Sari direct la conținut

Politico: Oficiali americani cred că până la 100.000 de soldați ucraineni ar fi murit deja în război

HotNews.ro
Soldați ucraineni la un eveniment de marcare a unui an de la începutul invaziei, Foto: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia
Soldați ucraineni la un eveniment de marcare a unui an de la începutul invaziei, Foto: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia

Oficiali americani au declarat sub condiția anonimității pentru Politico că Washingtonul estimează că până la 100.000 de soldați ucraineni ar fi murit în războiul declanșat de Vladimir Putin.

Pe lângă numărul uriaș de morți o altă problemă pentru forțele armate ucrainene este că mulți dintre militarii pierduți erau veterani ai luptelor împotriva separatiștilor pro-ruși din Donbas, fiind practic cei mai experimentați soldați ai Kievului.

O bună parte din aceste pierderi au fost înregistrate în timpul luptelor din jurul orașului Bahmut din regiunea Donețk, unde ambele părți suferă pierderi uriașe.

Rusia încearcă să cucerească acest oraș încă de la începutul lunii august a anului trecut, ofensiva de aici fiind inițial condusă de mercenarii Wagner ai lui Evgheni Prigojin.

„Rușii vor clar să înainteze până la granițele regiunii Donețk către vest, iar pentru a putea face asta ei trebuie să captureze Bahmutul și rețeaua de șosele care aparține de el”, a declarat Dara Massicot, cercetătoare și analist militar la RAND Institute, pentru Politico.

Ce urmează pentru Ucraina?

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări în mod repetat că trupele Kievului nu se vor retrage din Bahmut, în pofida situației dificile de aici.

„Înţelegem că după Bahmut ar putea merge mai departe. Ar putea merge la Kramatorsk, ar putea merge la Sloviansk, ar fi un drum deschis pentru ruşi după Bahmut către alte oraşe din Ucraina, în direcţia Doneţk”, a declarat el într-un interviu acordat CNN mai devreme în cursul lunii martie.

Politico mai notează că oficialii americani sunt însă mai preocupați să pregătească Ucraina pentru mult așteptata sa ofensivă de primăvară pentru a recaptura din teritoriile sale.

Sursele de la Washington afirmă că deocamdată Kievul nu a luat o decizie în privința strategiei, dar că în esență ar avea două opțiuni: să încerce un atac în Herson către Crimeea sau o ofensivă din est care să pivoteze apoi către sud pentru a tăia culoarul terestru al armatei ruse către peninsulă.

Oficialii americani spun însă că prima opțiune nu este realistă întrucât Rusia și-a consolidat puternic apărarea pe malul de est al Niprului și că Ucraina nu are suficiente trupe specializate pentru o operațiune de desant.

Urmărește ultimele evoluții din a 386-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro