Sari direct la conținut

Politic Show: PNL ii face probleme lui Victor Ponta. De Sanatate; De ce s-a dizolvat Comisia Mang a Academiei Romane; Bilant de campanie: primari batuti si plangeri penale; USL grăbeşte legea votului uninominal „pur“

HotNews.ro
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto

PNL ii face probleme lui Ponta. De Sanatate. „Cred ca domnul Victor Ponta nu a fost informat corect si probabil ca habar nu are despre ce este vorba. I s-a pus un microfon in fata si a comentat”. Asa a reactionat deputatul PNL, Eugen Nicolaescu, in exclusivitate pentru EVZ, dupa ce a fost pus la punct de premier. Propunerea sa de desfiintare completa a asigurarilor sociale de sanatate s-a lovit de reactia dura a lui Victor Ponta. „Nici vorba. Am discutat cu domnul Crin Antonescu si de acum incolo nu se va mai intampla. Fiecare vrea sa fie vedeta pe domeniul lui. Eu nu conduc un guvern ca in Conventia Democratica”, a spus, miercuri, premierul. Eugen Nicolaescu ne-a explicat insa ca initiativa sa nu este personala, ci apartine Comisiei de sanatate a PNL, cu asentimentul liderului de partid, scrie EVZ.

Campania electorala. Batalia pentru Constanta. Alegerile locale din acest an, care vor avea loc duminica, 10 iunie 2012, sunt primele desfasurate conform noilor reglementari ale legii electorale. Astfel, atat primarii, cat si presedintii de consilii judetene vor fi alesi dintr-un singur tur, cu majoritatea voturilor valabile exprimate. Ziarul „Adevarul” va prezinta candidatii care se lupta pentru cele mai importante pozitii din administratia locala. Lista cuprinde toate candidaturile inregistrate la Birourile Electorale Judetene. Am evidentiat, prin fotografii si un scurt CV, acei candidati cotati cu cele mai mari sanse. Astazi, este randul judetului Constanta, unde cea mai importanta confruntare va fi cea pentru functia de primar al municipiului Constanta, oras cu 350.000 de locuitori si un buget de 453 de milioane de lei. Inginer electronist, 43 de ani. Necasatorit, un fiu. Cel mai excentric primar din Romania. De 12 ani conduce administratia locala. A inventat pachetele populiste cu alimente date periodic pensionarilor. A revitalizat statiunea Mamaia, dar investitiile in Constanta s-au facut doar in asfaltari, iluminat public si imobile noi construite pe spatii verzi. Au fost retrocedate suprafete uriase de terenuri care au ajuns apoi in posesia apropiatilor lui Mazare. Afacerile imobiliare ale Primariei fac obiectul dosarelor DNA cu care Mazare este tinut in sah de cativa ani, anunta Adevarul.

De ce s-a dizolvat Comisia Mang a Academiei Romane. Academia Romana a desfiintat „Comisia Mang” fara sa aduca lumina in problema plagiatului Ministrului Educatiei. RL a vrut sa vada care sunt explicatiile pe care oficialii Academiei Romane le au pentru dizolvarea comisiei inainte de a-si fi dus la bun sfarsit misiunea de stabilire a verdictului „vinovat/nevinovat” de plagiat. Reputatul istoric Dan Berindei, vicepresedintele Academiei Romane, a explicat intr-un scurt interviu acordat RL: „Comisia n-a apucat sa lucreze , fiindca s-a rezolvat problema de la sine. Academia a fost instiintata acum 4 zile sau 3 zile. Pana cand n-am primit o scrisoare de la primul ministru, noi n-am infiintat nimic, ca sa fie clar. Si din momentul cand am infiintat, peste o zi sau doua s-a rezolvat treaba, gata. Problema s-a lichidat de la sine. Dumneavoastra vreti sa cautati scandal si senzatie. Problema s-a incheiat, omul a demisionat, a recunoscut prin demisie ca este vinovat si cu asta salutare, gata. O astfel de demisie ce credeti ca inseamna? O demisie nu inseamna ca esti vinovat?”, informeaza Romania Libera.

Sponsorii surpriză ai partidelor. Principalele partide politice au primit sponsorizări, anul trecut, de la persoane fi zice şi juridice care ridică unele suspiciuni. PSD a beneficiat, în 2011, de cea mai mare donaţie primită de un partid politic. Firma Yse Trans SRL, din judeţul Constanţa, a dat, în două tranşe, 110.000 de lei, adică 26.190 de euro. Această companie are şapte angajaţi şi se ocupă cu transporturi rutier de mărfuri. În 2010, a avut o cifră de afaceri de 1,3 milioane de lei. Ceea ce este curios e faptul că profitul firmei a fost de doar 21.199 de lei, adică de aproape cinci ori mai mic decât cuantumul donaţiei. Întrebat de ce a ales tocmai PSD pentru a face cea mai mare donaţie, patronul firmei, Isleam Sezghin, ne-a declarat: „Asta a fost dorinţa mea. Nu-s prieten cu Radu Mazăre şi nu am avut nici afaceri cu primăria”. Rugat să explice de ce a donat o sumă mai mare de cinci ori decât profitul firmei, Sezghin a replicat: „Nu comentez. Nu mai răspund la nicio întrebare”, scrie EVZ.

USL grăbeşte legea votului uninominal „pur“. Premierul Victor Ponta vrea ca noua lege electorală să fie discutată săptămâna viitoare de Camera Deputaţilor. Proiectul avantajează USL şi dezavantajează partide precum PDL şi Partidul Poporului – Dan Diaconescu (PPDD). Legea votului uninominal, adoptată recent de Senat, ar trebui discutată săptămâna viitoare de Camera Deputaţilor, for decizional. Cel puţin asta îşi doreşte premierul Victor Ponta. „La Camera Deputaţilor vom avea probabil marţea viitoare finalizat de către Comisia juridică textul privind Legea alegerilor parlamentare”, a estimat Ponta, lăsând să se înţeleagă că ar dori ca proiectul să intre pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor de marţi. Dacă va fi aprobată de Cameră săptămâna viitoare, legea va fi trimisă spre promulgare preşedintelui Traian Băsescu. Şeful statului va fi într-o situaţie incomodă: să respingă o lege a uninominalului într-un singur tur, pentru care a pledat de-a lungul timpului sau să promulge o lege care ar dezavantaja PDL, anunta Adevarul.

Bilant de campanie: primari batuti si plangeri penale. Bilantul primei saptamani de campanie demonstreaza ca in cei 22 de ani trecuti de la revolutie politicienii nu au invatat nici macar regulile de baza ale democratiei, comportandu-se ca in anii ’90. S-a revenit la dictonul de sorginte comunista „cine nu-i cu noi e impotriva noastra”, care motiveaza formal ostilitatile politice „rezolvate” cu bata. In 1992, majoritea comunelor galatene erau dominate de simpatizantii lui Iliescu si taranistii erau luati la bulgari si se salvau cu fuga prin lanuri de porumb. Tot in 1992, cete de simpatizanti ai socialistului Eugen Durbaca umblau pe strazile Galatiului dupa modelul mineresc, cu pufoaice, cizme si bate, snopind in bataie pe cei care, dupa figura!, nu l-ar vota pe Durbaca primar. In 1996, in comuna Suceveni o coloana a CDR a fost intampinata cu toporul. Acum s-a revenit la spiritul revansard al acelor ani, informeaza Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro