Sari direct la conținut

Politic Show: Liberalii legalizeaza nepotismul, afacerile cu statul sau candidaturile penalilor; Cat de bogati sunt ministrii tehnocrati. Vicepremierul Borc, casa de vacanta in Franta; Cat se va imprumuta Romania pentru generozitatea guvernarii Ponta

HotNews.ro
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto

Liberalii legalizeaza nepotismul, afacerile cu statul sau candidaturile penalilor. PNL a elaborat o serie de criterii de integritate facute parca pentru ca unii candidati ai partidului sa scape de consecintele lor. Si PSD a imblanzit Codul de Conduita. Pe fondul lectiei date de protestele partidelor politice, liberalii au elaborat nu mai putin de 10 criterii de integritate eliminatorii, care vor fi aplicate candidatilor la alegerilor locale. Acestea au fost insa criticate de societatea civila, pentru ca sunt prea permisive. In partid insa, liberalii comenteaza ca, din cauza acestora, vor ramane fara o buna parte din primari. „Cel mai probabil Scripcaru (n.r.- primarul Brasovului, cu probleme penale) se va duce la Basescu, in Miscarea Populara, pentru ca nu are loc de criteriile noastre de integritate. Si mai avem multi primari care ar putea sa-si castige mandatul, dar care nu se incadreaza in criteriile noastre de integritate”, a declarat, pentruEVZ, un prim-vicepresedinte liberal.

Cat de bogati sunt ministrii tehnocrati. Vicepremierul Costin Borc, casa de vacanta in Franta. Ministrul Transporturilor a vandut vaci si porci. Din primele declratii de avere postate pe site-ul Guvernului, observam ca ministrii care au venit direct din mediul privat sunt cei mai bogati, iar la polul opus se afla cei promovati de societatea civila. Cinci ministri din Guvernul Ciolos si-au publicat declaratiile de avere la sfarsitul saptamanii trecute. Conform legii, restul demnitarilor mai au timp inca 10 zile pentru a-si afisa starea materiala. „Adevarul” a completat aceasta scurta lista cu inca trei nume de ministri care, inainte de a ajunge la Palatul Victoria, au mai lucrat in aparatul de stat, deci si-au mai publicat averile. La prima vedere, e lesne de observat ca ministrii veniti din posturi de conducere in companii private sunt mai avuti. Deocamdata, se remarca vicepremierul Costin Borc – apartament la Paris, casa de vacanta in Franta si peste un milion de euro in conturi. In schimb, ministrii care au lucrat in fruntea unor ONG-uri sau in posturi de experti la Parlament au foarte putine rubrici bifate in declaratie, anuntaAdevarul.

Cat se va imprumuta Romania pentru generozitatea guvernarii Ponta. Atat Guvernul, cat si Parlamentul au adoptat in 2015 decizii de crestere a lefurilor ce arunca in aer deficitul bugetar din 2016. Guvernul a anuntat recent ca renunta la acordarea tichetelor de vacanta la bugetari si la majorarea salariului minim pe economie, de teama de a nu intra sub tirul criticilor publice. Ministerul Finantelor Publice (MFP) s-a grabit zilele trecute sa explice deciziile luate. „La estimarea cheltuielilor s-au avut in vedere masurile care au fost adoptate atat de catre Parlament, cat si de catre Guvern in anul 2015 care au ca efect in anul 2016 majorarea cheltuielilor bugetare cu circa 13 miliarde lei”, a aratat Ministerul Finantelor intr-un comunicat de presa. Dar cat de mult reprezinta 13 miliarde lei? Suma echivaleaza cu 1,7% din PIB-ul stabilit pentru anul viitor la un nivel de aproximativ 745 miliarde lei. Practic in loc sa aiba un deficit bugetar ESA (ce include si angajamentele de plata) de 1,2% din PIB, nivel convenit cu UE, ne vom apropia de 3%, nivel la care Comisia Europeana ar putea dispune masuri de corectie in cazul Romaniei, informeazaRomania Libera.

Senatorii PSD i-au spus lui Dincu ca nu va ajunge la nivelul lui Ponta. Ministrul Dezvoltarii Regionale, vicepremierul Vasile Dincu , s-a intalnit, ieri, cu senatorii PSD. Printre alte discutii despre proiecte de dezvoltare, parlamentarii social-democrati i-au facut si reprosuri. „Pentru domnul Dincu e putin complicat, pentru ca preia stafeta de la Guvernul Ponta, care a fost un guvern performant. I s-a spus ca ii va fi greu sa atinga nivelul Guvernului Ponta. S-a suparat putin”, au declarat, pentru Evenimentul Zilei, surse participante la sedinta. Pe de alta parte, sursele EVZ au mai spus ca lui Dincu i s-a reprosat ca Guvernul din care face parte nu a pastrat majorarea salariului minim la 1.200 de lei de la 1 ianuarie, asa cum promisese Guvernul Ponta. „Ne-a zis ca inca nu s-a renuntat la aceasta majorare”, mai spun surseleEVZ.

Tariceanu vrea ca Dacian Ciolos sa mearga la Consiliul European doar daca are mandatul Parlamentului. Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, s-a declarat, luni, nemultumit de decizia Birourilor Permanente reunite ale legislativului ca premierul Dacian Ciolos sa nu fie audiat de comisiile de specialitate ale Parlamentului inainte de a merge la viitorul Consiliu European, unde va reprezenta Romania. Birourile Permanente ale Parlamentului au decis ca nu e necesara audierea premierului Ciolos de comisiile de specialitate in inainte de a merge la Consiliul European, unde va reprezenta Romania, dupa ce a fost imputernicit de Klaus Iohannis sa-i ia locul de aceasta data. „BP a refuzat punctul de vedere al meu privind sustinerea in plen a agendei cu care merge la Consiliul Europen premierul Dacian Ciolos. .Cred ca e o practica gresita care incalca si legea, incalca si ceea ce spune CCR. O sa va citesc si ce spune decizia Curtii. In tarile democrate, inainte de Consiliul European au loc dezbateri in Parlament, se stabileste agenda”, sustine Tariceanu. „Prim-ministrul e dator sa se prezinte cu un proiect de mandat in fata Parlamentului, care sa fie aprobat, adica o hotarare”, adauga presedintele Senatului, unul dintre contestatarii lui Ciolos si ai Guvernului tehnocrat, anuntaAdevarul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro