Sari direct la conținut

Politic Show: Mircea Geoana: "Daca CCR nu accepta pragul de prezenta de 30%, nu mai vorbim de niciun referendum"; PPMT: Maghiarii, consultati prin referendum in privinta regionalizarii; Victor Ponta ii ia la tinta, pe rand, pe oamenii lui Antonescu

HotNews.ro
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto

Liderii USL, derutati de referendumul lui Traian Basescu. Anuntul presedintelui Traian Basescu privind declansarea unui nou referendum pentru un Parlament unicameral a bagat USL in sedinta la primele ore ale diminetii de ieri. Reactiile au variat de la minimalizarea demersului (Victor Ponta) pana la derapaje (Crin Antonescu). „Guvernul guverneaza, nu da din gura la televizor. Facem referendumuri cate vrea domnul presedinte. (…) Pe mine nu o sa ma atraga intr-un nou scandal”, a declarat Ponta. Declaratia sa este un prim indiciu al strategiei pe care o va adopta USL, aceea de minimalizare a importantei demersului. Inclusiv in deschiderea sedintei de guvern de ieri, Ponta a cerut insistent ministrilor sa nu intre in dispute pe aceasta tema. „Cineva mai trebuie sa si munceasca”, a sustinut premierul. „Eu cred ca la referendumul pentru Constitutie noi ii vom indemna cei care ne sustin sa voteze „Da”, domnul presedinte ii va indemna pe sustinatorii sai sa voteze „Nu” si tragem linie si vedem daca au fost mai multi de „Da” decat de „Nu”. Este cel mai democratic”, a explicat Ponta, scrieEVZ.

Mircea Geoana: „Daca CCR nu accepta pragul de prezenta de 30%, nu mai vorbim de niciun referendum”. Senatorul Mircea Geoana a declarat miercuri, la RFI, ca soarta modificarii Constitutiei depinde de decizia pe care o va lua Curtea Constitutionala in privinta pragului de prezenta, iar in conditiile in care pragul de validare nu coboara, nu se mai poate vorbi de un referendum. „Nu pot sa anticipez decizia Curtii, dar as spune ca… si sfatul meu este de a fi mult mai rezervati pana cand vedem daca se coboara pragul sau nu. Daca pragul nu coboara si Curtea nu accepta aceasta lege de modificare a referendumului, cu 30% din participare ca si prag de validare, atunci practic nu mai vorbim despre nici un referendum. Nu mai vorbim nici de referendumul de modificare a Constitutiei, pentru ca 50% este aproape imposibil sa mobilizezi”, a declarat Geoana, anuntaAdevarul.

PPMT: Maghiarii, consultati prin referendum in privinta regionalizarii. Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) vrea ca maghiarii sa fie consultati prin referendum vizavi de regionalizare, relateaza Mediafax. PPMT anunta si „miscari de strada”, in semn de protest fata de proiectul de regionalizare propus de Guvern. Presedintele PPMT Harghita, Sorban Attila, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca in proiectul de regionalizare coalitia guvernamentala nu tine cont de aspectele importante pentru comunitatea maghiara, precum „respectarea regiunilor istorice formate de-a lungul timpului si principiile autonomiei locale”. „Stim foarte bine ca nu avem puterea sa blocam parlamentar propunerea de regionalizare a Guvernului, de aceea PPMT vrea organizarea unui referendum, in asa fel incat populatia maghiara sa se poata exprima despre cum vede regionalizarea teritoriala a Romaniei”, a spus Sorban Attila, informeazaRomania Libera.

Victor Ponta ii ia la tinta, pe rand, pe oamenii lui Antonescu. Primul-ministru si-a inceput sedinta de guvern de ieri cu mustruluirea publica a doi ministri liberali, precum si a presedintelui ICR, Andrei Marga, criticat de Victor Ponta in absenta. Daca in 2012, discursurile tinute de premierul Victor Ponta in debutul sedintelor de Guvern includeau atacuri la adresa PDL sau a lui Traian Basescu, acum, criticile sale se indreapta, tot mai des, catre aliatii liberali. Primul mustrat ieri a fost ministrul Culturii, Daniel Barbu, pentru declaratia conform careia Angela Merkel, cancelarul Germaniei, ar fi venit nepregatita la intalnirea pe care a avut-o cu premierul roman, luni, la Berlin. „Mie mi se pare ca a spune ca in Romania chestiunea statului de drept si a luptei impotriva coruptiei e de o mare actualitate inseamna fie sa fii prost informat, fie sa ai informatii de acum 15-20 de ani”, a declarat Barbu, scrieEVZ.

Liviu Negoita spune ca PDL sustine referendumul anuntat de Traian Basescu. Prim-viceprseintele PDL Liviu Negoita a declarat, miercuri, pentru Mediafax, ca PDL sustine initiativa presedintelui Traian Basescu privind organizarea unui referendum pe tema Parlamentului unicameral, dar isi exprima „rezervele” ca USL va respecta rezultatele unui nou referendum. „Sustinem initiativa presedintelui, dar ne exprimam rezervele ca actuala coalitie, USL, va respecta rezultatul unui nou referendum pe aceasta tema. Presedintele isi manifesta un drept constitutional insistand cu un nou referendum pe aceasta tema in fata unei coalitii de guvernare care a demonstrat incalcarea principiilor statului de drept”, a spus Liviu Negoita. El a aratat ca PDL insista pentru respectarea referendumului din 2009, anuntaAdevarul.

Care sunt avantajele si riscurile unui parlament unicameral. Puterile egale pe care le au Senatul si Camera Deputatilor reprezinta principalul defect al modului cum este organizat parlamentul romanesc. Desi sistemul este utilizat si de cele mai importante puteri ale lumii, aceste state au optat pentru atributii diferite ale camerelor legislative. De exemplu, o camera are putere de veto absolut asupra deciziilor celeilalte, fara nici un recurs, cum se intampla in SUA, Italia, Belgia ori Franta. Pe de alta parte, in Parlamentul Germaniei, camera inferioara poate opri doar initiativele adoptate de camera superioara cu privire la legislatia landurilor, potrivit unei analize a cercetatorului Bogdan Dima, pentru revista Sfera Politicii. Mai mult, in multe state europene membrii camerelor legislative sunt alesi dupa sisteme diferite de vot. Un mandat in Camera Lorzilor din Marea Britanie este pe viata. Cate o treime din Camerele Superioare ale SUA, Indiei si Cehiei se aleg o data la fiecare doi ani. In Franta, o treime din senatori se inlocuiesc la trei ani. In Belgia, din cei 71 de membri ai Senatului, 40 sunt alesi direct si 31 sunt alesi indirect, arata acelasi analist. Nici una dintre aceste diferentieri nu se aplica in Romania, informeazaRomania Libera.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro