Politic Show: Guvernarea Ponta, copy-paste dupa Boc; "Miscarea Populara", interzisa in PDL; Un deputat PC ii trimite pe homosexuali la psiholog; Dreapta prezidentiala intre cainta si utopie
Guvernarea Ponta, copy-paste dupa Boc. USL si-a schimbat radical opinia despre problemele Romaniei, dupa ce a ajuns la putere. Multe dintre hulitele masuri luate de predecesorul sau au fost pastrate de actualul premier. Daca, in Opozitie, Uniunea Social Liberala critica aproape orice masura luata de guvernele PDL, odata ce a preluat Puterea, guvernul Victor Ponta a mentinut sau a pus in practica exact ce infiera la Executivul condus de Emil Boc, scrie EVZ.
„Miscarea Populara”, interzisa in PDL. Blaga se pregateste sa-i excluda pe democrat-liberalii care se vor inscrie in fundatia lansata de Basescu. Presedintele PDL Vasile Blaga a propus luni, in sedinta Biroului Politic al partidului, ca democrat-liberalii care se vor inscrie in fundatia lansata de Traian Basescu, „Miscarea Populara”, sa fie exclusi din partid, conform unor surse din interiorul PDL. Cei vizati de Vasile Blaga sunt sustinatorii Elenei Udrea, care si-au aratat intentia de a se inscrie in fundatia lansata de consilierii lui Traian Basescu. Printre acestia se numara Florin Popescu, liderul PDL Dambovita, Gheorghe Stefan, primarul din Piatra Neamt, europarlamentarul Cristian Preda sau fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, scrie Adevarul.
„Miscarea Populara” ameninta PDL. Miscarea Populara s-a nascut cu o notorietate publica de 61% si o zestre electorala de 9% din intentiile de vot, potrivit unui sondaj realizat saptamana trecuta de IRES, cifre aproape incredibile pentru o formatiune inca amorfa, ale carei obiective politice si platforma-program nu au fost publicate decat la cateva zile de la realizarea sondajului. Sondajul IRES arata ca 39% din romani au o parere „buna si foarte buna” despre infiintaᅡrea „Miscarii Populare”, in vreme ce 46% au o parere „proasᅡta si foarte proasta”. Avand in vedere faptul ca numai 9% cred ca este vorba de o initiativa originala, iar 70% ca este o consecinta a disputelor din cadrul PDL, procentul favorabil mare scoate in evidenta faptul ca o buna parte din electoratul pierdut de PDL la alegeri priveste cu simpatie aparitia unei alternative la PDL, scrie Romania libera.
Un deputat PC ii trimite pe homosexuali la psiholog. „Nu-i neaparat o boala, dar le-as recomanda sa mearga mai des la psiholog”. Initiativa deputatului Remus Cernea privind parteneriatul civil intre homosexuali a starnit nemultumiri, cel putin in Partidul Conservator, care a anuntat ca va organiza „un mars al tacerii” pentru a promova valorile familiei si pentru a-si face cunoscuta pozitia anti-homosexuali. In timp ce senatorul liberal Puiu Hasotti a spus ca homosexualitatea este o boala, un deputat PC, Constantin Avram, le recomanda sa mai mearga la psiholog, precizand ca este nevoie de o atitudine, scrie Gandul.
Dreapta prezidentiala intre cainta si utopie. Daca in trecut exponentii reformelor dure vorbeau cu dispret despre „asistati” astazi, dupa infrangerea electorala, isi propun sa elimine cauzele inegalitatilor sociale. Nu se stie daca Miscarea Populara se va putea transforma intr-un competitor politic puternic. Precedentele sunt mai curand descurajante. Cu toate acestea lansarea unei schite de program politic merita sa fie semnalata macar pentru cateva propozitii care exprima un relativ progres, scrie Deutsche Welle.
Antonescu: Mai bine discutam despre huliganii Rapid-Steaua decat sa mai discutam despre Basescu. Liderul PNL Crin Antonescu a fost, intrebat, luni, cum vede faptul ca presedintele Traian Basescu s-a aflat iar in postura de a face reevaluari, asa cum a fost cazul lui Robert Cazanciuc, el raspunzand: „Ce putem sa mai discutam? Adica mai bine discutam de la huliganii Rapid-Steaua decat sa mai discutam de domnul Basescu, pentru ca sunt lucruri banale…”, a raspuns Antonescu, la Parlament, scrie Gandul.
MRU ii da lectii de constitutionalitate lui Rosca Stanescu. „Daca tacea, filosof ramanea!” Presedintele Fortei Civice, Mihai Razvan Ungureanu, ii da lectii de constitutionalitate colegului sau de Senat, Sorin Rosca Stanescu (PNL). Motivul disputei – decizia lui MRU de a contesta la CCR infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta privind presupusele interceptari telefonice in cazul judecatorului CEDO Corneliu Barsan. „Am decis sa il scoatem pe domnul Sorin Rosca Stanescu din anonimatul parlamentar in care se afla si sa ii completam amplele goluri de cunostinte constitutionale de care da dovada”, s-a oferit Ungureanu, scrie EVZ.
Senatul ignora cererea lui Basescu: Persoanele cu functii executive in ASF trebuie sa aiba o vechime de sapte ani, nu de zece. Senatorii au respins, luni, o cerere de reexaminare a legii prin care presedintele Traian Basescu solicita ca toti candidatii la calitatea de membru in conducerea executiva a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) sa aiba o experienta profesionala de minimum 10 ani in domeniul financiar, al institutiilor de credit sau al celor financiare nebancare, scrie Adevarul.