Sari direct la conținut

Politic Show: Ion Iliescu spune ca nu se astepta la executia cuplului Ceausescu; Sefii din Ministerul Muncii, epurati politic pentru ruperea "monotoniei"; Macovei nu musca momeala intinsa de Emil Boc

HotNews.ro
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto

Sefii din Ministerul Muncii, epurati politic pentru ruperea „monotoniei”. Mai multi sefi ai Inspectoratelor Teritoriale de Munca (ITM) au fost detasati fortat, deoarece nu au vrut sa paraseasca posturile, pentru a face loc unor membri PNL. Presiunile au continuat cu controale la sange si trimiteri in comisiile de disciplina. Ordinul privind detasarea, care a fost semnat in numele ministrului Muncii, Mariana Campeanu, de catre un secretar de stat, nu specifica niciun fel de motiv care a stat la baza deciziei. Pur si simplu, la propunerea sefului ITM, Ciprian Georgian Dragomir, un angajat a fost mutat dintr-un colt intr-altul al tarii. De exemplu, Otilia Berbecar, inspector sef al ITM Bistrita Nasaud, a fost detasata pe 1 februarie, pentru o perioada de doua luni, la ITM Calarasi, adica la o distanta de 570 kilometri.”Am cerut explicatii pentru aceasta detasare, dar nu am primit niciuna”, a declarat, pentru EVZ, Otilia Berbecar.

Superimunitatea parlamentara, respinsa de CCR. Legea privind Statutul deputatilor si senatorilor a fost declarata neconstitutionala de catre judecatorii Curtii Constitutionale. Curtea Constitutionala (CCR) a admis, ieri, sesizarea PDL si PPDD de neconstitutionalitate a modificarilor aduse Statutului deputatilor si senatorilor. Articolele declarate neconstitutionale urmeaza sa fie reexaminate de Parlament si puse in acord cu decizia Curtii. Una dintre modificarile respinse de Curte vizeaza majorarea de la 15 la 45 de zile a termenului in care un parlamentar poate contesta un raport al Agentiei Nationale de Integritate (ANI) in cazul unei decizii de incompatibilitate. De asemenea, CCR a respins un alt articol potrivit caruia parlamentarul are la dispozitie 45 de zile sa conteste raportul ANI privind conflictul de interese, majorare similara cu cea din cazul incompatibilitatii, anunta Adevarul.

Macovei nu musca momeala intinsa de Emil Boc. Apele incep sa se desparta in PDL dupa ce ieri Vasile Blaga a anuntat ca va depune astazi motiunea cu care va candida la presedintia partidului pe 23 martie, precum si faptul ca isi va incepe turneul de promo-vare la Botosani si Suceava. Alegerea Sucevei nu este intamplatoare, acesta fiind fieful unuia dintre cei mai fideli sustinatori ai sai, fostul presedinte al Consiliului Judetean, Gheorghe Flutur. Grupul „fesenistilor” s-a intarit ieri si cu adeziunile Andreei Paul si lui Theodor Stolojan, care, in mod regretabil, au lasat balta orice pretentie de „reformism” pentru a se alatura celor puternici. De partea cealalta, dupa ce vecinul lui Flutur de la Neamt, Gheorghe Stefan, si-a anuntat sustinerea – la fel de previzibila dupa ce i-a oferit colegiul de la Roman – pentru Elena Udrea, a venit randul primarului Clujului, Emil Boc sa-i jure credinta „Doamnei”, pe motiv ca este „bine ancorata in partid si are relatii bune cu filialele”, informeaza Romania Libera.

Ion Iliescu spune ca nu se astepta la executia cuplului Ceausescu. Intr-un interviu acordat Romania TV, Ion Iliescu recunoaste ca a fost sustinut de Ceausescu la inceputul carierei sale politice. Fostul presedinte mai spune ca nu se astepta ca cei doi sa fie condamnati la moarte in procesul de la Targoviste „Eu am fost promovat inainte sa fie Ceausescu sef. Ulterior, m-a promovat si el”, a spus Ion Iliescu. Dupa ce Nicolae Ceausescu a preluat conducerea PCR, Iliescu a devenit ministru pentru problemele tineretului si, in 1971, secretar cu propaganda. Ulterior, pozitia lui Iliescu in cadrul PCR a fost slabita de criticile pe care le-a adus intentiei de construire a unui canal Dunare-Bucuresti. „Eram secretar cu activul de propaganda cand a facut o sedinta la care am fost schimbat. A facut cateva remarci critice, m-a sfichiuit si m-a acuzat de intelectualism”, a spus Iliescu, scrie EVZ.

Votul pe lista revine la alegerile din 2016. Liderii USL, PDL si UDMR pregatesc o noua lege electorala, prin care deputatii vor fi alesi pe lista propusa de partid. Senatorii vor fi alesi uninomina. Liderii partidelor parlamentare au inceput dezbaterile pentru o noua lege electorala, dupa ce sistemul de vot uninominal, folosit la ultimele alegeri parlamentare, a dus la formarea unui Parlament obez. Chiar daca, oficial, nu s-au asezat inca la masa negocierilor, USL si PDL au gasit primul punct comun: intoarcerea, macar partiala, la votul pe liste. PSD, prin vocea premierului Victor Ponta, sustine o varianta electorala care prevede Parlament bicameral, din care sa faca parte 300 de deputati alesi pe lista inchisa si 100 de senatori desemnati prin vot majoritar intr-un singur tur, ca reprezentanti ai judetelor si ai viitoarelor regiuni, anunta Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro