Politic Show: Sebastian Ghita rapunde dur acuzatiilor ministrului Cristian Ghinea; PNL si PSD au inceput jocurile de culise pentru majoritatea din toamna. Spre cine inclina UNPR; Liberalii nu mai vor reducerea CAS, dar PSD insista
Sebastian Ghita rapunde dur acuzatiilor ministrului Cristian Ghinea. Deputatul Sebastian Ghita, a carui nume este amintit in scrisoarea deschisa trimisa lui Victor Ponta de Cristian Ghinea in care fostul premier este acuazat de dezastrul de la fondurile europene, fiind invinovatit de problemele cu sistemul IT de prevenire a fraudelor, raspunde dur la adresa ministrului Fondurilor Europene. Contactat de jurnalistii de la stiripesurse.ro pentru a face declaratii cu privire la acuzatiile aduse, acesta a declarat ca Cristian Ghinea este un ministru incompetent: Cristian Ghinea nu intelege nimic din ceea ce inseamna mecanismul absorbtiei fondurilor europene. Romania a pierdut deja 6 miliarde de euro si anul acesta va pierde inca 3 miliarde. Responsabili sunt pacalicii care se pretind tehnocrati numiti Raducu si Ghinea. Integral inEVZ.
PNL si PSD au inceput jocurile de culise pentru majoritatea din toamna. Spre cine inclina UNPR. PSD si PNL incearca sa-si asigure inca de pe acum o majoritate parlamentara pentru toamna. O alianta cu UNPR ar inclina decisiv balanta, insa social-democratii nu vor sa le ofere prea multe locuri pe liste progresistilor, in timp ce liberalii pun conditii de integritate. Rezultatele de la alegerile locale arata ca in toamna, la parlamentare, vom avea aceleasi doua mari partide – PSD si PNL – care vor scoate scoruri sensibil egale – peste 30% -, deci nu vor putea sa guverneze singure. Tocmai de aceea, atat liberalii, cat si social-democratii tatoneaza terenul pentru formarea unei majoritati care sa-i duca la Putere. „Guvernarea nu pe simboluri se obtine, ci pe mandate. Guvernele se pun in functie de cine are majoritatea”, a spus Alina Gorghiu, ieri, la Adevarul Live. Planul liberalilor urmareste ca UNPR, PSRO si PND sa fuzioneze cu PNL, obiectivul fiind prezentarea unui partid puternic la alegerile parlamentare din toamna, cu filiale puternice in teritoriu. Primul partid la care s-a oprit PNL a fost UNPR, formatiune mai mereu apropiata de PSD, dar care, din calcul politic, se aliaza cu cel care are o oferta mai buna. In capul liberalilor, solutia potrivita pentru colaborarea cu progresistii este fuziunea prin absorbtie, anuntaAdevarul.
Gheorghe Flutur a fost ales presedinte al Consiliului Judetean Suceava. Prim-vicepresedintele PNL, Gheorghe Flutur, a fost ales, miercuri, presedinte al Consiliului Judetean Suceava cu 21 de voturi din cele 37 exprimate de consilierii judeteni, iar cei doi vicepresedinti alesi sunt tot membri ai PNL, Gheorghe Nita si Viorel Seredenciuc. Consiliul Judetean Suceava s-a constituit, miercuri, dupa alegerile din 5 iunie, fiind format din 21 de consilieri judeteni PNL si 16 consilieri judeteni PSD. Deputatul PSD Ioan Stan, ales consilier judetean, a renuntat la mandat, iar alti doi consilieri alesi din partea PNL, Vasile Ilie, fost lider al grupului liberal in mandatul 2012-2016 si fostul director al DSVSA Suceava, Octavian Ilisoi, au renuntat la mandat. In urma votului, Gheorghe Flutur a fost ales presedinte al CJ Suceava cu 21 de voturi, iar Gheorghe Nita si Viorel Seredenciuc, consilieri liberali au fost alesi vicepresedinti ai CJ Suceava, in timp ce candidatii PSD au obtinut cate 16 voturi, informeazaGandul.
Liberalii nu mai vor reducerea CAS, dar PSD insista. PNL nu va sustine proiectul privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale daca initiativa este una care nu se sustine bugetar, a declarat copresedintele liberal Alina Gorghiu, miercuri, la Parlament. „Este un proiect pe care stiti foarte bine ca PNL l-a avut printre prioritati legislative. Asta nu inseamna ca nu trebuie avuta o discutie corecta cu Guvernul sa vedem care este nu doar impactul, care sunt sursele pentru a suporta aceasta facilitate sau aceasta scadere de taxe. In acest moment, Guvernul spune ca bani la buget nu sunt. Ba mai mult decat atat, stiti declaratia publica facuta de ministrul Muncii, care a spus ca reducerea CAS ar putea sa duca la diverse alte masuri. Excludem in acest moment orice fel de varianta care implica o taiere de pensii facuta de Guvern ca urmare a unei masuri luate de Legislativul Romaniei. Ca atare, daca va fi nesustinut acest proiect din punct de vedere bugetar sau nesustenabil, categoric se va amana adoptarea acestui proiect sau sper sa se amane”, a precizat Alina Gorghiu, scrieRomania Libera.
Pislaru: Pensiile speciale erodeaza sistemul de pensii, sa nu sarim parleazul cu masuri nesustenabile. Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a atras atentia miercuri ca pensiile speciale erodeaza sistemul public de pensii intrucat ele nu se bazeaza pe principiul contributivitatii si a transmis, „cu tot respectul” pentru institutia Parlamentului, sa nu se „sara parleazul” cu masuri pentru care nu sunt resurse bugetare. „Pensiile speciale erodeaza practic sistemul public de pensii. Sunt facute pe un regim non-contributiv, ceea ce inseamna ca noi toti ceilalti cotizam bani pentru ca aceste pensii sa poata fi platite. (…) Din pacate, in Parlament sunt pregatite inca doua proiecte: unul care este eliminarea stagiilor de cotizare in sistemul de pensii pentru militari si celalalt legat de agricultorii din fostele cooperative. Ceea ce incerc eu sa transmit catre spatiul public si in mod indirect catre parlamentari este sa ne asumam impreuna ca, intr-un an electoral, sa nu sarim parleazul cu masuri care nu sunt sustenabile”, a spus ministrul intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria. Pislaru a calificat drept „incredibil” faptul ca pe final de mandat au fost readuse in discutie subiecte legate de indemnizatii si alte drepturi sociale, anuntaEVZ.