Sari direct la conținut

Politic Show: Incompatibilii pot face afaceri; Ce urmeaza dupa suspendarea lui Geoana; Ponta si Antonescu si-au dat mana de ochii lumii

HotNews.ro
politic show, Foto: Colaj foto
politic show, Foto: Colaj foto

Incompatibilii pot face afaceri. Guvernul Boc isi asuma astazi in Parlament Legea salarizarii unitare si Legea privind salarizarea pe 2011. Inainte de votul final insa, Executivul a indulcit regimul incompatibilitatilor pentru functionarii celor doua Camere. Daca motiunea de cenzura anuntata de opozitie va esua, iar cele doua legi pentru care-si asuma astazi Guvernul Boc raspunderea in Parlament vor fi considerate adoptate, functionarii publici parlamentari vor putea sa lucreze nestingheriti in domeniul privat si chiar sa ocupe functii. Singura conditie pe care mai trebuie sa o indeplineasca pentru a nu fi in incompatibilitate este ca functiile sa nu fie in legatura directa sau indirecta cu atributiile pe care le indeplinesc in Parlament. Cine stabileste insa legatura „directa sau indirecta” si cum se poate garanta ca un director sau un sef de serviciu din zecile care sunt in Parlament nu va „pune o vorba buna” la colegi, de pilda, la organizarea unei licitatii, scrie Romania libera.

Ponta si Antonescu si-au dat mana de ochii lumii. Dupa o raceala care dureaza de cateva saptamani, liderii PNL si PSD s-au reunit, astazi, in fata camerelor de luat vederi cu un mesaj menit sa revigoreze imaginea opozitiei. La nici 10 minute de la finalul intalnirii, Crin Antonescu si Victor Ponta deja o luasera pe drumuri diferite: presedintele PSD s-a dus la consultarile cu Traian Basescu, cel al PNL, nu. La intalnirea de peste doua ore a opozitiei, delegatia PSD a fost cea mai numeroasa. Victor Ponta a avut nevoie de sase social-democrati ca intarire: Liviu Dragnea, Gheorghe Nichita, Constantin Nita, Marian Oprisan, Radu Moldovan, Adrian Nastase. De la PNL, Radu Stroe si Eduard Hellvig l-au sustinut pe Crin Antonescu, care a sosit in biroul unde a avut loc intrunirea fluierand la propriu pe holul Parlamentului. La fel de degajat a iesit apoi si la final sa anunte ca opozitia „s-a refacut”. Cum? PNL, PSD si PC vor chema la consultati pe bugetul de anul viitor atat parlamentarii, cat si alesii locali ai celor trei partide. Intalnirea ar urma sa aiba loc insa, exact pe 20 decembrie, cand potrivit deciziei Birourilor Permanente reunite in care opozitia are majoritate, ar urma ca bugetul sa fie deja dezbatut de plen, relateaza EVZ.

PSD, PNL si PC au semnat protocolul „opozitiei unite”. Primul pas dupa unire: PSD a fost singur la Cotroceni. Liderii PSD, PNL si PC s-au intalnit astazi, la Parlament, pentru a pune bazele „opozitiei unite”. Initiativa a apartinut social-democratilor si a fost onorata de Crin Antonescu. La finalul discutiilor, Victor Ponta a anuntat ca partidele din opozitie vor incheia un protocol de colaborare parlamentara impotriva Puterii. „A fost cea mai pragmatica si cea mai plina de rezultate discutie din cadrul opozitiei si ne propunem de acum incolo sa mergem pe acest drum corect”, a declarat presedintele PSD. El a mai precizat ca liderii opozitiei au stabilit ca motiunea de cenzura pentru Legea salarizarii, pe care Emil Boc isi va asuma raspunderea, sa fie depusa de comun acord. „Avem ca obiectiv principal ca data de 31 decembrie sa se implineasca fara adoptarea acestei legi, in asa fel incat ce au promis in mai, si anume revenirea la salariile reduse cu 25%, sa aiba loc cu adevarat”, a afirmat Ponta. Potrivit intelegerii reprezentantilor celor trei partide, grupurile parlamentare unite ale opozitiei se vor intalni la Parlament, lunea viitoare, cu reprezentantii alesilor locali, pentru a aborda o pozitie comuna vizavi de Legea bugetului de stat, potrivit Gandul.

Ce urmeaza dupa suspendarea lui Geoana. Suspendat jumatate de an din partid, Mircea Geoana nu mai are dreptul sa participe la deciziile social-democratilor. El isi pastreaza insa functia de presedinte al Senatului. Geoana intentioneaza sa conteste masura luata impotriva sa, despre care spune ca este „nestatutara”. „Aceasta decizie nu are temei statutar, pentru ca organizatia din care fac parte, cea de la Dolj, e cea chemata eventual sa discute astfel de subiecte”, a reactionat imediat Geoana. Ieri dupa-amiaza, staff-ul sau cauta solutiile pentru a contesta sanctiunea aplicata de conducerea PSD. Sansele demersului par insa minime din moment ce Comisia pentru Arbitraj si Integritate a PSD, forul care ar urma, cel mai probabil, sa solutioneze contestatia, este condusa de senatorul Dan Sova, un apropiat al lui Victor Ponta, relateaza Adevarul.

„Penibilul” Geoana, sase luni cu suspendare. Marian Vanghelie si Ion Iliescu au fost printre putinii lideri PSD care s-au opus sanctionarii, ultimul chiar spunandu-i in fata lui Geoana ca este penibil. Mircea Geoana isi va petrece urmatoarele sase luni in afara PSD. Conducerea social-democratilor a decis ieri sa-l sanctioneze cu o suspendare a calitatii de membru PSD pentru o perioada de sase luni. Social-democratii ii mentin insa sprijinul politic pentru a ramane in functia de presedinte al Senatului. Deocamdata. Pentru ca lui Geoana i s-a pus in vedere ca urmatorul pas va fi excluderea. Potrivit presedintelui PSD, Victor Ponta, decizia luata ieri a fost un „ultim avertisment”. Primul a fost in septembrie, cand i-a fost suspendat pentru sase luni dreptul de a mai vorbi in numele partidului. „Mircea Geoana trebuie sa decida in urmatoarea perioada daca vrea sa mai ramana in PSD”, a spus Ponta. „Raman membru PSD. Decizia Biroului Permanent nu are temei statutar”, a fost replica presedintelui Senatului, anunta EVZ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro