Sari direct la conținut

Politic Show: Lider PNL: Sper ca presedintele sa retrimita in Parlament legea pensiilor alesilor locali; Parlamentul European cere clarificari din partea CE privind acuzatiile la adresa Corinei Cretu; Ponta si Dragnea, tinte diferite pentru 2016

HotNews.ro
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto

Consulii PSD supravietuiesc in guvernarea Ciolos. In perioada 2012-2014, premierul Victor Ponta a trimis in pozitii de consul mai multi apropiati ai guvernarii PSD. Acestia sunt numiti de catre premier, prin hotarare de guvern, fara avizul Parlamentului sau semnatura sefului statului Functia de consul este una extrem de tehnica, printre atributiile consulatelor fiind cea de ofiter de stare civila, de notar, precum si de eliberare a unor documente de calatorie, precum pasapoartele. Consulii sunt cei care se ocupa de cetatenii romani care au probleme pe teritoriul statului pe care se afla misiunea, in cazul in care acestia sunt arestati, au trecut prin accidente sau au fost rapiti. Cu toate acestea, pozitiile au fost distribuite politic in ultimii ani, iar o serie de numiri au generat adevarate scanadaluri publice. Ramane de vazut daca premierul Ciolos ii va lasa la post pe oamenii PSD sau ii va rechema, scrieEVZ.

Parlamentul European cere clarificari din partea Comisiei Europene privind acuzatiile la adresa Corinei Cretu. Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European a cerut Comisiei Europene clarificari despre activitatile Corinei Cretu, comisarul UE pentru Politici Regionale, dupa ce site-ul Politico.eu a relatat ca aproape jumatate din membrii personalului sau ar fi demisionat de la inceperea mandatului. Ingeborg Grassle, presedintele Comisiei PE pentru Control Bugetar, i-a trimis intrebari scrise despre Corina Cretu secretarului general al Comisiei Europene, Alexander Italianer, responsabil de problemele privind personalul. „Intr-un articol publicat de site-ul Politico.eu, au fost evidentiate cateva probleme referitoare la programul de lucru lejer al doamnei Cretu, privind „tendintele ei de a combina deplasarile oficiale cu calatoriile private” si privind transportarea rudelor cu masina de serviciu”, a scris Ingeborg Grassle, un eurodeputat german membru al grupului Partidului Popular European, anuntaAdevarul.

Victor Ponta si Liviu Dragnea, tinte diferite pentru 2016. Fostul premier le-a transmis unor apropiati ca nu mai vizeaza functii la varful Partidului Social Democrat si nu vrea o alianta cu ALDE. Nu este clar daca este o strategie batuta in cuie sau o incercare de a potoli temerile actualului lider, Liviu Dragnea. Acesta din urma si apropiatii sai pregatesc debarcarea lui Calin Popescu Tariceanu din fruntea Senatului. La o luna si jumatate dupa ce a demisionat din postul de prim-ministru, Victor Ponta a facut prima incercare de a reveni in viata politica, organizand luni dupa-amiaza o intalnire informala cu fostii ministri din guvernul pe care l-a condus. In mod semnificativ, actualul lider al PSD, Liviu Dragnea, nu s-a numarat pe lista invitatilor, desi a fost ministrul al Dezvoltarii Regionale in cabinetul Ponta din 2012 pana in mai 2015, detinand si postul de vicepremier pana in decembrie 2014, informeazaRomania Libera.

Ce ministere vor coordona cei doi vicepremieri. Guvernul Ciolos are doi vicepremieri: Vasile Dincu si Costin Borc. Premierul Dacian Ciolos a stabilit ministerele care vor fi coordonate de cei doi. Astfel, potrivit deciziei prim-ministrului, publicata marti in Monitorul Oficial, vicepremierul Vasile Dincu, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, va coordona activitatile Ministerelor Muncii, Educatiei, Culturii, Tineretului si Sportului. De asemenea, vicepremierul Dincu va coordona activitatile ministerului pentru Consultare Publica si Dialog Social. Vicepremierul Costin Borc, ministru al Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, va coordona activitatile din domeniile de responsabilitate ale ministerelor Energiei, Mediului, Transporturilor si Comunicatiilor, scrieEVZ.

Lider PNL: Sper ca presedintele sa retrimita in Parlament legea pensiilor alesilor locali. Senatorul liberal Puiu Hasotii a afirmat, marti, intr-un interviu pentru RFI ca oamenii politici trebuie sa aiba pensie in functie de cat au contribuit la sistem, parlamentarul exprimandu-si speranta ca presedintele Klaus Iohannis va retrimite proiectul legii alesilor locali in Parlament, pentru reexaminare. „Partidul National Liberal a votat impotriva unor pensii speciale acordate oamenilor politici si cand spun oameni politici spun parlamentari si oameni politici din teritoriu, oameni politici din administratia locala. Am iesit din sala de vot pentru a nu exista niciun fel de dubiu, niciun fel de indoiala. (…) Un profesor universitar sau un ilustru chirurg poate avea o pensie de doar doua mii de lei si un parlamentar care a luat cuvantul o data, de doua ori sau de zece ori in patru ani, neacoperind poate nici zece minute in plen, sa aiba o pensie speciala de 1.500 sau de doua mii de lei, care se adauga la pensia care ii revine in urma unor contributii pe care le-a avut. Oamenii politici trebuie sa aiba pensie in functie de cat au contribuit”, a afirmat Hasotti, la RFI. Intrebat daca PNL va contesta la Curtea Constitutionala legea pensiilor alesilor locali, el a sustinut ca, in cazul in care seful statului va decide sa retrimita la reexaminare proiectul de act normativ, liberalii ar putea convinge si alti parlamentari sa il respinga, anuntaAdevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro