Sari direct la conținut

Politic Show: Nicusor Dan: Sunt sanse bune ca Sorin Oprescu sa fie luat de DNA; Ludovic Orban, despre Victor Ponta: "Bine ca s-a intors. Sa isi dea demisia"; Care sunt provocarile votului prin corespondenta

HotNews.ro
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto

Ludovic Orban, despre Victor Ponta: „Bine ca s-a intors. Sa isi dea demisia”. Ludovic Orban a comentat intoarcerea premierului Victor Ponta in tara, dar si scandalul de la Lukoil. „Nu mi s-a parut ca Victor Ponta si-a reluat functia. Nu s-a convertit la Islam, nu cred. Acolo trebuie sa dovedesti ca stii Coranul, ca ai credinta, ca ai facut fapte bune. S-a dus in Istanbul sa mai invete niste termeni: pesches, bacsis, chibit. Intrebarea mea e: de ce a venit? Faptul ca a venit s-ar putea sa nu reprezinte nimic. Constitutia spune ca in anumite situatii in care nu isi poate exercita functia, eu cred ca nu si-a reluat atributiile Nu are solutie in privinta demisiei, asta e parerea mea. A iesit din tara pe furis, s-a intors pe furis.Bine ca s-a intors ca sa isi dea demisia”, a declarat Ludovic Orban la Realitatea TV. Orban a comentat si prezenta lui Victor Ponta la Baku, acolo unde a fost fotografiat in spatele lui Vladimir Putin. „Nimeni nu stia ca e si Ponta la Baku, nici macar marele Putin”, a mai spus Orban, scrieEVZ.

Nicusor Dan: In administratia publica din Bucuresti e coruptie la toate nivelurile. Sunt sanse bune ca Sorin Oprescu sa fie luat de DNA. Presedintele Uniunii „Salvati Bucurestiul”, Nicusor Dan, a vorbit astazi, la Adevarul Live, despre noul partid pe care l-a infiintat, dar si despre candidatura sa la Primaria Capitalei. Adevarul: Tocmai v-ati lansat un partid. Il veti lansa si oficial pana la anul? Nicusor Dan: Am depus actele la tribunal. Este o uniune de nuclee care s-au manifestat deja la nivelul Bucurestiului. Exista in continuare Asociatia „Salvati Bucurestiul” si acest partid propune acelasi lucru. Pana la alegerile locale din 2016 nu vorbim decat de acest program pentru Bucuresti care este pe masura resurselor pe care le avem acum. Am trimis in cinci locuri din tara statutul si programul, pentru niste formatiuni locale care se incheaga acum. Dupa alegerile locale, in functie de constructiile care vor aparea, e foarte posibil ca aceste structuri sa se ralieze intr-un program national. Statutul nostru ne permite sa facem o activitate la nivel national. Integral inAdevarul.

A inceput lupta partidelor pentru primarii. Cine sunt favoritii PSD si PNL la Primaria Capitalei. Competitia din interiorul partidelor pentru desemnarea candidatilor la alegerile locale a demarat deja, cu toate ca scrutinul va avea loc in vara anului viitor. In multe cazuri, candidatii sunt motivati de dosarele penale pe care le au unii baroni locali, care, pana recent, erau greu de urnit din functii. Liberalii au demarat oficial competitia interna pentru stabilirea candidatilor la alegerile locale, potrivit anuntului facut de copresedintele Vasile Blaga, care a mentionat ca decizia finala va fi luata in decembrie. Social-democratii vor incepe, oficial, procedurile in luna septembrie. Cei care doresc sa conduca primariile isi pregatesc terenul din timp, incercand sa castige sprijinul colegilor de partid. In ambele tabere, discutiile cele mai avansate vizeaza Bucurestiul, castigarea Capitalei fiind considerata un semnal important la fiecare runda de alegeri. PSD va miza, cel mai probabil, pe actualul primar Sorin Oprescu, in conditiile in care acesta, ca edil in functie, este avantajat de sistemul de alegere intr-un singur tur de scrutin, informeazaRomania Libera.

Dragnea: Relatiile din coalitie nu sunt foarte tensionate. Coordonatorul politic al PSD, Liviu Dragnea, a declarat ieri ca spera ca in curand relatiile din coalitia guvernamentala sa fie clarificate, desi nu sunt „foarte tensionate”. „Este o discutie care nu este finalizata (cu UNPR – n.r.) si speram sa o clarificam cat de curand. Sa se clarifice inclusiv relatiile din coalitie care nu sunt foarte tensionate, numai ca trebuie sa fie clarificate”, a declarat Dragnea. El a spus ca la nivelul organizatiilor judetene a constatat ca „partidul este suparat din cauza votului din Parlament”, pentru numirea lui MRU la SIE. „Era normal sa fie suparat, dar e un partid care-si revine repede. A fost ceva neasteptat si ceva putin neobisnuit. Dar avem puterea sa trecem si sa tinem aceasta coalitie pentru a avea stabilitate guvernamentala”, a precizat Dragnea. Intrebat daca mai exista si alte nemultumiri, Dragnea a spus ca nu, intrucat UNPR a dat asigurari ca „pe acest subiect au avut o alta pozitie pentru ca au avut o alta optiune si o alta conceptie, dar in ceea ce priveste actul de guvernare efectiva nu se pune problema sa nu se sustina actele normative sau sa nu se sustina guvernul in ansamblu”. In privinta viitoarei strategii de abordare a campaniei electorale, Liviu Dragnea a precizat ca PSD nu ia in calcul aliante. „Din pacate, de-a lungul istoriei, PSD a pasit-o in sensul ca a oferit locuri in Parlament unor parteneri, dupa care a plans dupa acele locuri. Sper sa nu se mai intample asa, dar nu avem in vedere alta politica de aliante, nu ne mai intereseaza, nici nu avem cu cine”, a precizat acesta, scrieEVZ.

Care sunt provocarile votului prin corespondenta. Societatea civila, dar si presedintele Klaus Iohannis vor introducerea votului prin corespondenta pentru romanii din diaspora. Institutiile abilitate iau in calcul testarea votului alternativ inainte de alegerile locale de anul viitor. Marele risc ramane posibilitatea de fraudare. Desi Parlamentul a intrat in vacanta si a lasat restant votul pentru romanii din diaspora, un grup de 15 ONG-uri reunite sub denumirea de „Politica fara Bariere” a organizat, ieri, o dezbatere menita sa gaseasca cea mai buna solutie pentru a asigura votul romanilor din strainatate. Participantii au incercat sa prevada problemele pe care le-ar putea intampina statul in implementarea sistemului de vot prin corespondenta, solutia spre care tinde Parlamentul ca alternativa la votul traditional. Din mediul politic au participat deputatul PNL, Mihai Voicu, presedintele Comisiei care se ocupa cu elaborarea legislatiei electorale, si Laurentiu Stefan, consilierul presedintelui Klaus Iohannis pe probleme de analiza interna, anuntaAdevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro