Politic Show: Strategia USL pentru a contracara uninominalul lui Basescu: Referendum de doua zile pe Constitutie; Lista celor 11 condamnati penal care raman cu cele mai inalte distinctii din Romania; Sebastian Lazaroiu: Presedintele vrea sa-i faca pe politicieni sa le fie rusine de romani
Sebastian Lazaroiu, consilier al Presedintelui Romaniei: „Presedintele vrea sa-i faca pe politicieni sa le fie rusine de romani”. Referendumul propus de Traian Basescu a pus in mare incurcatura clasa politica din Romania. Consilierul sau politic, Sebastian Lazaroiu anticipeaza ce s-ar putea intampla in perioada urmatoare. Evz: Cand va avea loc referendumul propus de Presedinte? Sebastian Lazaroiu: Presedintele a expediat pe adresa Parlamentului in seara zilei de marti (11 iunie) scrisorile privind declansarea procedurii convocarii referendumului. Termenul legal de 20 de zile expira in prima saptamana din luna iulie si atunci, indiferent de aprobarea sau refuzul Parlamentului, el poate emite Decretul privind organizarea referendumului, scrie EVZ.
Lista celor 11 condamnati penal care raman cu cele mai inalte distinctii din Romania. „Presedintele nu poate fi obligat sa retraga o decoratie”. Ionel Mantog, Irina Jianu, Emilian Cutean, Cristian Anghel, Adrian Nastase si Eugen Badalan au ceva in comun: au fost decorati de Administratia Prezidentiala, dar au fost si condamnati definitiv de judecatori. Desi legislatia permite presedintelui Traian Basescu sa retraga decretele acestora, cel putin 11 politicieni condamnati definitiv au ramas cu decoratiile intacte. In cazul lui Adrian Nastase, biroul de presa al Administratiei Prezidentiale a precizat ca retragerea sau neretragerea decoratiilor nu reprezinta o informatie de interes public. Un consilier prezidential a declarat pentru Gandul ca situatia condamnatilor penal care inca au decoratii „este monitorizata”, dar ca numai presedintele decide cui si daca retrage vreo decoratie.
Reteta de baron in Romania: drumul spre putere al celor care si-au impartit tara. Mazare, primarul – playboy, Gheorghe Falca si-a faultat politic socrul. Afaceri importante, diplome care atesta competentele „baronilor”, faulturi politice dure sau sprijin din partea interopilor. O parte din baronii Romaniei au ajuns in fruntea politicii fara prea multa scoala, in timp ce altii s-au ridicat si au ajuns in primii 500 de bogati ai tarii. Adevarul.ro va prezinta evolutia baronilor din Romania, povesti presarate cu decaderi ierarhice, faulturi politice dure, interventii ale interlopilor, dar si adevarate retete de succes in afaceri.
Strategia USL pentru a contracara uninominalul lui Basescu: Referendum de doua zile pe Constitutie. Pentru a fi siguri ca le trece Constitutia de votul popular, liderii USL iau in calcul organizarea unui referendum de doua zile pentru modificarea Legii fundamentale. Purtatorul de cuvant al PSD, Catalin Ivan, a declarat ca, prin intentia de a convoca un nou referendum pentru introducerea parlamentului unicameral, Traian Basescu incearca sa saboteze demersul USL de modificare a noii Constitutii. Intrebat ce se va intampla daca la Curtea Constitutionala se va respinge coborarea pragului de referendum la 30% si il va mentine la 50%, mai ales in conditiile in care referendumul lui Basescu, desfasurat inainte de cel pentru Constitutie, ar reduce sansele adoptarii celui din urma, Ivan a raspuns: „E o dificultate in plus, dar asta nu inseamna ca ne oprim, facem toate eforturile posibile ca romanii sa vina (…) Este posibil sa facem referendumul in 2 zile, de ce nu?, scrie EVZ.
USL instaureaza un monopol de cinci ani pe o piata de 30 de miliarde de euro. Controlul consolidat asupra burselor, asigurarilor si pensiilor private va fi exercitat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), condusa de 10 sefi desemnati de social-democrati si unul din partea UDMR. Cei 11 membri ai Consiliului ASF au mandate pe cinci ani si vor supraveghea o piata estimata la 30 de miliarde de euro. Acest monopol asupra controlului activitatilor financiare nebancare i-a deranjat la culme pe reprezentantii PDL si PP-DD, care avertizeaza ca vor ataca „tot ce tine” de situatia astfel creata, scrie Adevarul.
DW: Scenariul cel mai probabil. Dupa toata framantarea, Constitutia actuala ar putea ramane in vigoare, chiar si in cazul in care referendumul pentru un parlament unicameral va fi validat. Este destul de neclar ce urmeaza sa se intample. Presedintele a anuntat ca va stabili data referendumului abia dupa ce va fi adoptata legea noua a referendumului si dupa ce va fi adoptata in Parlament Constitutia revizuita. In acelasi timp insa majoritatea a amanat votul asupra Constitutiei dupa vacanta parlamentara. Amanarea aceasta deschide insa calea altor amanari. In opinia USL ar fi impropriu sa se adopte o constitutie bicamerala inainatea unui referendum pe aceasta tema, scrie Deutsche Welle.