Sari direct la conținut

Politic Show: Ialomitianu: ANAF-ul nu este o institutie eficienta; Cine a aparat democratia la Finante; Ponta: Sper ca bugetarii sa nu se lase pacaliti ca le mai da o luna ceva  

HotNews.ro
politic show, Foto: Colaj foto
politic show, Foto: Colaj foto

Ialomitianu: ANAF-ul nu este o institutie eficienta. Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, considera ANAF-ul nu este o institutie eficienta si ca trebuie eliminata „suprapunerea in control”, in conditiile in care la un agent economic pot veni, in aceeasi zi, o persoana de la Garda Financiara si una de la Autoritatea Nationala a Vamilor. „ANAF-ul nu este o institutie eficienta. Avem Vama, avem Garda, avem control. Avem o suprapunere in control. La un agent economic poate merge, in aceeasi zi, o persoana de la inspectie fiscala si una de la Vama. Trebuie sa eliminam acest lucru, iar in judet avem mai multe structuri care nu sunt coordonate. Trebuie sa mergem pe o structura la nivel local – si Vama si Garda si controlul sa fie sub aceeasi coordonare, care inseamna mai putine functii de conducere”, a declarat Gheorghe Ialomitianu la postul public de televiziune. In cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) se organizeaza si functioneaza Garda Financiara, Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV), directiile generale ale finantelor publice (DGFP) judetene, Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti si Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), scrie Romania libera.

Orest Onofrei: „Niste contopisti l-au facut pe presedinte sa nu duca la indeplinire o promisiune”. Secretarul Senatului, pedelistul Orest Onofrei a declarat, joi, ca motivarea prin care legea privind finantarea pe elev a fost intoarsa de la promulgare la Parlament este neprofesionista si ca presedintele Traian Basescu a fost impiedicat sa-si duca la indeplinire o promisiune facuta in urma cu sase ani. Onofrei a declarat corespondentului Mediafax ca legea privind finantarea pe elev in cadrul invatamantului preuniversitar obligatoriu, pe care a initiat-o, are in vedere finantarea in mod echitabil a invatamantului, introducand drept principiu dreptul copilului la finantare din partea statului. El a spus ca acest principiu a fost introdus si in Legea educatiei nationale, dar ca initiatorii au dorit ca finantarea pe elev sa fie aplicata odata cu noua lege a bugetului de stat pentru 2011, in conditiile in care au constatat blocarea Legii educatiei, scrie Gandul.

Catalogarea presei drept „vulnerabilitate”, criticata in PE. Liderii a trei grupuri politice din Parlamentul European solicita, printr-o scrisoare, respingerea paragrafului nr. 10 al articolului 6 din Strategia Nationala de Aparare, in care presa este catalogata drept o vulnerabilitate. „Este extrem de surprinzator ca o astfel de actiune nedemocratica are loc intr-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene, in anul 2010”, le-au transmis Martin Schulz (grupul socialist), Guy Verhofstadt (grupul liberal) si Daniel Cohn-Bendit (grupul „Verzilor”), presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, Mircea Geoana si Roberta Anastase. „Consideram ca includerea mass-media printre vulnerabilitati in Strategia Nationala de Aparare repezinta nu numai un act nedemocratic, ci si o incalcare a art.11 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, a art.10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, precum si a art. 6 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene”, se arata in scrisoarea remisa EVZ de europarlamentarul liberal, Ramona Manescu, informeaza evz.ro.

Cine a aparat democratia la Finante. Protestatarii de la Ministerul Finantelor au fost sprijiniti si de revolutionari. Interesele lor, asa cum singuri recunosc, sunt clare: recastigarea unor drepturi si posturi in structurile statului. Functionarii care au protestat la Ministerul Finantelor au fost sprijiniti miercuri noapte de mai multi revolutionari. Nu este prima data cand membrii unor asociatii ale luptatorilor din decembrie ’89 se evidentiaza la mitingurile sindicalistilor. Au fost la protestele CNSRL – Fratia, cand au fortat intrarea in sediul Guvernului Romaniei dar si la marsul politistilor catre Palatul Cotroceni. Unul dintre participanti, Cristi Lefter, seful Ligii Nationale a Luptatorilor din Decembrie 1989, ne-a spus ca el s-a dus la Ministerul Finantelor deoarece „eu veghez la aceasta democratie patrunsa in Romania”, care e putin bolnava. Eu vreau postul de consilier al presedintelui Romaniei, indiferent cum s-o numi el, post pe care l-a avut si Dan Iosif. Vreau sa fac voluntariat pentru problemele revolutionarilor si ale tarii! Vreau inapoi cele 3 milioane de lei din indemnizatia de revolutionar, care ne-au fost luate”. Pana la reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor, revolutionarii primeau o indemnizatie de 2.000 lei. Acum primesc doar 1.700 lei. Si Cristian Constantin Sulu Nacht, care frecventeaza Institutul Revolutiei Romane, patronat de Ion Iliescu, a protestat cu functionarii in incinta Ministerului Finantelor. „Am fost, chiar daca nu lucrez acolo. Nu am voie?! Am fost si in cercul liderilor de sindicat de acolo si am mers pentru ca asa am vrut. E vorba de democratie pe care trebuie s-o aparam, noi ca revolutionari si o sa mergem in fiecare zi si oriunde e nevoie de noi”. Controversatul revolutionar Valeriu Smadu, prezent si el in incinta Ministerului de Finante, ne-a declarat ca s-a dus in calitatea sa lider al sindicalistilor din Ministerul de Externe. El a refuzat sa ne spuna care sunt revendicarile celor pe care sustine ca ii reprezinta, informeaza Romania libera.

