Sari direct la conținut

Politic Show: O romanca, noul purtator de cuvant al NATO; Aflat la Cotroceni, presedintele maltez a confundat Romania cu Bulgaria; Marko Bela: Noi am sustinut intotdeauna varsta de 63 de ani pentru femei

HotNews.ro
politic show, Foto: Colaj foto
politic show, Foto: Colaj foto

O romanca, noul purtator de cuvant al NATO. Oana Lungescu, jurnalist al postului britanic BBC, va prelua functia de purtator de cuvant al Aliantei Nord Atlantice (NATO) incepand cu 1 decembrie. Informatia a fost confirmata in urma cu putin timp de oficialii de la Bruxelles, citati de Antena 1. Oana Lungescu va prelua responsabilitatile lui James Appathurai, actualul purtator de cuvant NATO, care isi va incheia mandatul la sfarsitul lunii viitoare. Lungescu a fost redactor sef si director adjunct al serviciului romanesc al BBC. Ca jurnalist s-a ocupat inca din 1997 de subiecte pe tema NATO si Uniunea Europeana si a realizat numeroase reportaje din tarile comunitare, scrie Romania libera.

Deputatul Dan Pasat se vede „lucrat” de PNL la DNA. DNA solicita avizul Camerei Deputatilor pentru arestarea lui Dan Pasat, fost PNL-ist, in prezent PDL-ist. Parlamentarul PDL Dan Pasat este acuzat de comiterea a trei infractiuni de santaj, iar procurorii anticoruptie solicita, prin intermediul ministrului justitiei, acordul Camerei Deputatilor pentru retinerea si arestarea sa. In replica, Dan Pasat, care este si secretar general al PDL Giurgiu, sustine ca toata povestea ar fi o vendeta politica. Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, deputatul PDL Dan Pasat ar fi santajat mai multi primari de pe raza judetului Giurgiu pentru a acorda firmei sale – Prod Invest SRL – contracte publice. Mai mult, precizeaza surse din cadrul DNA, Dan Pasat ar fi exercitat presiuni asupra unor primari, dar si asupra administratorilor unor societati comerciale, in vederea anularii unor licitatii deja finalizate si a reluarii acestora, astfel incat firma Prod Invest sa castige respectivele contracte, scrie evz.ro.

Aflat la Cotroceni, presedintele maltez a confundat Romania cu Bulgaria. Presedintele Republicii Malta, George Abela, a confundat Romania cu Bulgaria, in timpul discutiilor cu presedintele Traian Basescu, purtate la Palatul Cotroceni. „Ambele tari sunt situate strategic, noi in Mediterana, in extremitatea sudica a Uniunii Europene, Bulgaria (referindu-se la Romania – n.r.) in partea de est, si putem impartasi experienta, ne putem ajuta reciproc, pentru ca investitorii sa poata veni in Malta, iar oamenii de afaceri maltezi sa vina aici si sa ofere si sa invete din experienta Romaniei, dar si din tarile vecine Romaniei: Ucraina, Bulgaria, Ungaria” a spus, in limba engleza, George Abela, citat de Adevarul.

Cum a iesit Traian Basescu din clenciul pensiilor. Seful statului retrimite Parlamentului Legea pensiilor cu recomandarea scaderii varstei de pensionare a femeilor de la 65 la 63 de ani. Decizia presedintelui este, pe de-o parte, o palma peste obrazul Guvernului si al PDL si, pe de alta parte reprezinta o manevra facuta pentru a scapa de suspendare. Motivele gasite de presedinte pentru nepromulgarea legii sunt usor surprinzatoare intrucat, pe 21 septembrie, el sustinea in fata Parlamentului exact contrariul. Schimbarea de atitudine poate avea insa o posibila explicatie in faptul ca Traian Basescu incearca sa se delimiteze de scandalul iscat in Camera Deputatilor intre opozitie si putere pe marginea modului de adoptare a legii, considerat de PSD si PNL „fraudulos”. In acelasi timp insa, seful statului da o palma peste obrazul PDL si al Guvernului, cei care s-au luptat pentru adoptarea legii in aceasta forma, respectiv pentru principiul egalizarii varstei de pensionare. In plus , decizia Cotrocenilor anuleaza orice incercare a opozitiei de a-l suspenda pe presedinte, demers care oricum se anunta a fi un esec, relateaza Romania libera.

Analisti: Decizia Curtii era previzibila. Analistul politic Daniel Barbu a declarat pentru adevarul.ro ca decizia Curtii Constitutionale, prin care Legea Pensiilor este declarata constitutionala era previzibila. Depuatul PC, Sergiu Andon, este de parere ca CCR ar fi trebuit sa se pronunte si asupra aspectelor de procedura, afirmand ca asteapta cu interes motivarea deciziei. „Nu ma surprinde decizia Curtii, era previzibila. Urmarea va fi ca Traian Basescu va promulga legea, nu ma astept sa procedeze altfel, iar Opozitia ar trebui sa-si continue demersul de suspendare. Desi au sustinut sus si tare ca vor cere suspendarea, dupa negocierea care a avut loc inainte de dezbaterea din Parlament, demersul nu mai este sigur. In cazul in care vor merge mai departe, Traian Basescu are motive sa se simta amenintat, fiind nemultumiti pe la toate partidele”, a declarat Daniel Barbu pentru Adevarul.

Excelenta Sa Henri Paul, ambasadorul Frantei la Bucuresti: „Folositi banii Europei si integrati-va romii!”. La sfarsitul lunii august, in plin scandal al evacuarii taberelor ilegale si repatrierii romilor din Franta, comisarii europeni Viviane Reding, Laszlo Andor si Cecilia Malmstrom au redactat o nota de informare asupra „Situatiei romilor in Franta si in Europa”, publicata pe 1 septembrie. La o populatie roma de 1.850.000 oameni (8,56%), Romania dispune pentru perioada 2007-2013 de aproape 3,7 miliarde euro. Din acestea, 2,25 miliarde sunt alocate de Comisia Europeana pentru programe destinate integrarii romilor. Din toti banii acestia, Romania nu a reusit sa cheltuiasca decat 38 de milioane. Cifrele furnizate de Bruxelles ofera Parisului un argument puternic pentru acuzatia ca Bucurestiul face prea putin pentru insertia sociala a acestei minoritati si prefera sa o „exporte” in Occident. Un punct de vedere subliniat si de ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, informeaza Romania libera.

Marko Bela: Noi am sustinut intotdeauna varsta de pensionare de 63 de ani pentru femei. Presedintele UDMR, Marko Bela, apreciaza decizia sefului statului de a retrimite Parlamentului legea pensiilor. Vicepremierul a aratat ca parlamentarii Uniunii vor vota pentru diferentierea varstei de pensionare intre femei si barbati, o idee pe care de altfel au sustinut-o si la dezbaterea actului normativ. „Domnul presedinte a facut foarte bine ca a ajuns la aceasta decizie. Initial era propunerea noastra aceasta varianta si anume 63 de ani (n.r. varsta de pensionare) la femei si 65 de ani la barbati. Atunci, foarte multi din majoritatea majoritatii nu au acceptat aceasta propunere si, de aceea, s-a ajuns la egalizarea varstei de pensionare. Dar, in continuare, sustin ca este o propunere buna si parlamentarii UDMR vor vota aceasta varianta, respectiv 63 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati. Deci, e foarte bine ca presedintele a retrimis legea pensiilor la Parlament”, a declarat, astazi, Marko Bela, citat de evz.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro