Politic Show: Guvern nou, naravuri vechi: promisiunile se impiedica in greaua mostenire; Mihai Razvan Ungureanu, catre democrat-liberali: "Fiti ungurenii mei"; Senatorul Tutuianu si prietenii lui interlopi; Ponta si-a asigurat majoritatea in Parlament
MRU, catre democrat-liberali: „Fiti ungurenii mei”. PDL intra in alegerile locale cu gandul sa le castige si pe cele generale si sa revina la guvernare din noiembrie. Democrat-liberalii si-au lansat, ieri, la Sala Polivalenta, candidatii la alegerile locale din 10 iunie, la eveniment fiind prezenti circa 10.000 de delegati. S-a cantat muzica populara si s-au incins si cateva hore. Invitat special a fost Mihai Razvan Ungureanu, care le-a transmis pedelistilor ca parteneriatul sau cu PDL ramane in continuare valabil. „Stati cu fruntea sus si fiti ungurenii mei!”, le-a cerut el democrat-liberalilor, dupa ce a aratat ca nu ii este rusine cu numele pe care il poarta. Pentru ca sloganul reuniunii a fost „Tot greul spre bine”, Ungureanu a spus ca el nu crede ca tot greul duce spre bine, ci ca „asa nu se mai poate face politica in aceasta tara”, cerandu-le democrat-liberalilor sa faca o politica onesta. „Simtiti-va intariti, stati alaturi, mobilizati-va!”, le-a mai spus Ungureanu celor prezenti, scrie EVZ.
Lista scurta cu candidatii pentru Prefectura Cluj. Pe lista posibililor viitori prefecti se numara o serie de fosti subprefecti din perioada Guvernului Adrian Nastase. Liderii PSD Cluj au finalizat lista scurta cu numele celor care ar putea fi numiti prefecti, in eventualitatea validarii de catre Parlament a Guvernului propus de presedintele PSD, Victor Ponta. Postul de prefect al Clujului urmeaza sa revina unui reprezentant al PSD, conform protocolului local al USL, in conditiile in care liberalii au desemnat candidatii la Primaria Clujului si la presedintia Consiliului Judetean Cluj. Postul de prefect al Clujului este vazut drept unul extrem de important, in contextul in care liderul Opozitiei, presedintele PDL, Emil Boc, va candida la Primaria Clujului. O eventuala victorie a lui Emil Boc ar putea relansa batalia politica, iar o eventuala infrangere a fostului premier ar pune, probabil, capat carierei politice a acestuia, anunta Romania Libera.
Ponta si-a asigurat majoritatea in Parlament. Premierul desemnat, Victor Ponta, a negociat intens in ultima saptamana cu UNPR si cu grupul minoritatilor nationale pentru a-si asigura o majoritate linistitoare inaintea votului de astazi al Parlamentului. Victor Ponta a declarat, vineri, ca dupa inscrierea in PNL a inca doi parlamentari, grupurile USL din Parlament numara 231 de senatori si deputati, exact numarul de voturi necesar pentru validarea noului Executiv. „In momentul de fata, am vorbit cu colegii liberali si mai sunt doi parlamentari care s-au inscris in grupul PNL, deci avem 231 de membri ai Uniunii Social Liberale, plus Mircea Geoana, care, sigur, am discutat si va vota cu noi, deci 232 de voturi”, a spus Ponta. La acest numar se mai adauga voturile venite din partea UNPR, partid cu care PSD a incheiat miercuri un protocol de sustinere a Cabinetului Ponta, si voturile minoritatilor nationale. „Mai sunt 17 voturi discutate si luni vom semna protocolul cu minoritatile nationale, si 26 din grupul UNPR”, a adaugat Victor Ponta, informeaza Adevarul.
Guvern nou, naravuri vechi: promisiunile se impiedica in greaua mostenire. „Guvernul Romaniei va fi condus doar de la Palatul Victoria, nu de la Palatul Cotroceni, nu de la sediul din Kiseleff 10, nu de la sediul din Aviatorilor”. A fost cea mai de impact declaratie a premierului desemnat, Victor Ponta, facuta la scurt timp dupa conferinta de presa in care i-a prezentat pe aspirantii la fotoliile ministeriale ale noului cabinet. Nominalizarile pentru portofoliile de ministri, cel putin pentru cele cheie, arata insa altceva, anume ca noul guvern va fi condus („ca si pana acum” sau „ca dintotdeauna” – ar spune gurile rele) de pe Lipscani 25, sector 3, respectiv de la palatul Bancii Nationale a Romaniei. Asta in conditiile in care miscarile de bani ale executivului vor fi decise de prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, detasat temporar, in interes de serviciu, in Apolodor 17, sector 5, la Ministerul Finantelor Publice (MFP). Una dintre principalele teme ale perioadei urmatoare, lansata saptamana trecuta, este contradictia (tot mai accentuata in discursul public) dintre „vointa” componentelor politice ale coalitiei de guvernare USL de a iesi din zodia austeritatii bugetare, prin masuri precum majorarea salariilor bugetarilor si restituirea contributiilor de sanatate retinute abuziv de la pensionari sau reducerea TVA la alimente, si „putirinta” de a o face realmente. Un meci in care ministrul Finantelor Florin Georgescu va fi si arbitru, in interiorul Guvernului, si jucator, la masa negocierilor cu FMI, scrie Finantistii.ro.
Senatorul Tutuianu si prietenii lui interlopi. Candidatul la sefia Consiliului Judetean Dambovita, Adrian Tutuianu, s-a asociat cu lideri politici apropiati clanului Ghenosu. Senatorul PSD Adrian Tutuianu a pornit „stramb” in cursa pentru presedintia Consiliului Judetean Dambovita. El a incheiat protocoale cu partide ale caror lideri au fost demascati ca facand parte din anturajul lui Florin Parjol, zis Ghenosu, unul dintre cei mai temuti interlopi din Romania si din Europa. Acelasi Ghenosu ar fi fost pus in libertate, cel putin o data, potrivit presei, de celebra judecatoare Elena Turcu, fina lui Tutuianu. Senatorul PSD neaga orice legatura cu clanul interlop. Pe 23 aprilie 2012, Adrian Tutuianu, senator PSD de Dambovita, a semnat, in numele partidului sau, un protocol de colaborare cu PNG-CD Dambovita. Printre cei cu care Tutuianu a negociat colaborarea se regaseste Vlad Oprea, vicepresedintele partidului, un apropiat al cunoscutului mafiot Ghenosu. Oprea apare intr-un „scurtmetraj”, filmat in urma cu cativa ani, la o petrecere ocazionata de un botez la care temutul Ghenosu era nas (vi-l amintiti pe Adrian Minune cantand „Ghenosu-Ghenosu-Ghenosu”), anunta EVZ.
Ce a mai ramas in programul Ponta din promisiunile USL. Din strategia noului Executiv lipsesc cu desavarsire obiective precum reducerea CAS sau a TVA la anumite produse de baza. In schimb, se vor continua programe desfasurate de guvernele PDL, inclusiv „PNDI-ul lui Udrea”, despre care liderii USL spuneau ca are rolul sa hraneasca clientela politica. In programul de guvernare depus joi seara la Parlament, impreuna cu lista ministrilor propusi, nu gasim nici un cuvant despre prioritatile USL enuntate cu atata pompa inainte de instalarea la putere: majorarea „din prima zi” a salariului minim pe economie, reducerea CAS, crearea a un milion de locuri de munca, acordarea unui card de credit pentru IMM-uri etc. Cum lipseste cu desavarsire si ideea reducerii TVA la anumite produse de baza. Liderii USL pot invoca in apararea lor faptul ca acest program de guvernare ar urma sa acopere doar urmatoarele sase luni, pana la alegerile parlamentare. Totusi, capacitatea USL de a-si tine promisiunile este pusa sub semnul intrebarii si din perspectiva reintregirii salariilor bugetarilor si a restituirii contributiilor retinute ilegal din pensii, informeaza Romania Libera.