Oltean: „Parlamentul s-a mutat la Antena 3 si la Realitatea”. Solidarizarea liderilor opozitiei cu protestatarii bugetari a atras, din partea vicepresedintelui PDL Ioan Oltean, acuzatii de „incitare la revolta” la adresa acestora. Oltean le-a reprosat liderilor PSD si PNL ca „nu vor sa rezolve probllemele oamenilor”, „chiulesc din parlament” si fac „telepolitica la Antena 3 si la Realitatea”. „Parlamentul s-a mutat la Antena 3 si la Realitatea. Acolo fac ei politica. Nu de telepolitica are nevoie Romania in acest moment”, a comentat vicepresedintele PDL, acuzand PSD si PNL de „modalitati ieftine de a acumula capital politic profitand de greutatile pe care oamenii le au”. Dupa mustruluiala, Oltean le-a propus deputatilor opozitiei sa se intoarca de luni in plen cu argumentul ca „marti Camera Deputatilor trebuie sa adopte OUG 1/2010 pentru a se crea cadrul adecvat ca o parte din problemele protestatarilor sa fie rezolvate”, potrivit evz.ro.

Ponta: Sper ca bugetarii sa nu se lase pacaliti ca le mai da o luna ceva. Liderul PSD Victor Ponta a declarat, joi dupa-amiaza, referindu-se la protestele bugetarilor, ca spera ca bugetarii sa aiba curajul sa-si ceara drepturile, cum au facut-o cei de la Ministerul de Finante si „sa nu se lase pacaliti ca le mai da o luna ceva”. „Cei de la putere nu sunt stapanii nostri, astfel incat sa facem toti ceea ce zic ei. Sunt niste oameni care au ajuns acolo sa faca bine. Dar fac rau si trebuie sa plateasca pentru asta. Guvernantii actuali nu stiu decat de frica, de vorba buna nu stiu”, a declarat Victor Ponta. Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, le-a spus, joi, angajatilor care protesteaza in institutie, dupa discutiile cu liderii sindicali, ca stimulentele pe august si septembrie vor fi deblocate, dupa ce o comisie formata din sindicalisti si reprezentanti ai MFP va analiza modul de acordare. Protestele spontane s-au extins in toata tara, mii de angajati de la administratiile financiare, din trezorerii, din casele de pensii, din directiile de ocupare a fortei de munca, din casele de asigurari de sanatate, din asistenta sociala si din biblioteci oprind lucrul, joi dimineata, in semn de solidaritate cu angajatii de la Ministerul Finantelor, scrie Romania libera.

Funeriu, la „Evenimentele zilei”: situatia din invatamant e sub control. Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, prezent in studioul emisiunii „Evenimentele zilei”, difuzata pe B1TV a dat asigurari ca situatia din finante nu va afecta educatia. „Am luat masurile necesare pentru a asigura fondurile de salarii”, a declarat ministrul, precizand ca a stat de vorba cu inspectorii scolari din tara care i-au dat asigurari ca nu exista posibilitatea unei greve in sistem. De asemenea, Funeriu a explicat ca directorul Trezoreriei i-a dat asigurari ca salariile vor fi platite si ca nu exista riscul ca angajatii din invatamant sa fie afectati de protestele spontane de la Ministerul de Finante, care astazi s-au extins si in alte institutii din subordinea Ministerului Muncii, potrivit evz.ro.

Marian Vanghelie: „Sa fie pe strada toti presedintii partidului”. Liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, i-a chemat pe Victor Ponta si pe Liviu Dragnea sa iasa in strada alaturi de sindicate, iar seful tineretului social-democrat, Nicu Banicioiu, i-a indemnat pe oameni sa iasa din case si sa protesteze in ziua dezbaterii motiunii. Marian Vanghelie s-a angajat in fata sutelor de social-democrati veniti la Conferinta PSD Bucuresti ca va iesi in strada alaturi de sindicate la prima mare miscare. „Si ii vreau in strada si pe Victor Ponta si pe Liviu Dragnea si pe Adrian Nastase si pe toti vicepresedintii, sa nu mai avem obsesia ca daca suntem politicieni nu avem voie sa fim alaturi de sindicate”, a spus Vanghelie, citat de Adevarul.

Aura Vasile:”UNPR e coada mafiei portocalii”. PSD-istii isi continua razboiul cu UNPR-istii condusi de Gabriel Oprea, deputatul Aura Vasile sustinand astazi ca fostii colegi de partid care s-au alaturat ministrului Apararii nu sunt decat „coada mafiei portocalii”. „PSD este singurul partid de stanga. UNPR, partidul generalului bocanc, e coada mafiei portocalii”, a sustinut Vasile, in fata delegatilor la Conferinta PSD Bucuresti. Lucrarile au debutat cu prezentarea de catre seful social-democratilor din Capitala a ultimei achizitii din tabara PDL, senatorul Gabriel Mutu, care este incepand de astazi vicepresedinte al organizatiei, relateaza evz.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro