Sari direct la conținut

Politic Show: Iliescu: A conditiona validarea referendumului de jocul catorva procente este contrar Constitutiei; Criza politica prelungita duce la blocarea economiei; Resemnarea Kremlinului. "Vocea Rusiei" recunoaste victoria lui Basescu si se teme de unirea cu Moldova

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Criza politica prelungita duce la blocarea economiei. Efectele certurilor politicienilor se vor putea vedea in cateva luni de degringolada: finantari scumpe, crestere economica firava si un leu si mai slab. Cum era de asteptat, disputele politice nu au incetat odata cu referendumul din 29 iulie. Vestea proasta este ca acestea risca sa se prelungeasca destul de mult, tarand intreaga tara intr-o criza economica grava. Cele mai vizibile efecte asupra economiei ale prelungirii certurilor dintre politicieni sunt, potrivit analistilor economici consultati de EVZ, pierderea increderii investitorilor, ce cauzeaza diminuarea intrarilor de capital, scumpirea finantarilor atat pentru firmele autohtone, cat si pentru stat, deprecierea leului, continuarea blocajului in programele din fonduri europene si o crestere economica firava, in cel mai bun caz, in acest an, scrie EVZ.

Iliescu: A conditiona validarea referendumului de jocul catorva procente este contrar Constitutiei. Fostul presedinte Ion Iliescu afirma pe blog, miercuri, intr-un text pe tema deciziei pe care Curtea Constitutionala o va lua in legatura cu referendumul de demitere a presedintelui ales, ca a conditiona validarea consultarii populare de jocul catorva procente contravine Constitutiei. „Si totusi , in conditiile boicotului sustinatorilor domnului Basescu ( in special al PD-L) – 8.455.336 de romani au participat la vot si o majoritate zdrobitoare s-a pronuntat pentru demiterea presedintelui Basescu. A nesocoti aceasta realitate si a conditiona validarea referendumului de jocul catorva procente , generat de interese meschine ale celor care vor sa ignore vointa celor aproape 9 milioane de votanti, a fi nedrept si contrar spiritului democratiei si al Constitutiei”, precizeaza Iliescu, anunta Romania Libera.

Curg dosarele penale pe numele lui Blejnar. Fostul sef al ANAF este cercetat intr-un nou caz de evaziune fiscala, de catre DIICOT Brasov. Ca si in dosarul de la DNA, el este invinuit alaturi de Codrut Marta. Procurorii DIICOT Brasov au inceput urmarirea penala impotriva lui Sorin Blejnar, fost sef al ANAF, dar si impotriva lui Codrut Alexandru Marta. Blejnar a fost audiat de procurori, dar nu a oferit prea multe informatii. A spus doar ca a fost chemat sa dea informatii intr-un dosar fara a preciza insa despre ce este vorba. Sorin Blejnar si Codrut Marta sunt acuzati de sprijinirea unui grup infractional si complicitate la evaziune fiscala, informeaza Adevarul.

Resemnarea Kremlinului. „Vocea Rusiei” recunoaste victoria lui Basescu si se teme de unirea cu Moldova. Dupa o propaganda furibunda care a sprijnit fatis USL si tentativa de demitere a lui Traian Basescu, radioul oficial al Kremlinului, „Vocea Rusiei”, pare sa se fi resemnat cu revenirea acestuia la Cotroceni. „Basescu, bineinteles, demonstreaza capacitatea sa de a ramane la post in pofida unor circumstante fantastice. Nu este pentru prima oara cand el este amenintat de impeachment sau de diminuarea autoritatii. Insa totul se sfarseste intr-un mod jalnic pentru adversarii sai”, se arata in articolul intitulat: „Basescu, capitanul care nu se ineaca niciodata”. „Vocea Rusiei” ajunge repede la ce o intereseaza mai tare: relatiile Romania – Rusia – Moldova. „Declaratiile lui (Basescu – n.r.) ca romanii si moldovenii sunt un singur popor sunt percepute ca un apel ascuns la unire”, scrie VR, citata de EVZ.

Societatea civila califica drept „sovine” afirmatiile liderilor USL despre unguri. Noua organizatii non-guvernamentale condamna declaratiile presedintelui interimar Cirn Antonescu si ale premierului Victor Ponta vizavi de rata scazuta de participare la referendum in judetele cu populatie majoritar maghiara si le considera sovine, se arata intr-un comunicat de presa al Active Watch. „Afirmatia domnului Crin Antonescu conform careia mare parte a cetatenilor de origine maghiara din Romania a boicotat referendumul pentru demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu genereaza impresia ca cetatenii romani de etnie maghiara poarta responsabilitatea esecului campaniei de demitere a acestuia. De asemenea, consideram inacceptabile declaratiile primului ministru Victor Ponta conform carora, in stabilirea cvorumului necesar validarii referendumului, nu ar trebui luati in considerare cetatenii de etnie maghiara”, sustin organizatiile semnatare, anunta Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro