Sari direct la conținut

Politic Show: Sondaj INSCOP: Maior l-a depasit pe Ponta la incredere; Cum au jucat parlamentarii alba-neagra cu legea ANI; Parlamentul incearca sa legifereze "aberatia Mircea Diaconu"

HotNews.ro
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto

Cum au jucat parlamentarii alba-neagra cu legea ANI. Dupa ce au adoptat tacit doua proiecte controversate de modificare a legii Agentiei Nationale de Integritate, deputatii au realizat ca se afla intr-o eroare de procedura. Camera Deputatilor era trecuta for decizional. Dupa discutii cu scandal, le-au trimis la Senat Deputatii si-au dat seama in ce incurcatura sunt abia dupa ce proiectele au fost adoptate. „A fost o eroare. S-a constatat in Biroul Permanent ca Senatul trebuie sa fie prima Camera sesizata in legatura cu acest proiecte si atunci au fost trimise la Senat, iar apoi, vor veni la Camera in calitate de camera decizionala”, a explicat secretarul Camerei, deputatul Niculae Mircovici. ANI, reluate Ieri, in jurul pranzului, Camera Deputatilor a adoptat tacit doua proiecte de modificare a Legii ANI care ar urma sa dea posibilitatea alesilor incompatibili sa candideze pentru alte functii, in afara celor in care au fost gasiti incompatibili. Dupa ce s-a iscat un scandal in presa, conducerea Camerei a fost sesizata ca exista o problema, scrieEVZ.

Sondaj INSCOP: Maior l-a depasit pe Ponta la incredere. Barometrul INSCOP Research arata ca increderea romanilor in presedintele Iohannis creste in continuare si ca fostul sef al SRI l-a depasit pe premierul Ponta. Presedintele Klaus Iohannis isi pastreaza nealterata pozitia in topul increderii in personalitati publice cu 65% dintre respondenti care declara ca au incredere multa si foarte multa in presedinte (64,6% in februarie 2015). Klaus Iohannis este urmat de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu cu 40,1% incredere multa si foarte multa (42,1% in februarie 2015). Pe locul al treilea se situeaza George Maior cu 24,8% dintre optiunile de incredere multa si foarte multa (21,8% in februarie). Dezbaterile privind nominalizarea fostului director al SRI pentru functia de ambasador al Romaniei in SUA este posibil sa fi influentat aceasta evolutie. Premierul Victor Ponta isi conserva capitalul de incredere cu 24,4% dintre optiuni (24,5% in februarie), urmat de primarul Capitalei Sorin Oprescu cu 20,1% (22,2% in februarie). Urmeaza in ordine Calin Popescu Tariceanu cu 17,1% (19% in februarie), Mircea Geoana cu 15,8% (16,8% in februarie), Catalin Predoiu cu 15,7% (16,2% in februarie), Traian Basescu cu 15,6% (17,8% in februarie), Monica Macovei cu 15,3% (16,3% in februarie), Mihai Razvan Ungureanu cu 15% (17,1% in februarie) si Alina Gorghiu cu 13,5% (12,7% in februarie), anuntaAdevarul.

Parlamentul incearca sa legifereze „aberatia Mircea Diaconu”. Puterea este pe punctul de a aproba doua modificari ale legii ANI, care vor avea ca efect restrangerea regimului incompatibilitatilor. Aceste schimbari au venit in contextul unei ofensive mai ample impotriva agentiei de integritate, care a vizat relaxarea regulilor din administratia locala si tergiversarea procedurii de numire a unui nou sef al ANI. Doua proiecte cu impact major asupra activitatii Agentiei Nationale de Integritate (ANI) se afla intr-o situatie inedita din punct de vedere juridic. Potrivit listei de vot de ieri de la Camera Deputatilor, acest for a adoptat tacit, ieri, doua proiecte de modificare a legii ANI. Pe aceasta procedura, cele doua initiative ar fi urmat sa fie discutate de Senat in calitate de for decizional. Dupa sedinta de vot, insa, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a constatat, ca a fost „o eroare” ca proiectele de lege de modificare a legii ANI au fost trecute in plen ca adoptate tacit, deoarece, procedural, Senatul este prima Camera sesizata. „Camera Deputatilor este camera decizionala si nu se poate aproba tacit intr-o camera decizionala”, a afirmat ministrul Eugen Nicolicea, unul dintre initiatorii modificarilor, informeazaRomania Libera.

Gorghiu ii raspunde lui Ponta: Face declaratii iresponsabile. Voi fi nevoita sa-l acuz ca favorizeaza infractori. Copresedintele PNL, Alina Gorghiu, a raspuns pe Facebook acuzatiilor lansate de premierului Victor Ponta, conform carora PNL ar face lobby in favoarea unei companii. „Inteleg ca domnul Ponta face declaratii iresponsabile si sustine ca PNL a facut lobby in favoarea unei companii. Il invit sa faca sesizari la organele competente daca nu minte, in caz contrar, voi fi nevoita sa-l acuz ca favorizeaza infractori”, a spus liderul liberal. De asemenea, Gorghiu adauga ca masura anuntata miercuri de premierul Ponta de limitare a exporturilor de masa lemnoasa pe o anumita perioada de timp are la baza o idee a Luciei Varga, membru PNL si fost ministru al Padurilor, scrieEVZ.

Tariceanu s-a plans sefilor de Ambasade straine de actiunile Justitiei: Spectacolul catuselor inlatura prezumtia de nevinovatie. Cei doi presedinti ai Parlamentului, Calin Popescu Tariceanu si Valeriu Zgonea, s-au intalnit, miercuri, cu insarcinatul cu Afaceri al SUA, Dean Thompson, la solicitarea celui din urma, pentru a discuta despre modificarile la Codul Penal si Codul de Procedura Penala. La discutie au participat si ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, dar si seful adjunct al Misiunii Ambasadei Germaniei, Achim Troster. Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti: Am avut o intalnire foarte productiva, foarte roditoare, am vrut sa multumim si domnului Tariceanu si domnului Zgonea pentru oportunitatea de a avea aceasta intalnire si am subliniat importanta rolului Parlamentului, am subliniat importanta independentei si suveranitatii Parlamentului. Am discutat si despre aceasta perioada foarte importanta din Romania, toti am subliniat si am sprijinit rolul DNA si al organizatiilor anticoruptie din Romania, care joaca un rol foarte important, un rol cheie in tara aceasta. Vrem sa fim siguri ca discutiile care au loc in ceea ce priveste statul de drept sunt discutii care recunosc importanta luptei anticoruptiei pentru dezvoltarea Romaniei si prosperitatea statului roman, anuntaAdevarul.

Romania post-DNA: noua clasa politica si generatia (chi)X. „Steluta”. Asa eram hotarat sa numesc acest text in urma cu 2 saptamani – gandindu-ma la combinatia de parametri macro, crestere economica, curatarea bancilor de molozul crizei – toate suprapuse peste exceptionalele oportunitati pe care Romania le are in acest moment. N-am scris acel text pentru ca m-am temut de caracterul conjunctural al acestei fericite combinatii: Romania a mai avut o „steluta”, in chiar anul de dinaintea crizei : exceptionalul excedent de atunci, care ne-ar fi injumatatit suferintele in anii ce-au urmat, a fost pierdut printre degete nu de „clasa politica”: ci de echipa de oameni foarte concreti aflati atunci, in fruntea unei tari proaspat intrate in UE. Sa ne intelegem: aceasta combinatie favorabila a „cifrelor” din economie a fost produsa nu de guverne – cu atat mai putin de echipele de oameni care le compun: ci de mediul de afaceri care, uneori in pofida deciziilor echipei de la guvernare, si uneori cu o tenacitate neomeneasca, s-au incapatanat sa readuca Romania pe plus, informeazaCursdeguvernare.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro