Sari direct la conținut

Politic Show: Hrebenciuc-Vintu, razboi la varful PSD; Petre Roman a dat mai mult la PNL decat Dinu Patriciu; Firmele unui fost KGB-ist, sponsori ai PDL si PSD; EBA trece pragul in sondajul PD-L; Al doilea sfarsit al istoriei

HotNews.ro

Hrebenciuc-Vintu, razboi la varful PSD. Dupa Cozmin Gusa, impins consilier al lui Mircea Geoana, Sorin Ovidu Vintu ar mai putea avea un om la varful PSD. Senatorul de Neamt, Ioan Chelaru, un alt prieten declarat si avocat al mogulului media, este interesat de postul de secretar general al PSD. Numai ca pentru pozitia de numarul doi in partid exista deja un pretendent. Este vorba de deputatul de Dolj, Valeriu Zgonea, un interpus al lui Viorel Hrebenciuc, ceea ce anunta o batalie interesanta la viitorul Congres al PSD, scrie EvZ.

EBA trece pragul in sondajul PD-L. Elena Basescu are sanse mari sa ajunga la Bruxelles pe cont propriu. Asa arata un sondaj CSOP discutat, luni, de catre con­ducerea PD-L, potrivit caruia me­zina presedintelui are, in acest moment, in jur de 5 la suta, fata de 3,33 la suta cat i-ar trebui ca sa acceada, ca independent, in Legislativul european, scrie Gandul.

Petre Roman a dat mai mult la PNL decat Dinu Patriciu. In anul 2008, PNL a primit 27 de milioane de lei din donatii si 8,5 milioane de lei din cotizatii, potrivit datelor publicate in Monitorul Oficial. Firma lui Tariceanu a contribuit cu 125.000 de lei la bugetul partidului. Printre cei care au donat bani la PNL se numara evident si Dinu Patriciu, suma oferita de acesta fiind de 100.000 de lei (un miliard de lei vechi). Patriciu nu intra insa in top 5 al donatorilor, fiind intrecut si de Petre Roman, mai nou intrat in PNL, care a donat 129.000 de lei, scrie Cotidianul.

Coalitia “322” se reface si reia ofensiva anti-Basescu. S-au intetit atacurile liderului PSD, Mircea Geoana, la adresa presedintelui Traian Basescu si a familiei acestuia. seful social-democratilor a anuntat chiar constituirea unei noi coalitii in cazul inlaturarii de la presedintia tarii a lui Basescu. Acuzele lui Geoana i-au infuriat pe sefii democrat-liberali si ameninta sa arunce in aer coalitia PDL-PSD. La doar o zi dupa ce a cerut DNA sa se autosesizeze cu privire la terenul obtinut de Mircea Basescu si la apartamentul cumparat de una dintre fiicele sefului statului, Ioana Basescu, Mircea Geoana si-a continuat campania electorala cu un nou val de atacuri, scrie Romania libera.

Firmele unui fost KGB-ist, sponsori ai PDL si PSD. Mai multe firme controlate de fostul general KGB Constantin Iavorski au contribuit la bugetele de campanie ale PDL si PSD. Holdingul Unicom Group i-a sustinut financiar, prin Unicom Tranzit, pe democrat-liberali inainte de alegerile parlamentare de anul trecut, in vreme ce pe social-democrati i-a avut in vedere inaintea localelor, prin Unicom Cargo Services si Unicom Tranzit. Potrivit datelor publicate in Monitorul Oficial, in cazul PDL donatia a fost de 100.000 de lei, iar in cel al PSD de 20.000 de lei. Constantin Iavorski, care controleaza holdingul Unicom, este un fost general KGB si ex-ministru al industriilor din Republica Moldova. Acum om de afaceri, el a monopolizat livrarile de carbune pentru termocentralele romanesti, scrie EvZ.

Geoana viseaza o noua majoritate, PDL spune ca vorbeste singur. In timp ce presedintele PSD se viseaza la Cotroceni si face calcule pentru formarea unei noi majoritati guvernamentale, democrat-liberalii spun ca Mircea Geoana vorbeste de unul singur, dar ii pun in vedere ca nici ei nu stau „cu mainile in san“. Daca va reusi sa-l detroneze pe Traian Basescu, liderul social democrat, Mircea Geoana, nu exclude ruperea coalitiei PDL-PSD si formarea unei noi majoritati de guvernare, scrie Cotidianul.

In “Al doilea sfarsit al istoriei”, Andrei Postelnicu aminteste ca potrivit lui Francis Fukuyama, “istoria s-a terminat acum vreo douazeci de ani. Odata cu acel „adio!” colectiv pe care l-a spus Europa de Est comunismului, restul lumii isi lua la revedere de la o era in care egoismul politic, cinic definit, primase peste cauze mai nobile – o era in care dictatori erau sprijiniti pentru ca erau „ticalosii nostri”, nu ai lor. Am aflat de atunci ca nu a fost sa fie asa. De la un colt al planetei la celalalt, vedem zilnic multiple feluri in care egoismul interesului national inca primeaza peste nobile idealuri multilaterale – fie ca e vorba despre criza umanitara din Darfur sau Congo sau despre soarta unor balene pe care Islanda sau Japonia insista sa le omoare in ciuda condamnarilor venite din restul lumii”. Integral in EvZ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro