Politic Show: PNL pregateste un Cod al incompatibilitatilor; Liviu Dragnea: Este greu sa negociezi cu UNPR cand exista o conducere interimara; Cum a starnit DNA nationalismul din Victor Ponta
PNL pregateste un Cod al incompatibilitatilor. Liberalii vor stabili in acest weekend, la Brasov, o serie de principii care vor sta la baza unei legi unitare care sa reglementeze incompatibilitatile. Apoi, aceasta va fi agreata cu PSD. Dupa ce ANI a decimat numerosi alesi locali si parlamentari pe fondul sesizarii unor incompatibilitati, PNL pregateste in acest weekend, la Liga Alesilor Locali care va avea loc la Brasov, o schita pentru un Cod al incompatibilitatilor, pe fondul inflatiei de acte normative, unele contradictorii, pe aceasta tema. Astfel, azi vor avea loc ateliere de lucru pe mai multe teme, pornind de la finantarea partidelor politice, la situatii de incompatibilitate sesizate de alesii locali sau la Legea salarizarii unitare, urmand ca in final sa fie realizate rezolutii. „La ora actuala sunt aproape 275 de acte normative care reglementeaza incompatibilitatile. Intentia noastra este aceea de a genera un Cod al Integritatii, nu ne propunem sa reducem sanctiunile sau sa amputam atributiile ANI”, a precizat Alin Tise, pentruEVZ.
Cum a starnit DNA nationalismul din Victor Ponta. Premierul Victor Ponta a devenit nefrecventabil pentru liderii europeni in momentul in care a fost chemat la DNA, in luna iunie. De atunci, Ponta si-a intetit mesajul nationalist, mai intai printr-o vizita peste Prut, apoi printr-o rafuiala gratuita cu oficialii de la Budapesta. Joi, Ponta a fost trimis in judecata in dosarul „Turceni-Rovinari” Ancheta DNA i-a schimbat radical premierului Victor Ponta mesajul de politica externa. Pana pe 5 iunie, data la care a fost audiat pentru prima data de procurori in dosarul „Rovinari-Turceni”, premierul se lauda cu vizitele sale occidentale si insista pe langa presedinte sa fie lasat la Consiliul European. Dupa ce a trecut pragul DNA, Ponta a schimbat foaia: a lasat deoparte afacerile europene si a trecut la afacerile regionale, un bun prilej de a flutura cartea nationalismului si de a starni emotii, anuntaAdevarul.
PNL ia in considerare o alianta cu UNPR. Prim-vicepresedintele PNL Andreea Paul a declarat, joi, ca este nevoie de un parteneriat cu UNPR, intrucat majoritatea parlamentara nu poate fi obtinuta fara formatiunea politica condusa de Gabriel Oprea. Despre Gabriel Oprea, liberala a declarat ca „multi cred ca poate sa fie un premier bun al Romaniei”. „Gabriel Oprea .. multi cred ca poate sa fie un premier bun al Romaniei si am avut putini premieri buni ai Romaniei. Vom vedea. Majoritate parlamentara nu se poate obtine fara UNPR. Deci e nevoie de acest parteneriat, cu UNPR si nu numai. Discutia legata insa de premier al unei posibile unei majoritati. Sunt sigura ca va fi cel mai bun. in politica e bine sa nu excluzi pe nimeni mai ales cand esti in goana pentru a construi majoritate parlamentara” a afirmat Andreea Paul, citata de Digi 24, informeazaRomania Libera.
Liviu Dragnea: Este greu sa negociezi cu UNPR cand exista o conducere interimara. Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a explicat ca este nevoie ca PSD sa organizeze congrsul in octombrie pentru ca este nevoie sa clarifice relatia cu UNPR. „Este nevoie sa clarificam politica de aliante. S-a tot vorbit despre o candidatura comuna cu UNPR. Este foarte greu si riscant sa se inceapa o negociere cu UNPR, un partener de nadejde, in conditiile in care exista o conducere interimara”, a mai spus Dragnea. El a relatat ca, in 2012, a negociat listele comune si o discutie despre o pozitie de consilier la Botosani a durat doua ore. In plus, presedintele PSD a sustinut ca doreste o clarificare doctrinara a PSD. „De asemenea, congresul speram sa fie momentul in care se perezinta un program politic care sa contina, in primul rand o clarificare doctrinara. Eu vreau ca PSD sa devina in mod clar un partid de stanga, stanga modera, europeana, cu niste principii foarte bine definite, pe care sa le respectam toti”, a explicat Liviu Dragnea, scrieEVZ.
Lectie de lasitate: de ce au fugit PNL si PSD de Primaria Capitalei. PNL si PSD si-au batut joc de bucuresteni si au refuzat sa preia, interimar, fotoliul eliberat-fortat de Sorin Oprescu, desi, in public, vorbesc despre castigarea Primariei Capitalei ca despre marea reduta a alegerilor locale. Blatul dintre cele doua mari partide a fost condimentat cu momente penibile. Pe hartie, PSD si PNL se lupta in candidati si strategii pentru Primaria Capitalei, insa cand li s-a pus pe tava functia au refuzat sa-si asume raspunderea politica. Ba mai mult, au sustinut, cot la cot, un candidat UNPR. Filmul evenimentelor a inceput miercuri dimineata, cand prefectul de Bucuresti l-a suspendat din functie pe Sorin Oprescu, dupa ce, cu o seara inainte, instanta stabilise ca „doctorul” trebuie sa ramana in arest preventiv. Potrivit legii, postul ramas vacant trebuie ocupat de un viceprimar ales de Consiliul General, anuntaAdevarul.