acoperiti. Eu am anumite dubii asupra acestei proceduri, dar acesta a fost raspunsul institutiilor”, a spus Mihalache, scrieEVZ.

Care ar fi candidatul independent cu care PSD ar castiga Primaria Capitalei. Senatoarea PSD Gabriela Vranceanu Firea are in continuare cele mai mari sanse pentru a castiga Primaria Capitalei,insa PSD ar castiga cea mai importanta competitie electorala si daca l-ar sustine pe Adrian Thiess, strateg al mai multor campanii electorale, potrivit unui sodnaj Sociopol realizat la comanda lui Thiess. Omul de afaceri Adrian Thiess, care si-a anuntat candidatura pentru Primaria Capitalei, ar obtine 21%daca ar candida din postura de independent si l-ar surclasa pe Cristian Busoiu, candidatul PNL, potrivit unui sondaj Sociopol realizat la comanda lui Adrian Thiess. Senatoarea PSD Gabriela Vranceanu Firea este cea care ocupa prima pozitie in intentia de vot, cu 36%. Un alt scenariu testat in sondaj ar fi acela in care Thiess ar candida din partea PSD sau din partea PNL. Daca ar fi candidat independent la Primaria Capitalei, dar sustinut de PNL, Adrian Thiess ar obtine acelasi procent de 21%, iar Firea ar castiga alegerile. Insa, daca ar fi sustinut de PSD, Thiess ar castiga competitia pentru Primaria Capitalei in fata candidatului PNL, anuntaAdevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro